14. feb
V zraku · buzz buzz

Nekdanji kino Sloga je nadvse primeren za valentinov filmski dogodek. Rdeči stoli in stene odražajo erotičnost, ki bo na noč zaljubljencev še bolj prišla do izraza. Z zgoščenim programom Kinosloga. Retrosex. se v Kinodvoru, nekdanjemu erotičnemu kinu in kinematografiji, poklanjajo z Nočjo erotičnega filma.

Kolodvorska 13, 1000 Ljubljana
Kinodvor
4,95 evra za posamezen film

V Slogi so leta 1966 predvajali prvo, še povsem sramežljivo erotično dansko komedijo Kozel v raju režiserja Gabriela Axela, ki je po obisku skoraj ujela tedaj zelo priljubljen in z oskarjem nagrajeni muzikal Moje pesmi moje sanje. Sledila so leta porednosti in predrznosti. Gledalci si niso zakrivali oči pred kino erotiko, pred golostjo in seksom na velikem platnu. »To so bila leta!« bi rekli mnogi, ki se jim je tedaj verjetno mešalo od zahodnonemških gospodinj, šolark, smokvic in »Lederhosen« seks filmov. Nov svet so odpirali ameriški mehki in trdi porniči na filmskih trakovih in videokasetah ter revije erotičnega filma. Junija 1992 je kino Sloga zaprl svoja vrata, konec je bilo z žgečkljivo vsebino, počistili in prenovili so dvorano, v ponovno odprtem kinu Dvor pa so nato predvajali krimiče in akcije.

OPOZORILO: Osebam, mlajšim od 15 let, je ogled filmov prepovedan. Projekciji ob 23:00 in 02:15 vsebujeta prizore trde erotike, zato ogled odsvetujejo tudi osebam, mlajšim od 18 let.

Danes, desetletja pozneje, se Kinodvor vrača v ta sočna in nepozabna erotična leta. In kateri dan je bolj primeren kot vroče valentinovo, ki ga ob 20.30 v rdeči dvorani začenjajo s štirimi razvratnimi zgodbicami, spletenimi v filmu Nemoralne zgodbe (1974) v režiji Waleriana Borowczyka? Sledijo Filmi za žrebce (1908-1940) neznanih avtorjev s predfilmom V Slogi je moč Boštjana Korbarja. Filme bosta v živo ozvočila Marko Brdnik z akordeonom ter Marko Lasič na bobnih in tolkalih. Vzdihujočo noč bo nadaljeval Russ Meyer s filmom V dolini superlisic (1979), ki ga je beograjska cenzura leta 1981 prepovedala in bo tokrat prvič predvajan na domačem platnu. Noč erotičnega filma bo sklenila elegantna in brezčasna klasika ameriškega porno chica Osvobajanje Misty Beethoven (1976) režiserja Radleya Metzgerja. Na njegovo željo bodo film predvajali v restavrirani verziji.

Za piko na i še razstava erotičnih plakatov
Izbor vročih filmov bo pospremila otvoritev razstave filmskih plakatov Kinosloga. Retrosex. avtorice Mete Dariš. Kino Sloga so namreč zaznamovali bogat program erotičnih filmov, množičen obisk in razvpitost. Osnovno promocijsko »orožje« tega obdobja so bili plakati, ki so nagovarjali mimoidoče in so tudi tistim, ki se ob njih niso drznili ustaviti, že od daleč sporočali, za kakšen film gre. Za produkcijo plakatov so poskrbeli distributerji filmov, namenjeni pa so bili vsemu jugoslovanskemu filmskemu trgu, zato so le redke natisnili tudi v slovenski jezikovni različici.

Kinodvor ponuja tudi 69 paketov »Hardcore fan«, ki omogočajo ogled vseh štirih filmov in vključujejo koledar Kinosloga. Retrosex. 2014 in knjižico Retrosex: Nekoč v Slogi. Za paket boste odšteli 30 evrov.


12. februar, 2014 Poligon – prvi kreativni center v Sloveniji Nostalghia 30. januar, 2014 Svetovna premiera razstave Nostalgija Princ in Čarovnik ( Luka Žiher in Matej Rotovnik) 4. december, 2013 Baletna predstava za gluhe in gluhoneme otroke Pop-up dom 28. november, 2013 Pop-up dom v duhu coworking-a · ·