fbpx

Kako sam očistiš klimatsko napravo in prihraniš veliko denarja za servis in elektriko!

Učinkovito delovanje klimatske naprave

kako sam očistiš klimatsko napravo
Foto: envato elements

Kako sam očistiš klimatsko napravo?! Redno čiščenje klimatske naprave je ključnega pomena za njeno učinkovito delovanje. S tem ne le podaljšate njeno življenjsko dobo, temveč tudi zmanjšate porabo električne energije in prihranite pri stroških servisa. Poleg tega zagotavljate boljše delovanje in čistejši zrak v vašem domu. V nadaljevanju preberite, zakaj je čiščenje klimatske naprave tako pomembno in kako to storiti na najbolj učinkovit in okolju prijazen način.

Kako sam očistiš klimatsko napravo?! V nadaljevanju vam predstavljamo nadvse enostavne postopke, s katerimi sam očistiš klimatsko napravo.

Zakaj je čiščenje klimatske naprave nujno?

Klimatske naprave so zasnovane tako, da iz zraka odstranjujejo toploto in vlago, kar pomeni, da so konstantno v stiku z različnimi nečistočami, kot so prah, umazanija in pelod. Če se ti delci kopičijo na notranjih delih naprave, kot so izparilne in kondenzatorske tuljave, se njena učinkovitost zmanjšuje. Umazane tuljave zmanjšajo sposobnost naprave za izmenjavo toplote, kar pomeni, da mora naprava delovati dlje časa in porabiti več energije za dosego enakega učinka.

woman cleaning air conditioner with rag

Koraki za čiščenje klimatske naprave – kako sam očistiš klimatsko napravo?!

 1. Izklopite napravo: Preden začnete s čiščenjem, izklopite klimatsko napravo na termostatu in prekinite napajanje na glavni varovalki.
 2. Čiščenje zračnih filtrov: Zračni filter je ena najpomembnejših komponent klimatske naprave. Filtri ujamejo prah, umazanijo in druge delce ter preprečijo njihovo vstopanje v napravo. Filtre očistite ali zamenjajte vsakih 1-2 meseca. Umazani filtri zmanjšajo pretok zraka in učinkovitost naprave ter povečajo porabo energije.
  Foto: envato elements
 3. Dostop do tuljav: Pri centralnih klimatskih napravah odstranite dostopno ploščo, da pridete do izparilnih tuljav. Pri okenskih enotah boste morali dostopati do zunanjega dela naprave.
 4. Čiščenje tuljav: Uporabite mehko krtačo ali sesalnik z mehkim nastavkom za odstranjevanje površinske umazanije s tuljav. Za trdovratno umazanijo uporabite čistilo za tuljave ali blago raztopino detergenta in tople vode. Krtačo nežno uporabite za odstranitev umazanije in nato tuljave sperite z vodo.
 5. Čiščenje kondenzatorskih tuljav: Pri zunanji enoti odstranite vse liste in druge ostanke iz okolice enote ter s sesalnikom odstranite umazanijo s kondenzatorskih tuljav. Uporabite vrtno cev za spiranje tuljav od znotraj navzven, pri tem pa pazite, da ne zmočite motorja ventilatorja.
 6. Čiščenje odtočnega kanala: Odtočni kanal je pogosto zamašen s plesnijo in algami. Raztopino enega dela belila in treh delov vode vlijte v kanal, da odstranite zamašitev in preprečite rast plesni.
Foto: envato elements

Najbolj ekološki način čiščenja filtra

Za okolju prijazno čiščenje zračnega filtra uporabite mešanico kisa in vode. Kis je naravno čistilo, ki učinkovito odstranjuje bakterije in plesen. Filtre namočite v raztopino za 30 minut, nato jih sperite s čisto vodo in posušite na zraku.

Foto: envato elements

Recept za čistilno raztopino za filter

 • 1 skodelica belega kisa
 • 3 skodelice vode
 • Zmešajte kis in vodo v posodi, namočite filter za 30 minut, sperite in posušite. Ta metoda je učinkovita in okolju prijazna ter podaljšuje življenjsko dobo vaših filtrov.

Zaključek: Redno čiščenje klimatske naprave je ključnega pomena za njeno optimalno delovanje in dolgo življenjsko dobo. Sledite zgoraj opisanim korakom, da zagotovite, da bo vaša naprava delovala učinkovito, porabljala manj energije in zagotavljala boljši zrak v vašem domu.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.