fbpx

IBM bo umetno inteligenco naučil razmišljati po človeško

IBM bo umetno inteligenco naučil razmišljati po človeško.

Umetna inteligenca (UI) je vedno bolj prisotna in (namesto nas) opravlja že veliko nalog na različnih področjih. Uporablja jo medicina, uporabljajo jo v umetnosti. UI se je naučila posnemati človekove lastnosti. No, naučili smo jo mi. Kakšen je torej korak naprej? Ali vstran. Poglejmo, kako razmišljajo pri IBM, saj so na tem področju vodilni.

Večina machine learning sistemov za svoje rešitve uporablja nabor podatkov, ki pa je omejen in ne deluje povsem tako, kot delujejo naši možgani. Mi se namreč učimo postopoma in tako se tudi naši možgani prilagajajo takemu načinu. Pri reševanju problemov uporabljamo logično presojo, kar pa ni lastnost UI. Pri IBM bi radi to spremenili. Njihova raziskovalna ekipa DeepMind je razvila sintetično živčno mrežo, ki naj bi UI omogočila racionalen način razmišljanja. Računalniški znanstvenik iz DeepMind Timothy Lillicrap pravi, da ”želijo mrežo prisiliti, da razišče odnose, ki nastajajo pri reševanju problemov”. Ena od nalog, ki so jo sistemu predočili, je bila ugotoviti razliko v obliki med objektom, ki so ga postavili pred nek moder predmet, ter objektom v cian barvi, ki je stal na desni strani kovinske krogle. V kar 96 odstotkih je bil odgovor pravilen.

IBM-ov Watson je že pred časom pomagal pri snovanju videonapovednika za film Morgan. In nastal je ta izjemen izdelek.

Očitno se nam sanja ne, kaj znanstveniki počnejo v svojih laboratorijih, a kot kaže, utegne biti na tem področju precej razburljivo.

Galerija – IBM bo umetno inteligenco naučil razmišljati po človeško

Dodatne Informacije

Več informacij:
futurism.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.