fbpx

Ricette semplici per deliziose zuppe che ti riscalderanno nelle giornate fredde

Preprosti recepti za okusne juhe, ki te bodo ogrele v hladnih dneh.

Za jesen lahko rečemo, da je rezervirana za pripravljanje različnih okusnih jedi. To je čas, ko so na sporedu raznovrstna zelenjava in sadje, iz katerih lahko pripravite prave jesenske jedi. Tega časa si verjetno tudi ne predstavljate brez krepčilne juhe?

Če prisegate na bolj tradicionalne recepte, sta potem tu dva zelo preprosta recepta za česnovo in cvetačno juho. Tisti, ki ste željni sfide, pa poskusite pripraviti juho z arašidovim maslom, ohrovtom in sladkim krompirjem.

Česnova juha

INGREDIENTI:

  • un cucchiaio di burro
  • 2 žlički oljčnega olja
  • 2 glavi česna (od 12 do 15 strokov)
  • velika šalotka
  • 1/4 čajne žličke čilija v prahu
  • morska sol
  • Pepe nero
  • žlica belega vina
  • zelenjavna jušna osnova
  • svež timijan in peteršilj
  • 2 patate

PREPARAZIONE:
Neoluščene stroke česna razdelite po pekaču, po njih posujte sol in prelijte žlico olja. Pekač pokrijte s folijo in ga postavite v pečico. Česen naj se peče toliko časa, dokler ni mehek. Ko se česen ohladi, mu odstranite kožo.

V loncu stopite maslo in mu dodajte žličko oljčnega olja. Oluščite še preostali česen in stroke dodajte v lonec. Vsem sestavinam v loncu dodajte narezano šalotko, ščepec morske soli, črni poper in čili. Tri minute jih mešajte, nato popolnoma znižajte temperaturo kuhalne plošče in pustite sestavine, da stojijo približno 30 minut.

Ko česen v loncu postane rjav, dodajte belo vino, na kocke narezan krompir, 700 ml jušne osnove, zelišča, morsko sol in česen, ki ste ga spekli v pečici. Vse skupaj kuhajte 15 minut, dokler se krompir ne zmehča. Vse sestavine vlijte v mešalnik, ko nastane kremasta juha, jo vrnite v lonec in po potrebi dodajte še jušne osnove, soli, vina, zelišč ali popra.

Cvetačna juha

Cvetačna juha
Cvetačna juha

INGREDIENTI:

  • 1 glava česna
  • 4 cucchiai di olio d'oliva
  • sol in sveže mlet črni poper
  • 2 cvetači
  • cipolla
  • 5 skodelic zelenjavne jušne osnove
  • timo
  • Foglie di alloro
  • 1/2 skodelice smetane

PREPARAZIONE:
Česen razrežite, stroke postavite v folijo na pekač in jih polijte z oljem. Česen začinite s soljo in poprom. Folijo dobro zaprite in postavite na eno polovico pekača. Na drugo polovico pekača postavite na kose razrezano cvetačo. Po njej polijte dve žlici olja, začinite jo s soljo in poprom. V pečici sestavine pecite toliko časa, dokler cvetača ni mehka, česen pa rjavkast. Česen naj se po 30-minutni peki v pečici ohladi, nato pa ga oluščite.

Razrezano čebulo popecite na oljčnem olju. Dodajte ji jušno osnovo, timijan in lovorjev list. Ko začnejo sestavine vreti, zmanjšajte toploto kuhalne plošče. V osnovo dodajte pečeno cvetačo in česen. Naj vse sestavine zavrejo, nato pa jih mešajte, dokler cvetača ne začne razpadati. V mešalniku vse sestavine dobro zmešajte, da nastane kremasta juha.

Juha iz arašidovega masla s sladkim krompirjem in ohrovtom

INGREDIENTI:

  • 2 cucchiai di olio d'oliva
  • mezza cipolla
  • 1 jalapeno paprika ali pekoča paprika
  • 2 spicchi d'aglio
  • 3 sladka krompirja
  • 400 ml paradižnikove omake
  • 400 ml di latte di cocco
  • 2 tazze d'acqua
  • un cucchiaino di sale
  • čajna žlička karija ali kurkume
  • 1/2 skodelice sesekljanih arašidov
  • 1/4 skodelice arašidovega masla
  • listi ohrovta

PREPARAZIONE:
V velikem loncu segrejte oljčno olje, dodajte čebulo, česen in pekočo papriko. Sestavine pražite, dokler se ne zmehčajo. Sestavinam dodajte sladek krompir, paradižnikovo omako, kokosovo mleko, vodo, začimbe in arašide. Kuhajte, dokler krompir ni mehek. Sestavinam dodajte arašidovo maslo in ohrovtove liste. Mešajte in kuhajte tako dolgo, dokler ne dobite kremaste juhe.

Con te dal 2004

Dall'anno 2004 ricerchiamo le tendenze urbane e informiamo quotidianamente la nostra comunità di follower sulle ultime novità in fatto di stile di vita, viaggi, stile e prodotti che ispirano con passione. Dal 2023, offriamo contenuti nelle principali lingue globali.