Foto: Aнна Xазова/Pexels

15+ laži, ki so ti jih govorili kot otroku in jim še vedno verjameš … do zdaj!

Sladkor vas pravzaprav ne naredi hiperaktivnih

Znanost je dokazala, da “zadetost” od sladkorja ne obstaja. Vaši straši so si to izmislili. (Čeprav je študija iz leta 2007 pokazala, da konzervansi v sladki hrani lahko prispevajo k hiperaktivnosti otrok.)

Po jedi vam ni treba čakati, da greste plavat

Ta mit izhaja iz (napačne) predstave, da medtem ko vaše telo prebavlja, v vaše okončine ne teče dovolj krvi, zato vas bodo zagrabili krči, vi pa boste utonili.

Vitamin C dejansko ne preprečuje prehladov

Študije so pokazale, da vsakodnevno uživanje vitamina C ne bo preprečilo prehlada. Ampak … če ste že prehlajeni, lahko vitamin C pomaga, da simptomi hitreje izginejo.

Dotikanje žab vam ne bo povzročilo bradavic

Ta laž se je začela, ker so ljudje mislili, da so izbokline na žabjem hrbtu bradavice – vendar niso! Bradavice povzroča človeški virus in jih ne morete dobiti od žab ali krastač. Kljub temu je najbolje, da z divjimi živalmi ravnamo previdno.

Pokanje zglobov vam ne bo povzročilo artritisa

Obstajajo pa tudi drugi razlogi, da se temu izogibajte. Kronično pokanje zglobov lahko namreč privede do zmanjšane moči oprijema.

Študije so pokazale, da vsakodnevno uživanje vitamina C ne bo preprečilo prehlada.
Foto: Lisa/Pexels

Voda ne prevaja elektrike

Čista voda je pravzaprav neprevodna – snovi, ki jih najdemo v vodi (na primer sol), jo naredijo prevodno.

Večine telesne toplote dejansko ne izgubite skozi glavo

Oprostite mame, to preprosto ni res. Toda še naprej nosite zimske kape, saj bo kateri koli nepokrit del telesa sproščal toploto.

Zaradi gledanja televizije preblizu zaslona ne boste oslepeli …

Znanost ni našla pomembne povezave med gledanjem televizije od blizu in izgubo vida. S tem si lahko obremenite oči ali pa vas boli glava, vendar ni nevarnosti trajnih poškodb.

… enako velja za branje knjig v temi

Ponovno – lahko povzroči glavobol ali naprezanje oči, vendar nič trajnega.

Vaš jezik dejansko nima različnih “odsekov” brbončic za sladko, slano, kislo in grenko

Vaši receptorji za okus so pravzaprav precej enakomerno razporejeni po ustih.

Zaradi branja knjig v temi ne boste oslepeli.
Foto: Thougt Catalog/Pexels

Ljudje imamo več kot le pet čutil

Večino ljudi v šoli učijo o petih čutilih – dejansko pa je teh več. Pomislite na ravnotežje, temperaturo, bolečino … seznam se lahko nadaljuje!

Običajno je varno, da prebudimo mesečnika

Seveda je to odvisno tudi od posameznika. Toda mnenje, da je prebujanje mesečnikov vsesplošno nevarno, je napačno. Pravzaprav bi bilo lahko bolj nevarno, če bi jim dovolili, da ostanejo v spancu.

Zlata ribica se lahko spomni veliko več kot le zadnjih treh sekund

Kljub temu, kar ste morda že slišali (da imate spomin kot zlata ribica), si lahko le-te dejansko zapomnijo kar veliko. Nekateri znanstveniki verjamejo, da njihovi spomini trajajo več mesecev.

Prebava žvečilnega gumija ne traja sedem let

Žvečilni gumi prehaja skozi vaš sistem tako kot vse ostalo, kar jeste. Če ga res ne pogoltnete v izjemnih količinah, ga boste preprosto izločili.

Rja dejansko ne povzroča tetanusa

Povzročajo ga bakterije, ki jih včasih najdemo na starih, zarjavelih predmetih. Lahko pa jih najdemo tudi na predmetih brez rje. V bistvu, če vas nekaj globoko zareže – zarjavelo ali ne – se morate posvetovati s svojim zdravnikom.

Prebava žvečilnega gumija ne traja sedem let.
Foto: Edu Carvalho/Pexels

Zaradi britja dlake ne rastejo močneje

Konice dlak so tanjše od korenine, zato bodo ob britju morda videti debelejše. Britje pravzaprav sploh ne vpliva na rast dlak.

Pajkov pravzaprav ne goltamo v spanju – nikoli

Vaše speče, dihajoče telo preveč straši pajke, da bi se vam sploh približali. Vsekakor jih ne boste pogoltnili osem letno.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!