fbpx

Kako funkcija “spomin” pri ChatGPT lahko preoblikuje tvojo interakcijo z umetno inteligenco

Razumevanje nove funkcije OpenAI, ki obeta personalizirane pogovore

ChatGPT
Foto: Emiliano Vittoriosi / Unsplash

Fnkcija "Memory" v ChatGPT, ki jo je predstavil OpenAI, predstavlja pomemben korak naprej v razvoju umetne inteligence. Ta funkcija, ki omogoča AI, da si zapomni in uporabi podrobnosti deljenih v prejšnjih pogovorih, je na voljo samo za osnovne različice ChatGPT, ne pa za prilagojene različice (customGPTs). Razširimo pogled na to, kako deluje in kakšne so njene morebitne koristi ter omejitve.

ChatGPT bo postal nekdo, ki te pozna in ne pozablja prejšnjih pogovorov, a še vedno je ta funkcija na nek način omejena.

Kaj točno je funkcija Memory?

Funkcija Memory omogoča ChatGPT, da si zapomni ključne podatke, kot so osebna imena, lokacije, priljubljeni filmi, in druge specifične preference, ki jih uporabnik deli med pogovorom. Te informacije so nato uporabljene za izboljšanje kontekstualne ustreznosti in personalizacije v nadaljnjih pogovorih. OpenAI je funkcijo najprej testiral z omejeno skupino uporabnikov, zdaj pa je na voljo naročnikom ChatGPT Plus.

Kako Memory izboljša interakcije?

S funkcijo Memory, ChatGPT postane sposoben voditi bolj naravne in osebno prilagojene pogovore. Ne le da zapomni si osnovne podatke, ampak tudi beleži specifične interese in predhodne interakcije, kar omogoča AI, da bolj učinkovito odgovarja na vprašanja in predlaga relevantne teme. Ta zmožnost bistveno zmanjša potrebo po ponovnem pojasnjevanju prejšnjih pogovorov in poveča učinkovitost komunikacije.

Foto: Emiliano Vittoriosi / Unsplash

Omejitve funkcije in zasebnost

Kljub prednostim, funkcija Memory ni brez omejitev. Trenutno je na voljo le za naročnike ChatGPT Plus in ni integrirana v prilagojene modele ChatGPT (customGPTs), kar pomeni, da ti ne morejo uporabljati ali shranjevati informacij prek funkcije Memory. Poleg tega obstajajo pomisleki glede zasebnosti, saj funkcija zahteva shranjevanje osebnih podatkov. OpenAI zagotavlja, da uporabniki lahko kadar koli izbrišejo shranjene podatke in optirajo iz usposabljanja AI modelov z njihovimi podatki.

Nasveti za uporabo funkcije Memory

Za tiste, ki želijo izkoristiti funkcijo Memory, je pomembno razumeti, kako upravljati zbrana spomina. Uporabniki lahko dodajajo, prilagajajo ali brišejo spomine prek nastavitev v svojem profilu. Prav tako je možno začasno izključiti funkcijo za določene pogovore, kar je koristno za ohranjanje zasebnosti pri občutljivih temah. In kako mu ukažemo, da si določeno stvar zapolne. Tako, da mu enostavno dodamo ukaz: zapomni si.

Zaključek

Funkcija Memory v ChatGPT odpira nova vrata za razvoj umetne inteligence, ki lahko izvaja bolj osebne in kontekstualno bogate pogovore. Kljub temu, da je trenutno omejena na osnovne različice ChatGPT in vključuje določene zasebnostne pomisleke, predstavlja obetaven napredek v personalizaciji digitalnih interakcij. V prihodnosti lahko pričakujemo nadaljnje izboljšave, ter širitev te spominske funkcije na perosnalzirane custom ChatGPTs, ki se bodo iz tovrstnih konverzacij zelo učili.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.