Kako ostati produktivni? 5 zlata vrednih nasvetov za delo od doma!

Kako ostati produktivni? Pred vami je 5 zlata vrednih nasvetov za vse, ki delate od doma!

Ključ do tega, kako ostati produktivni, je ena največjih skrivnosti v življenju. Mnogi med nami namreč nismo zmožni ločevati dela od vsakdanjega življenja. Ujeti v ideologijo kariere ter pod pritiskom, da svoje delo enačimo s srečo – zaradi česar formuliramo nezdrave, slabe navade – čutimo, da nekaj ni v redu vsakič, ko se ne potiskamo do meja zdrave pameti.

Toda tudi to neskočno vsakodnevno garanje ima lahko svoje sproščujoče trenutke, še posebej takrat, ko ugotovimo, da morata imeti duševna in telesna blaginja prednost! In prav prehod s tradicionalnega delovnega mesta na delo doma je pomagal osvetliti vrednost le-tega. Minili so časi, ko ujetost v pisarno, delovni prostor ali kaotično okolje delujejo kot katalizator dolgčasa, nezainteresiranosti ali neproduktivnosti. Namesto tega lahko delo od doma odvzame monotonost – pogosteje z bolj pozitivnim prizvokom kot negativnim. Ni nam več treba skrbeti za zamudno jutranjo ali popoldansko pot od in do doma, organiziranje prostega časa in aktivnosti postane lažje, pomanjkljivosti v projetku pa se lahko odpravijo z enim samim videoklicem.

Kljub temu pa je ključno, da se zavedamo situacije, saj se tudi pri delu od doma pojavijo zapleti. Če želimo ostati produktivni (in zaposleni), se moramo držati iste strukture, ki smo jo skrbno oblikovali na tradicionalnem delovnem mestu. Skratka, delo od doma je lahko blagoslov ali prekletstvo. Ne glede na to, ali spadate med učinkovite ljudi, ki so vedno korak pred vsemi, ali med odlaševalce, ki se vedno znajdejo po pritiskom urnikov in rokov, smo za vas zbrali nekaj nasvetov, kako ostati produktivni, ko delate od doma.

Kako ostati produktivni, ko delate od doma?

Najdite svojo rutino

Stuktura je ključna

Razporejanje je bilo vedno eden najpomembnejših vidikov zdravega poteka dela. Samo zato, ker ste prešli v udobnejše delovno okolje, se to dejstvo ne spremeni. Projekti, sestanki, roki – vse to so spremenljivke, ki prispevajo k izgorelosti, zlasti takrat, kadar imate težave z razporejanjem (in komuniciranjem) težav, ki se pojavijo ob poti. V pisarni to popravimo tako, da se zanašamo na bolj strukturirano okolje. Jutranji sestanki so osnova za delo tekom dneva, ure produktivnosti dopolnjujejo manjši, a zdravi, odmori, kosilo je “vrh” in služi kot oznaka delovne kilometrine dneva, kot čas, da se pogovorimo o stvareh, ki so še na urniku, in se podružimo s sodelavci.

Delo od doma ima zapletenejšo dinamiko, zlasti v smislu prej omenjenega. Od nas se ne pričakuje več, da smo ves čas prisotni. Naši jutranji (ali popoldanski) sestanki so le nekaj od tega, kar so bili nekoč. In naši sodelavci? No, recimo, če v ekipi ne bi imeli aplikacije za timsko komuniciranje, bi bili nevidni igralci v zakulisju, ki ne bi vplivali na naše delo. Naša struktura je torej ogrožena. Če želite zagotoviti, da pomanjkanje prej omenjene strukture ne vpliva na vaše delo, si postavite meje. Zbudite se ob običajnem času. Naredite si zajtrk. Uživajte v jutru in si poiščite zanimiv način, kako nadomestiti jutranjo pot na delo, najsi bo to z jogo, branjem, raziskovanjem ali poslušanjem vaše naljubše glasbe. Začnite z delom ob običajnem času (na primer okoli 8. ure zjutraj) in se prislite, da vzdržujete urnik, kot bi ga opravljali v službi.

Dan si razdelite na dele in si ne pozabite vzeti časa, namenjenega za kosilo. Rabite pobeg? Lajže kot kdajkoli prej! Odpravite se v kuhinjo po hiter prigrizek, posedite ob oknu in občudujte lepote narave, sprehodite se okoli bloka/hiše, da se naužijete svežega zraka. Delovno mesto zapustite ob normalnem času. Ohranite svoje meje in se prisilite, da izklopite računalnik do naslednjega dne!

Ustvarite si svoj popoln delovni prostor

Najpomembnješe okolje

Zdaj, ko ste si začrtali pot, lahko preidemo na pomembnješe stvari. Se spomnite, ko smo omenili, da so odmori zdrav način ponastavitve med vašim delovnikom? To še vedno drži, vendar pa lahko preveč odmorov ovira vašo splošno produktivnost. Namesto, da bi si “domačo pisarno” naredili v dnevni sobi (ali spalnici), si jo poskušajmo prestaviti nekam, kjer ni motečih elementov. Ločen prostor za domačo pisarno je božji dar za vse, ki delamo od doma in za vse, ki si želimo določite mejo med vsakdanjim življenjem in delom, ki ga opravljamo.

Ležanje na kavču in odgovarjanje na e-pošto v pižami sta razkošje, ki si ga lahko končno privoščimo, ko delamo od doma, vendar to še ne pomeni, da lahko pozabimo na profesionalnost. To, da si določimo del stanovanja (ali hiše), kjer lahko preidemo iz domačnosti v bolj funkcionalno vzdušje, je ključnega pomena za naš uspeh. Opremite ta prostor oziroma kotiček kot v pisarni. Naredite si svojo delovno postajo, vključite vse, kar boste potrebovali za produktiven potek dela in poskrbite, da vas stvari, ko so televizorji, pametne naprave in druge oblike zabave ne bodo motile pri trenutnem projektu. Naj bo vaš delovni prostor čist, brez nereda ali predmetov, ki niso namenjeni delu, ki ga opravljate!

Več nasvetov, kako si urediti domačo pisarno, najdete na tej povezavi.

Kako ostati produktivni? Ustvarite si popolno domačo pisarno.

Izolirajte hrup

Osvobodite se zunanjih motenj

Pri ustvarjanju domačega delovnega mesta se bomo poskusili osredotočiti na zen in vedrino. Seveda se nekateri čisto dobro znajdejo tudi z zvoki v ozadju, kot so glasba, podcasti, pogovorne oddaje na televiziji in vsi zvoki, ki jih mestno okolje lahko zbere, toda večina posameznikov najbolje deluje, ko ima lastni nadzrovani ekosistem, v katerem lahko biva. Pogosto to pomeni mirno, instrumentalno glasbo (brez besed, ki bi spodbujale distrakcijo), mirno in zbrano obnašanje ter zmanjšan zunanji hrup.

Ker je svet okoli nas težko nadzorovati, se moramo vrniti k osnovam. Namesto da bi poskušali spremeniti navade sosedov, živahnega parkirišča na ulici in naključnih posameznikov, ki se med tipkanjem pogovarjajo neposredno pod vašim oknom, si nataknite par slušalk, ki odpravljajo hrup. Tako kot na delovnem mestu, lahko namreč tudi doma pride do motenj, ki bi upočasnile vaš potek dela. Da bi dosegli zen, mora biti v ospredju vaša sposobnost blokiranja vseh teh zvokov. Investirajte torej v dober par slušalk, ki odpravljajo hrup. Morda boste ugotovili, da je blokiranje zunanjenga sveta tu in tam čisto koristno za vaše zdravje.

Seznam najboljših slušalk z aktivnim odstranjevanjem hrupa najdete na tej povezavi.

Jejte bolje

Vzdržujte zdravo in uravnoteženo prehrano

Pomembne del ohranjanja produktivnosti skozi ves dan je tudi prehrana. Delo od doma vam ne ponuja samo edinstvene priložnosti, da prihranite denar in načrtujete obroke za veliko bolj zdrav življenjski slog, temveč je tudi popoln način za spremembo vaše celotne obvladanosti, saj so sadje, zelenjava in zdravi prigrizki le korak stran. Namesto, da greste vsak dan ven na kosilo ali hrano naročate, se odpravite v kuhinjo in odprite knjigo z recepti.

Če želite biti na tekočem s svojim delom in pripraviti svoj um na projekt vnaprej, mora vaše telo pravilno delovati. Vzemite si čas in preučite prednosti uravnoteženega načrtovanja oborokov, saj boste lahko opazili dramatične spremembe v vašem splošnem zdravju in vedenju. Zanašanje na nasičene prigrizke, sladkor in gazirane pijače bo namreč zmanjšalo vašo produktivnost. Ko torej naslednjič odprete hladilnik za sladko pijačo ali kavo v pločevinki, ga zaprite in si raje natočite vodo, ki jo združite s krožnikom zdrave zelenjave in beljakovin, ki ne vsebuje sestavin, zaradi katerih bo vaše telo trpelo.

Investirajte v dober par slušalk z aktivnim odstranjevanjem hrupa.

Bodite pozorni na svoje zdravje

Najpomembnejši vidik

Nenzadnje imamo tukaj še telesno pripravljenost. Vsi smo že slišali za pozitivne lastnosti, povezane z aktivnejšim življenskim slogom. In če se odločite tudi za nekaj tako majhnega, kot je petminutni sprehod, vam lahko to zelo koristi. To, da smo cel dan zaprti v notranjosti, ni v človeški naravi. Izpostavljeni moramo biti svežemu zraku, soncu in nežnemu vetriču, da bomo lahko zdravi tako fizično kot duševno.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Recept: Bananine proteinske palačinke za popoln začetek dneva