fbpx

dr. Shefali Tsabary in Jelena Djoković slovenskim staršem sporočata: »Svet lahko popravimo z evolucijo staršev.«

foto: Novak Djokovic Foundation
Zadnjič posodobljeno: :

Cankarjev dom je 18. septembra gostil predavanje glavne svetovne strokovnjakinje za starševstvo dr. Shefali Tsabary. Predavanje »Podpora, ne popolnost«, v katerem je predstavila koncept zavestnega starševstva, je moderirala Jelena Djoković, soustanoviteljica in mednarodna direktorica Fundacije Novaka Djokovića. To je prvi obisk dr. Tsabaryjeve v Sloveniji in na splošno v Evropi. Svojo turnejo, ki jo izvaja v sodelovanju s Fundacijo, je začela v Ljubljani, v tem tednu pa jo nadaljuje še v Zagrebu in Beogradu.

Oder Gallusove dvorane je kot prvi evropski oder gostil mednarodno priznano klinično psihologinjo, ki je slovenskim staršem predstavila koncept zavestnega starševstva. V središču tega koncepta ni otrok, ampak starš, ki se ukvarja s svojo notranjostjo. Starševstvo, osredotočeno na starša, v ospredje postavlja otroke in ne svojih pričakovanj, neuresničenih potreb in projekcij, za katere starši želijo, da bi jih njihovi otroci dosegli. Dr. Shefali je bila nad obiskanostjo dogodka navdušena, še bolj pa nad kakovostnimi vprašanji, ki so ji jih med predavanjem zastavili slovenski starši.

foto: Novak Djokovic Foundation
»Glede na to, da sem prvič v Sloveniji, moram reči, da sem izredno presenečena in hkrati hvaležna za takšen odziv in zanimanje slovenskih staršev. Veseli me, da spoznanja in konec koncev izkušnje, tako strokovne kot osebne, lahko širim po svetu in tako prispevam svoj delež k temu, da bo generacija naših otrok živela bolj izpopolnjeno, predvsem pa manj obremenjeno z vzorci svojih staršev. Naloga staršev je, da te vzorce prepoznajo in jih ne prenašajo na svoje otroke, saj lahko ti le tako v polnosti razvijejo svoj potencial in puščajo edinstven pečat v vsem, kar počnejo,« je ob koncu dogodka izpostavila dr. Shefali.
foto: Novak Djokovic Foundation
Dr. Tsabaryjeva se je na turnejo po Sloveniji, Hrvaški in Srbiji podala na povabilo Fundacije Novaka Djokovića. Jelena Djoković, soustanoviteljica in mednarodna direktorica Fundacije, se je z delom dr. Shefali po naključju seznanila pred leti, ko je naletela na njen podkast. Način, kako je v njem opisala starševstvo, jo je popolnoma navdušil. Kasneje se je tudi izobraževala na njenem inštitutu, sedaj pa se je odločila, da njeno približa tudi staršem v tem delu Evrope. »Verjamem, da se vam je že zgodilo, da slišite nekoga nekaj reči in se vas to tako dotakne, da menite, da je povedal točno tisto, kar nosite globoko v sebi. To se je zgodilo meni z dr. Shefali. Njeno znanje in metode, kako prepoznati in s pridom uporabiti čustvene in duhovne lekcije, ki so del vzgojnega procesa, da bi jih lahko uporabili za naš lastni razvoj, so me več kot prepričale. V duhu poslanstva naše Fundacije, ki si prizadeva predvsem za omogočanje kakovostne predšolske vzgoje, so uvidi dr. Shefali dodana vrednost znanju, ki ga širimo med starše in strokovnjake,« je pojasnila Jelena Djoković.
foto: Novak Djokovic Foundation
Dr. Shefali in Jelena Djoković se bosta s svojim predavanjem ustavili še v Zagrebu in Beogradu, Slovenijo pa zapuščata s čudovitimi spomini in željo, da se kmalu spet vrneta.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!