fbpx

Dopustniške atrakcije Koroške: slovenska zakladnica presenečenj, ki jo včasih premalo cenimo!

Vas mika prebuditi kralja Matjaža, ki spi pod Peco, medtem ko odkrivate skrivnostno življenje knapov z vlakom, kolesom ali kajakom? Bi morda splavarili po Dravi in okusili življenje flosarjev? Bi objeli najvišje drevo v srednji Evropi? Ah, Koroške še zagotovo ne poznate dovolj dobro in skrajni čas je, da ji daste priložnost! Gre namreč za izjemno čudovito slovensko pokrajino, ki pa jo, na žalost, včasih spregledamo.

Koroška, pokrajina gozdov in gora, začara z zakladi UNESCO Geoparka Karavanke, s Podzemljem Pece, po katerem je mogoče tudi s kolesom in s kajakom, s prostranim zelenim Pohorjem in lenobno zasanjano reko Dravo. Tukaj boste našli najvišje drevo srednje Evrope, Sgermovo smreko (6,81 metrov), pa tudi najdebelejše drevo v Sloveniji, Najevsko lipo. Peš, s kolesom, na smučeh ali v vodi, na Koroškem vam NIKOLI ne bo dolgčas.

Kaj lahko torej izkusite na Koroškem, s čim vas vabi majhna, a slikovita in raznovrstna pokrajina? V nadaljevanju si poglejte nekaj idej za preživljanje počitnic na Koroškem!

Podzemlje Pece

Podzemlje Pece, turistični rudnik in muzej, je s ponudbo edinstvenih podzemnih avantur in doživetij ena izmed osrednjih turističnih atrakcij čezmejnega UNESCOVEGA Geoparka Karavanke. V podzemlje se lahko tako kot nekoč zapeljete z rudarskim vlakom. Željni več adrenalina se lahko iz ene v drugo dolino, na 5-kilometrski razdalji pod Peco, zapeljete s kolesom ali zalite rove raziskujete s kajaki. Še daljšo tradicijo turističnega odkrivanja podzemlja Koroške ima Huda luknja, ki je pravi podzemni biser. Gre za eno izmed najstarejših turistično urejenih jam v Sloveniji. Tu boste v spremstvu vodičev doživeli pravi adrenalinski treking. Podzemlje Pece nosi znak Slovenia Unique Experiences, kar pomeni, da gre za butično doživetje, kjer ga ne boste doživeli nikjer drugje.

Krajinski park Topla

Topla je ena najslikovitejših gorskih dolin pri nas in že od leta 1966 zavarovana kot naravna znamenitost in krajinski park. Najdete jo pod Peco, nedaleč od Črne na Koroškem. Na pohodu boste naleteli na t.i. celke, domačije s številnimi poslopji, hkrati pa boste imeli priložnost spoznati, kako je to dolino zaznamovalo rudarstvo. Čakajo vas travniki in pašniki, ki so dom okoli 30 vrst dnevnih metuljev, prav tako vas bo očaralo bogato rastlinje, kot so kamniške murke, kukavičevke ali pa zlatice. Gozdovi Pece ponujajo številne jase, in če boste imeli srečo, morda naletite na divjega petelina! Kdo ve!

Kolesarjenje po Koroški

Koroška je pravi raj za brezmejno kombiniranje kolesarskih tur. Številne manj prometne in gozdne poti ter rastoči kilometri urejenih, asfaltiranih kolesarskih površin vam ponujajo priložnost za nepozabno kolesarsko avanturo. Naj si bo po ravnini, na ali s hriba, okoli gore ali celo skoznjo. Številne gozdne ceste in kolovozi ter enoslednice (“single traili”) so raj za gorske kolesarje. Ne samo po hribu navzdol, edinstveno pustolovščino na kolesu boste doživeli tudi v podzemlju Pece. Kolesarsko avanturo lahko nadaljujete tudi v dolinah.

Spoznavanje narave in kulturnih posebnosti na svojevrsten način povezujeta Dravska kolesarska pot in Štrekna – kolesarska pot po Mislinjski dolini. Dravska kolesarska pot velja po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti za eno najlepših kolesarskih poti v Evropi, pa tudi Štrekna slovi po svoji izjemni urejenosti. Tukaj je še Gorski kolesarski park Peca, ki ponuja izjemne urejene enoslednice (“single trail”) po gozdu, pašnikih oziroma traviščih in  najdaljši “flow trail” v Evropi, dolg kar 12 kilometrov.

Pohodništvo po Koroški

Sprehodite se po čudoviti Koroški! Ob markiranih planinskih poteh boste našli koče, ki nudijo zavetje in prenočišče. Na potepu po koroških vrhovih in dolinah boste uživali tako priložnostni pohodniki kot tudi resni izzivalci strmin. Poučne so tudi številne tematske poti, primerne za sprehode. Na množico planincev tod, razen ob posebnih dnevih, ne boste naleteli, zato bo doživetje neokrnjene narave še toliko bolj pristno.

5 vrhov Koroške, ki jih lahko obiščete

  • Peca, najvišji vrh Koroške, 2.125 metrov
  • Uršlja gora, 1.699 m (Sv. Uršula na Uršlji gori je najvišje ležeča cerkev v Sloveniji)
  • Olševa, 1.929 m
  • Smrekovec, 1.577 m
  • Raduha, 2.062 m

Kope

Znano smučarsko središče Kope leži tik nad Slovenj Gradcom, v najzahodnejšem in najvišjem delu Pohorja. In čeprav nas večina Kope povezuje prav z zimskimi aktivnostmi, je tudi poleti tukaj precej živahno. Sredi pohorskega gozda se na primer nahaja Bike park Kope, kjer najdemo več elementov, kot so “drop up”, “step up” in “super flow”. Prav tako vam so vam na voljo vodene kolesarske ture z električnimi gorskimi kolesi. Obiščete lahko energetske točke, ki se nahajo na vrhu Pungarta. Tam boste doživeli duševno sprostitev in čiščenje telesnih energijskih centrov. Prav tako vam omogočajo različna pustolovska doživetja na višinskih, nižinskih, pustolovskih in športnih postajah. Za najmlajše bo poskrbljeno v večjem igralnem parku na prostem, v mini živalskem vrtu ali pa na mini trailu, kjer se lahko urijo v vožnji s poganjalčki in kolesi.

In ko ste že tam, nikar ne spregljete čudovitega Petelinjega jezera, ki je ime dobilo prav po divjem petelinu, ki se tod sprehaja. Poleti je jezero priljubljena točka med vsemi tistimi, ki iščejo malo mira in pobegnejo iz mestnega vrveža ter uživajo na lesenih ležalnikih ob jezeru.

Splavarjenje na Dravi

Zapeljite se kot nekoč splavarji – na lesenih hlodih po Dravi! V veselem vzdušju in s harmoniko v roki vas pričakujejo flosarji na splavih, da z njimi podoživite nekdanje pustolovščine in šege ob spravilu lesa. Nekoč so flosarji, kot so jim rekli v teh krajih, opravljali pomembno nalogo transporta lesa. Danes vam na Koroškem v dveh splavarskih pristanih na Gortini pri Muti in v Javniku prikažejo, kako so ogromne lesene gmote prevažali po reki.

Forma Viva

View this post on Instagram

Meteorit 📷 Klemen Razinger »Meteorit« Johannesa Vogla sestavlja 1200 enakostraničnih trikotnikov iz jeklene pločevine debeline 5 mm, s stranicami dolžine 30 cm. Trikotniki so zvarjeni točkovno tako, da je med njimi špranja skozi katero ponoči priteka svetloba. Ponoči, ko v notranjosti zažarijo reflektorji, se skulptura spremeni v projektor, ki projicira bele črte. Svetloba prodira skozi špranje med stranicami in riše risbo po tleh in na ozadju dreves. »Meteoritova« dvojna narava, da je podnevi skulptura, ponoči pa naprava, mu omogoča, da preseže običajne omejitve kiparstva. #ravnenakoroskem #mesto #formaviva #jeklene #skulpture #sprehod #hikingbikingslovenia #slovenia #outdoor #ifeelslovenia #igslovenia #slovenia #eslovenia #nasvetzaizlet #kamnaizlet #slovenialover #instagramslovenia #kampadanes #travelslovenia #carinthia #topsloveniaphoto #visit_koroska #vsezarazgled #landscape

A post shared by Ravne na Koroškem (@ravnenakoroskem) on

Jeklene skulpture Forme vive so znamenitost mesta Ravne na Koroškem. Nastale so na osmih mednarodnih kiparskih simpozijih v letih od 1964 do 2008. Umetniki, kiparji iz petnajstih različnih držav, so v sodelovanju z jeklarskimi mojstri iz železarne Ravne ustvarili preko trideset izjemnih umetnin iz železa in jekla, ki bogatijo arhitekturno podobo mesta in okoliških krajev ter tvorijo eno izmed najbolj edinstvenih razstav na prostem v Evropi.

Kje lahko prenočite na Koroškem?

Koroška ponuja kar nekaj nastanitev, ki bodo zadovoljile različne goste, bodisi družine, bodisi romantične parčke ali samotne popotnike.

V uredništvo pa smo kljub temu pobrskali za nekaterimi najlepšimi nastanitvami na Koroškem, od koder boste dostopali do že znanih znamenitosti in pa seveda raziskovali po svoje.

Apartmajsko naselje Ribniško Pohorje, Ribnica na Pohorju

Apartmajsko naselje Ribniško Pohorje (Foto: Booking.com)
Apartmajsko naselje Ribniško Pohorje (Foto: Booking.com)

V počitniškem letovišču Ribniško Pohorje boste dopustovali v objemu idilične narave. V poletnih mesecih se lahko osvežite na razgibanih pohodniških in kolesarskih poteh neokrnjene narave, pozimi pa vam je na voljo smučišče. S prijatelji odigrajte napeto igro odbojke na mivki ali pa se pomerite v nogometu, košarki, tenisu… Apartmaji se nahajajo v tradicionalnih stavbah iz lesa in kamna ter nudijo popolnoma opremljeno kuhinjo in bivalni prostor.

Butični hotel Hiša Ančka, Slovenj Gradec

Butični hotel Hiša Ančka (Foto: Booking.com)
Butični hotel Hiša Ančka (Foto: Booking.com)

Hiša Ančka je v prvi vrsti izvrstna restavracija, kjer boste poleg obroka “na žlico” našli tudi italijansko kulinariko s pridihom Slovenije. Za hrano je torej že poskrbljeno. In skoraj leto dni po otvoritvi restavracije, pa so otvorili še butičnih hotel, kjer so gostom ponudili pet moderno opremljenih sob. Vse sobe so stilsko dodelane, v njih pa so uporabljeni naravni materiali, kot je hrast v kombinaciji z vrhunsko keramiko. Bivanje bo popolno dopolnil wellness, kjer so na voljo finska savna, infra savna, masažni bazen in vodna postelja.

Turistična kmetija Samec, Sele

Turistična kmetija Samec, Sele (Foto: last ponudnika)
Turistična kmetija Samec, Sele (Foto: last ponudnika)

Turistična kmetija Samec se nahaja v manjši hribovski vasici Sele (v bližini Slovenj Gradca), na 700 metrih nadmorske višine in vam nudi čudovit razgled po okoliških hribih. Gospodar kmetije je mojster Franček. Mojster zato, ker je kot samouk najprej ustvaril dom za svojo družino, kasneje se sam lotil obnove stare kašče v počitniško kočo, postavil drevesno hišico Gnezdece, izdelal unikatni savni in postavil prikupen mini skedenj za igro. Vsak detajl na kmetiji je oživljen s strani njegovih rok. V okolici imate na izbiro pohodništvo ali kolesarjenje (možnost izposoje koles na kmetiji), smučanje ali preprosto potepanje po okoliških hribih ter spoznavanje kulture. In ker je kmetija družinam prijazna, lahko otroci na kmetiji doživijo pravo pustolovščino. Poleg živali, ki jih lahko skupaj z lastnikom hranijo in spoznavajo, imajo na voljo tudi zunanja igrala.

Green Resort Glamping, Radlje ob Dravi

Green Resort Glamping, Radlje ob Dravi (Foto: Booking)
Green Resort Glamping, Radlje ob Dravi (Foto: Booking)

Lesene hišice v Glampingu Green Resort, postavljene med pšenična polja, spominjajo na stare lesene mline na vodi, ki so nekoč obratovali na Dravi. V celoti so izdelane iz lesa in dajejo občutek topline ter udobja. Okrogla okna in steklena vrata, ki se odpirajo v naravo poskrbijo za nekaj romantike. In s tem je namestitev zagotovo nekaj posebnega. Ob nastanitvi je naravno plavalno jezero, prvi biološki bazen v Sloveniji, kjer za čistočo vode in njeno kakovost skrbijo naravni organizmi. Zaplavajte med lokvanji, skočite iz pomola ali pa se predajajte sončnim žarkom na zeleni plaži!

Dodatne Informacije

Naslovna fotografija
IG Discover Koroska
IG Mitja Steinbach

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!