fbpx

Ekološka Kmetija Darja: Ekološko pridelana hrana in kozmetika iz naravnih sestavin

ZaZajtrk

Ekološka Kmetija Darja je zakladnica zdravja, kjer lahko izbiramo med bogato ponudbo ekološko pridelane hrane in naravne kozmetike. Še posebej všeč so nam prikupni zavojčki ZaZajtrk – mešanica iz doma pridelanih žit, ki je popolna osnova za zajtrk, večerjo, kot obrok pred treningom ali po njem.

Ekološka Kmetija Darja je pravi naslov za vse, ki želijo v svoje življenje vnesti veliko mero zdravja. Ideja se je porodila Darji Kürner, ki je po boju z avtoimuno boleznijo v svoje življenje želela vnesti zgolj ekološko pridelano hrano in kozmetične proizvode iz naravnih sestavin, ki jih želi deliti tudi z nami.

Darjina zgodba

Darja Kürner izhaja iz stare samooskrbne kmetije v Mošnjah na Gorenjskem, kjer je preživela svoje otroštvo in mladost ter ponotranjila bogato izročilo pradeda, deda in očeta. Ker pa v času odločanja za poklic razmere niso bile naklonjene kmetijstvu, je Darja postala profesorica športne vzgoje, saj je že od nekdaj čutila željo po bivanju v naravi in sledila zdravem življenskem slogu. Kot predavateljica športne vzgoje na Filozofski fakulteti in predstojnica Pedagoške enote za šport je svoje znanje o pomembnosti telesne aktivnosti in zdrave naravne prehrane širila med študenti in študentkami Univerze v Ljubljani. Izoblikovala je tudi učni načrt za splošni izbirni predmet Šport in humanistika, ki je postal del rednega programa prenovljenih bolonjskih študijskih programov FF.

Kljub zdravemu in aktivnemu življenju Darja ni ubežala svoji usodi, saj je po upokojitvi zbolela za zelo redko avtoimuno boleznijo amiloidozo, ki ji je močno spremenila življenje. Prestala je naporne terapije, šele s strogo dieto pa se ji je resnično uspelo postaviti nazaj na noge. Ker v trgovinah dandanes prevladuje ponudba industrijsko predelane hrane, polne konzervansov, stabilizatorjev okusa, soli, herbicidov in pesticidov, na trgovskih policah ni več našla hrane, ki bi ji resnično ustrezala. Svoj imunski sistem je izboljšala izključno z uživanjem užitnih divjih rastlin (koprive in regrat), sočenjem trav, zeli in plevelov ter z lastno ekološko pridelavo hrane. Pridelovanje je pričela z zelenjavo in nadaljevala z žiti. Od teh je najprej izbrala industrijsko konopljo, zaradi nešteteih izjemnih zdravilnih učinkov, ki pomagajo lajšati stranske učinke prestanih terapij.

PREBERITE ŠE: Smooth – sveži “smoothie”, ki vam ga dostavijo pred vrata

Domače laneno olje
Domače laneno olje

Ekološka Kmetija Darja

“Vem, da je veliko ljudi, ki je prestalo podobno usodo moji in vem, da samo zdravniška terapija ne zadošča. Oni ti rešijo življenje, sam pa si ga moraš izboljšati in ohraniti. Zato želim svoje znanje, izkušnje in presežek pridelkov ponuditi tudi drugim.”

V želji, da bi svoje znanje, izkušnje in pridelek delila tudi z nami, se je rodila Ekološka Kmetija Darja – zakladnica zdravja, kjer lahko izbiramo med bogato ponudbo, v kateri poleg konopljinega olja, konopljinih semen in konopljine moke najdemo tudi ajdovo moko, ajdovo kašo, domače čaje in mešanico prinih kosmičev, konoplje in lana ZaZajtrk, ki je popolna osnova za zajtrk, večerjo in kot obrok pred treningom ali po njem. Darja Pri pridelavi in predelavi žit in zelenjave skrbno upošteva in izvaja tudi načela biodinamičnega kmetovanja in za ohranitev rodovitnosti tal uporablja izključno preparate iz rastlin (kopriva, baldrijan, rman, regrat, njivska preslica, hrastovo lubje) in kolobarjenje. Strogo se izogiba vseh pesticidov s fungicidi in herbicidi (najbolj strupeni in kancerogeni) na čelu. Nikakor ne uporablja mineralnih gnojil, ampak izključno kompost in rastlinske pripravke iz koprive. Samo tako pridelana hrana je namreč zares zdrava in koristna ter tako ne hromi našega imunskega sistema.

Domača pirina moka in pirina zrna
Domača pirina moka in pirina zrna

Zakaj je Zazajtrk tako dober?

Ker vsebuje vse sestavine, ki uravnotežijo naš obrok in vsebujejo vse bistvene sestavine, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Še posebej je primeren za zajtrk, saj je mešanica nasitna, vendar ne obremeni prebavil. ZaZajtrk vsebuje idealno razmerje med ogljikovimi hidrati, beljakovinami in omega 3 maščobnimi kislinami. Oluščena konoplja in konopljina moka pa uravnavata naš apetit, saj zmanjšujeta željo po “slabi” in sladki hrani.

Mešanica domačih pridelkov ZaZajtrk
Mešanica domačih pridelkov ZaZajtrk

Naravna kozmetika

Darja poleg ekološko pridelane hrane izdeluje tudi naravno kozmetiko. Terapije s kortikosteroidi so namreč zaznamovale njeno kožo, ki je danes izjemno občutljiva in se dobro odziva le na solne kopeli in dišeče ter grelne pilinge iz naravnih sestavin.

Dodatne Informacije

Več informacij:
www.ekoloskakmetijadarja.si

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.