Iz moškega zornega kota: kako pomembna je spolnost v zvezi?

Foto: James Barr/Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Spolnost je za večino moških ena najpomembnejših, če ne celo najpomembnejša stvar v zvezi!

Kenedy Singer, klinični psiholog, odkriva, kaj se zgodi z razmerjem, v katerem spolnost ni več prioriteta, in kako pomembna je le-ta za zdrav odnos.

Če na hitro povzamem: moški pogosto izberejo žensko glede na videz in se šele nato zaljubijo, medtem ko ženske izberejo moškega glede na to, kaj do njega čutijo. Vem, da je to popolnoma posplošeno, vendar upam, da razumete moje stališče.

Ženo sem preziral, ker nisva bila intimna

Ločen sem, moja bivša je lepa ženska, ki jo imam še vedno zelo rad. Vendar sva imela v zakonu veliko izzivov. Eden od stranskih produktov vsega tega (čeprav nekateri morda trdijo, da je to dejansko vzrok) je, da sva prenehala s spolnostjo. To je precej slabo vplivalo name. Pogosto sem se počutil razočarano in bivšo ženo sem preziral, ker nisva bila intimna. Spolnost je globoka in močna oblika intimnosti, ki na popolnoma edinstven način povezuje dve osebi.

Je globoka povezava – ko se dva človeka ljubita, med njima pride do globoke energetske povezave. To ne pomeni, da je spolnost čarobni eliksir za vse, kar v partnerskem odnosu ne deluje. Vsekakor pa združuje partnerja. Ko se po napornem dnevu uležete v posteljo in se predate spolnosti, se pojavijo občutki bližine in udobja.

Spolnost je za večino moških ena najpomembnejših, če ne celo najpomembnejša stvar v zvezi!
Foto: Adam Winger/Unsplash

Včasih morate spremeniti svoj pristop: najprej spolnost in nato intimnost!

Mnoge ženske ne morejo imeti spolnega odnosa, če se ne počutijo povezane s partnerjem. To je seveda treba upoštevati, vendar ženskam svetujem, da kdaj spremenijo svoj pristop. Svetujem jim, da se včasih strinjajo s spolnim odnosom, čeprav takrat morda ne obožujejo svojega partnerja, kajti natančno tako se lahko začne nova dinamika. Če spoštujejo partnerja, bo spolnost prispevala k intimnosti.

Z bivšo ženo sva pogosto čutila distanco in se nisva dovolj trudila, da bi jo premagala. To naju je na koncu ločilo. Lahko bi bilo drugače. Številni strokovnjaki se lotevajo izzivov odnosa po modelu neuspeha. Po tem modelu analizirajo, kaj v tem odnosu ne deluje, in iščejo rešitve, kako te pomanjkljivosti spremeniti v prednosti.

Bolje je postaviti trdne temelje, kot pa stvari popravljati pozneje

Smiselno, kajne? Če je kaj pokvarjeno, se to popravi. Česar ta pristop ne obravnava, je primarna stvar, in to je temelj odnosa. John Gottman, strokovnjak za zveze, je raziskoval, kaj naredi zvezo uspešno. Ne priporoča, da se stvari popravljajo, ampak da se ustvarijo trdni temelji in da partnerji razumejo potrebe drug drugega.

Na primer, ko moški pride iz službe in želi biti sam, ženska tega ne bi smela jemati osebno (kot da se ji izogiba). In kadar se ženska pogovarja, jo mora moški pozorno poslušati in ne ponujati rešitev, ker ona želi pravzaprav samo govoriti. Ko so stvari postavljene tako, postane vse lažje, majhne in velike stvari, saj ni jeze zaradi nerešenih težav iz preteklosti.

Za zdrav odnos, napolnjen z intimnostjo, se morata partnerja pogovarjati, zabavati, saj se tako povežeta in vse to je pravzaprav del predigre za fantastičen spolni odnos. Če je potrebno, preberite literaturo za samopomoč ali pojdite k terapevtu za zakonske zveze.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Teh malih 25 stvari, definira ljubezen