fbpx

Kako ohraniti zvezo in preprečiti odtujenost, če sta skupaj že več kot 10 let

Foto: netflix

Kako rešiti zakon ali dolgoročno zvezo? Kako preprečiti odtujenost, hladnost in pomanjkanje strasti? Lahko ljubezen zbledi? Kako ohraniti strast in romantične iskrice v zvezi, ki traja več kot 10 ali 20 let?

Izkušnje mnogih kažejo, da se po nekaj letih skupnega življenja lahko pojavi distanca, občutek intimnosti izgine in pride do prenasičenosti. Vendar je ljubezen kot roža, ki jo je treba vedno znova negovati – le tako preprečimo, da bi strast izginila.

1. Govorite iskreno

Vaš partner ne zna brati vaših misli, zato vedno povejte, kar čutite, saj tako lahko rešite zvezo ali zakon. Ne dovolite, da se v vas kopičijo negativni občutki.

2. Pohvalite partnerja

Pohvalite partnerja, a bodite iskreni. Pohvalite njegova dejanja, videz, angažiranost.

3. Postavljajte vprašanja

Pokažite, da vas zanima njegovo delo, poslušajte ga. Povejte mu, kako ste preživeli dan, delite z njim zanimive trenutke.

via GIPHY

4. Poiščite čas drug za drugega

Naj bo to vsaj pol ure na dan, a pomembno je, da imate čez dan trenutke sami. Odtujenost v odnosih se pogosto zgodi, ko preživite veliko časa narazen.

5. Naredite seznam skupnih dejavnosti

Poiščite skupne dejavnosti, ki vam dajejo priložnost za pogovor in povezovanje.

6. Digitalno razstrupljanje

Naj bo čas s partnerjem oblika digitalnega razstrupljanja. Pogosteje klepetajte v živo, odložite telefon, medtem ko se pogovarjata.

via GIPHY

7. Postavite si skupne cilje

Kaj želite doseči naslednje leto? In v naslednjih nekaj letih? Kaj želi vaš partner? Če ne veste, potem ugotovite. Pogovor o ciljih in načinih za njihovo doseganje je velik korak h krepitvi odnosov.

8. Preizkusite čarobno formulo za srečen zakon

Psiholog John Gotman je odkril, da se morate v vsaki negativni interakciji s partnerjem spomniti petih pozitivnih trenutkov iz skupnega življenja. Ne bojte se deliti spominov na lepe trenutke v vašem razmerju.

via GIPHY

9. Čarovnija dotika

Pogosteje se držite za roke, objemite partnerja. Ne skoparite s poljubi, ko greste v službo in pridete domov.

10. Naj bodo spolni odnosi spontani

Prepustite se strasti, sredi noči, zjutraj, na posebnem mestu – razbijte rutino in monotonijo.

11. Dajta si prostor

Odnosi imajo lahko večji potencial, če imata oba partnerja priložnost, da občasno uživata v času brez partnerja.

via GIPHY

12. Recite: Ljubim te

Čeprav dejanja govorijo več kot besede, si vsak od nas včasih želi slišati, da »ljubim te«. Tega ne smete govoriti mehanično, ampak iskreno in iz srca.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.