fbpx
Foto: Mika Baumeister / Unsplash

Hišne žuželke: Kaj jih najbolj privlači in kako se jih znebite

V iskanju hrane in zavetja se žuželke rade naselijo po domovih, ker najdejo popoln kraj za bivanje. Na žalost lahko ti nadležni obiskovalci naredijo veliko škode na tkaninah, lesu, rastlinah, lahko pa povzročijo tudi zastrupitev s hrano.

Zato je pomembno vedeti, katere stvari so jim še posebej všeč in česa se je potrebno preventivno znebiti, da se ne naselijo v domove.

Odpadni papir

Vsak odpadni papir lahko privabi hišne žuželke. Sem spadajo stare knjige, kupi časopisov, računi ali pisma. Srebrne ribice in ščurki se hranijo s celulozo, zato je bolje, da ničesar ne puščate na mizi, policah ali celo v predalu. Če se starih knjig in pisem ne želite znebiti, jih dajte v plastične škatle, ki jih lahko neprodušno zaprete.

Bele žarnice

Bela in modrikasta svetloba je najbolj privlačna za žuželke. Nasprotno pa jih najmanj privlačijo rumena, roza in oranžna. Zato je priporočljivo bele žarnice zamenjati s toplejšo svetlobo.

Kartonske škatle

Ščurki, srebrne ribice, termiti in druge hišne žuželke se radi hranijo s kartonskimi škatlami in lepilom. Ta porozni material je kot nalašč za njihovo življenje. S svojimi izločki privlačijo in privabljajo druge žuželke, saj rade živijo v skupinah. Zato se je priporočljivo znebiti kartonskih škatel in jih nadomestiti s plastičnimi, ki so neprodušno zaprte.

Les

Čebele privlači nedokončan les, še posebno če so v njemu luknje, saj v njih lahko izležejo jajčeca. Zato je pomembno, da v svojem domu ne držite kup drv in da so vaše ograje, terase in vrtna garnitura zaščitene in pobarvane.

View this post on Instagram

A post shared by Finn Fatelep (@finnfatelep)

Vlaga

Hišne žuželke imajo rade vlažne in tople kraje zato poskrbite, da bo v teh prostorih čim maj vlage. Redno preverjajte, če odtoki v kleti, kuhinji ali kopalnici pravilno delujejo in ne puščajo. Poskrbite pa tudi za njihovo redno čiščenje, saj je to popoln dom za različne mušice.

Hrana

Če imate prezrelo sadje ali zelenjavo jih pospravite v dobro zaprto posodo, saj je to najljubši obrok muh in mušic. Pazite tudi na sladke ali fermentirane tekočine (sok ali kis). Steklenice naj bodo dobro zaprte in čiste.

Sobne rastline

Če boste pravilno poskrbeli za sobne rastline, se lahko izognete obisku različnim hroščem in žuželka. Poskrbite, da zemlja ne bo presuha ali prevlažna, da v podstavkih ni stoječe vode, ter da zrak v prostoru ni prevlažen.

Redno čiščenje

V kolikor boste redno čistili za gospodinjskimi aparat (štedilnik, hladilnik) lahko s tem pripomorete, da bo vaša kuhinja manj privlačna za različne škodljivce.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!