fbpx

Družinske počitnice: kako zagotoviti TOP oddih za vse družinske člane

Terme Dolenjske Toplice

Foto: Terme Krka
Zadnjič posodobljeno: :
Oglasno sporočiloTerme Krka

Končno prost vikend! Čas za sprostitev in družinska doživetja, za katera je vedno premalo časa. Ko načrtujete, kako boste kar najbolje izkoristili prosti čas, vam bo koristilo nekaj nasvetov.

6 nasvetov za sproščen oddih:

1. Vsaj na kratko zapustite vsakdanje okolje

Po napornem delovnem obdobju je dobro, da se čim bolj odpočijemo. Od obveznosti se bomo lažje odklopili, če bomo vsaj za dva, tri dni spremenili okolje. Da pa se izognemo kupu prtljage, dolgotrajni vožnji in gneči, izberimo kaj bližnjega, kar ponuja udobje in tudi dejavnosti za vso družino, in to tudi za primere, ko vreme ni najboljše.

2. Starši, ne mislite samo na otroke – tudi vi si odpočijte

Verjemite, ko si boste sami »napolnili baterije«, boste lažje poskrbeli tudi za otroke. Naj bo vsaj nekajdnevni oddih tudi po vaši meri. Izberite kraj, kjer si boste lahko oddahnili brez skrbi in si privoščili dejavnosti, ki jih sicer pogrešate, in kjer bodo otroci vsaj za nekaj časa našli primerno zaposlitev, na primer pod vodstvom animatorjev.

3. Plavanje je ena najbolj zdravih in vsestransko koristnih aktivnosti

Gibanje v vodi (in ob njej) spada med najbolj priporočljive telesne dejavnosti. To velja za odrasle in za otroke. Doživetja v vodi so odlična za lajšanje psihične napetosti in stresa, za otroke pa je še posebej pomembno, da omogočajo tudi družabnost, stran od elektronskih naprav.

Plavanje pa tudi krepi mišice in lepša postavo, povečuje motorično sposobnost, vpliva na telesno držo in preprečuje debelost oziroma je za tiste, ki imajo preveliko telesno težo, ena najbolj varnih in učinkovitih oblik gibanja.

Kopanje in uživanje na toboganih sprošča napetost in krepi samopodobo.
Na fotografiji: Terme Dolenjske Toplice

4. Naj bo oddih priložnost za nova spoznanja, ki širijo obzorje in dramijo čutila

Bodimo dovzetni za nova, drugačna doživetja, saj s tem rastemo, naše vsakdanje težave pa postajajo manjše in lažje rešljive. Med oddihom v Termah Dolenjske Toplice lahko, na primer, spoznate tudi vaje in meditacije, ki pomagajo krepiti čuječnost in mladostnost, sproščajo in pripomorejo h globljemu doživljanju narave in sedanjega trenutka. Z energijo gozda, dišav in glasbe boste zdramili svoja čutila, ki so morda otopela zaradi hitrega tempa vsakdana, in je zaznavanje okolice zato bolj površno. Naučili se boste, kako se na preprost način spet napolniš z energijo in najdeš notranje ravnovesje.

5. Spodbudimo hormone sreče

Eden od načinov, kako zdramiti čutila, so tudi tretmaji za telo, kot so masaže, masažne kopeli in negovalne obloge. Tovrstni tretmaji zmanjšujejo stres in zakrčenost, povečujejo prekrvitev telesa in pospešujejo kroženje limfe, hkrati pa negujejo kožo in zvišujejo raven pomembnega hormona sreče, oksitocina.

Oddih takoj po napornem delovnem obdobju naj bo čim bolj sproščajoč. Na fotografiji: Vitarium Spa & Beauty v Termah Dolenjske Toplice
Oksitocin je še eden izmed pomembnih t. i. hormonov sreče. Zmanjšuje občutek strahu in znižuje raven stresnega hormona kortizola in tudi krvni tlak in ker ustvarja občutek nežnosti in potrebo po dotiku, mu rečemo tudi hormon nežnosti. Njegova raven se zviša ob stiku s kožo, npr. pri objemu, dojenju ali masaži. Dotiki namreč sproščajo in pomirjajo. Zanimivo je dejstvo, da ni hrane, ki bi v telesu zvišala raven oksitocina. Kako pa to vendarle dosežemo? Priporočamo veliko objemov, dotikov in nežnosti – pohvalite in pobožajte svoje otroke, svoje bližnje, delite komplimente, igrajte se s kužkom, privoščite si masažo in kopel v brbotalniku!

6. Adrenalinske aktivnosti, kot je dričanje po toboganih, povečujejo spretnost in samozavest

Odlično je, če so ob vodi tudi možnosti za adrenalinske aktivnosti, na primer vodni tobogani, ki pa imajo še dodaten pozitivni učinek. Pri spuščanju po toboganu se namreč v telesu sprošča hormon adrenalin, kar omogoča lažje spopadanje s strahovi, sproščata pa se tudi hormona sreče, serotonin in endorfin, ki dajeta občutek veselja in zadovoljstva in izboljšujeta samopodobo.

Medo Tedo, ki je pravi mojster hiphopa, razveseljuje otroke in tudi starše, saj so ti veseli, da so otroci v varnih rokah. Foto: Terme Krka

Odlična zabava za otroke in sprostitev za starše

Na notranjem kopališču v Termah Dolenjske Toplice se lahko otroci igrajo v čofotalniku in na igralih, tu so še plezalna stena, igralnica ob kavarni in zunanje igrišče, poleti so adrenalinskim navdušencem na voljo štirje tobogani s termalnim bazenom, predšolski otroci pa lahko uživajo na gusarski ladji in na vodnih igralih, zastrtih z jadrom, ki jih varuje pred soncem. Otroci lahko uživajo tudi v družbi Meda Teda, ki je – ne boste verjeli – pravi mojster hiphopa in izraznih plesov, rad pa tudi kuha in otroke uči, kako na zdrav način pripraviti njihove najljubše jedi.

Kopališče ponuja ob tem tudi veliko naravne sence in kotičkov za zasebnost, pa tudi sproščajoče podvodne masaže in brbotalnike.

V bližini Term Dolenjske Toplice ne manjka naravnih lepot in znamenitosti, do katerih se je mogoče sprehoditi ali zapeljati s kolesom, lahko najetim v hotelu. Foto: Terme Krka

Uživajte dinamičen, a hkrati brezskrben dopust

V Termah Dolenjske Toplice je na voljo tudi velik svet savn, z znamenito japonsko kopeljo in savno na prostem, na FKK terasi pa se lahko nastavljate že pomladnim sončnim žarkom in tako pripravite svoje telo na poletje. V pestri ponudbi v restavraciji pa boste izbirali med jedmi, ki temeljijo na svežih, lokalnih, ekološko pridelanih živilih.
V bližini ne manjka naravnih lepot in znamenitosti, do katerih se je mogoče sprehoditi ali zapeljati s kolesom, lahko najetim v hotelu. Mlade družine bodo vesele sprehajalnih poti za vozičkarje in poganjalčke, tekači urejene tekaške poti v bližini, poskrbljeno je za pohodnike, ljubitelje raftanja, čolnarjenja in tenisa. Ob večerih, popestrenih z glasbenimi prireditvami Balnea Art, pa lahko posedite na terasi ob vodnem zrcalu ali pa se razvajate s kopanjem v soju sveč.

Za družine nudijo ugodne popuste. Do 30. junija 2022 lahko unovčite tudi turističen bon.

Več informacij

Terme Dolenjske Toplice

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.