fbpx

Ferrari Daytona SP3: ponoven presežek Ferrarijevih inženirjev

Ferrari Daytona SP3; Foto: media.ferrari.com
Zadnjič posodobljeno: :

Ferrarijeva linija Icona je dobil nov, tretji model v svoji ponudbi. Ferrari Daytona SP3 je interpretacija klasičnega Ferrari dizajna, namenjena modernemu času, ki črpa svoj navdih pri dirkalnih modelih, kot so 330 P3/4, 350 Can-Am, 512 S in drugih.

Ferrari Daytona SP3 izstopa zaradi svojega dizajna, ki je v celoti podrejen aerodinamiki in je predstavlja najbolj aerodinamičega Ferrarija do zdaj. Za pomoč pri aerodinamiki ne uporablja aktivnih komponent, ker pa sta bila aerodinamika in hlajenje motorja bistveni komponenti dizajna, ima Daytona obilico velikih odprtin in zračnikov. Celo v vratih lahko najdemo ʺodprtinoʺ, ki usmerja zrak proti hladilnemu sistemu.

Ferrari Daytona SP3; Foto: media.ferrari.com

Kljub velikim zračnim odprtinam, oblikovno izstopa zadek. Izstopajo vertikalne letvice, visoko nameščeni zaključki izpušne cevi in agresiven zadnji usmernik zraka. Zunanja podobo se povezuje z dizajnom v notranjosti. Sedeži so spojeni s šasijo avtomobila, stopalke pa so nastavljive in se prilagodijo potrebam voznika. Inovativni sistem Ferrari Human-Machine Interface omogoča vozniku, da ima roke skoraj vedno na volanu, preko njega pa lahko dostopa do 80% funkcij avtomobila.

Ferrari Daytona SP3; Foto: media.ferrari.com

Motor, 6,5-litrski V12-valjnik, je sposojen iz modela 812 Competizione in je še za dodatne 3% lažji. Motor ima 840 konjskih moči in 697 Nm navora, kar pomeni, da gre za najmočnejši motor, ki so ga kadar koli naredili pri znamki Ferrari. Zavrti se vse do 9.500 obratov v minuti, od 0 do 100 km/h pa se požene v le 2,86 sekundah. Pospeševanje do 200 km/h traja le 7,4 sekunde. Pri Ferrariju žal niso navedli koliko Dayton bodo naredili, kot tudi ne, koliko bo posamezna stala. Prepričani smo lahko le, da številka ne bo majhna, prav vse bodoče Daytone, pa so po vsej verjetnosti tudi že razprodane.

Dodatne Informacije

ferrari.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!