fbpx

Kako pobeliti zobe na naraven način: 8 učinkovitih metod za bleščeč nasmeh

Foto: envato

Bi se radi smejali z lepimi belimi zobmi, s čudovitim nasmehom? Kako pobeliti zobe na naraven način?

Kako pobeliti zobe? Zdravje zob je ključno za naše dobro počutje, a poleg tega si želimo tudi lepe in bele zobe. Obstaja veliko komercialnih izdelkov za beljenje zob, vendar pa so ti lahko dragi in vsebujejo številne kemikalije, ki lahko škodujejo našim zobem in dlesnim.

Obstaja več naravnih načinov, kako pobeliti zobe, ne da bi se zatekli h kemikalijam in dragim postopkom.

Naj bo vaš nasmeh popoln. Foto: Chris Howard / Pexels

1. Uporaba sode bikarbone

Soda bikarbona je znana po svojih belilnih lastnostih in je priljubljena sestavina v mnogih naravnih izdelkih za beljenje zob. Lahko jo uporabljate tako, da jo zmešate z malo vode in nanesete na zobe kot pasto, ali pa jo preprosto potresete na zobno ščetko pred umivanjem. Soda bikarbona pomaga odstraniti madeže ter posvetliti barvo zob na naraven in neškodljiv način.

2. Limonin sok

Limonin sok vsebuje citronsko kislino, ki lahko pomaga odstraniti madeže in posvetliti zobe. Lahko ga uporabljate tako, da ga zmešate z malo vode in uporabite kot ustno vodico ali pa ga nanesete neposredno na zobe in pustite delovati nekaj minut, nato pa si umijete zobe kot običajno. Bodite previdni, saj limonin sok lahko razjeda sklenino, zato ga ne uporabljajte prepogosto.

Uporabite aktivno oglje. Foto: Pixabay

3. Aktivno oglje

Aktivno oglje je postalo priljubljeno naravno sredstvo za beljenje zob zaradi svoje sposobnosti absorbiranja in odstranjevanja toksinov ter madežev iz površine zob. Lahko ga uporabljate tako, da zmešate nekaj tablet aktivnega oglja z malo vode in nanesete pasto na zobe, nato pa si jih umijete kot običajno. Aktivno oglje je učinkovito in naravno sredstvo za beljenje zob, vendar ga uporabljajte zmerno, da ne poškodujete sklenine.

4. Jabolčni kis

Jabolčni kis je še ena naravna sestavina, ki lahko pomaga pri beljenju zob. Kisla narava jabolčnega kisa pomaga raztapljati madeže na zobeh in posvetliti njihovo barvo. Lahko ga uporabljate tako, da ga zmešate z malo vode in uporabite kot ustno vodico ali pa ga nanesete neposredno na zobe in pustite delovati nekaj minut, nato pa si umijete zobe kot običajno. Bodite pozorni, da jabolčnega kisa ne uporabljate prepogosto, saj lahko dolgotrajna izpostavljenost kislinam poškoduje sklenino.

5. Kokosovo olje

Kokosovo olje je znano po svojih številnih koristih za zdravje, vključno s sposobnostjo beljenja zob. Lahko ga uporabljate za izvajanje tehnike imenovane “oil pulling”, pri kateri kokosovo olje izplaknete po ustih in skozi zobe ter tako odstranite toksine in madeže. Poleg tega lahko kokosovo olje uporabite tudi kot zobno pasto, tako da ga zmešate z malo sode bikarbone.

Jejte jagode. Foto: Dana Tentis / Pexels

6. Jagode

Jagode so naravno belilno sredstvo zaradi visoke vsebnosti vitamina C in antioksidantov. Lahko jih uporabljate tako, da jih zmešate v pasto in nanesete na zobe ali pa jih preprosto pojeste in nato izperete usta. Jagode so okusna in zdrava možnost za naravno beljenje zob.

7. Bananin olupek

Bananin olupek vsebuje minerale, kot je kalij, ki lahko pomagajo pri beljenju zob in ohranjanju zdrave sklenine. Lahko ga uporabljate tako, da notranji del lupine nežno drgnete po zobeh vsaj nekaj minut, nato pa si jih umijete kot običajno. Redna uporaba bananinega olupka lahko pomaga pri odstranjevanju madežev in ohranjanju belih zob na naraven način.

8. Sol

Sol je abrazivno sredstvo, ki lahko pomaga odstraniti madeže in posvetliti zobe. Lahko jo uporabljate tako, da jo zmešate z malo vode in nanesete pasto na zobe, nato pa si jih umijete kot običajno. Bodite previdni, da ne pretiravate z uporabo soli, saj lahko pretirana abrazija poškoduje sklenino.

Umivanje zob. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Pazite na prehrano

Poleg uporabe naravnih sredstev za beljenje zob je pomembno tudi paziti na prehrano. Izogibajte se živilom, ki lahko povzročijo madeže na zobeh, kot so kava, čaj, rdeče vino in gazirane pijače. Namesto tega se osredotočite na zdravo prehrano, bogato z vlakninami, svežim sadjem in zelenjavo, ki lahko pomagajo ohranjati bele zobe.

Redno čiščenje zob

Nazadnje, a zelo pomembno je redno čiščenje zob. Redno ščetkanje zob vsaj dvakrat na dan in uporaba zobne nitke lahko pomaga odstraniti madeže in preprečiti njihovo nastajanje. Poleg tega redni obiski pri zobozdravniku za čiščenje zob lahko pomagajo ohranjati vaš nasmeh svetel in zdrav.

Naravno beljenje zob je mogoče, če uporabljate prave metode in sestavine.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.