fbpx

Trik za čiščenje klimatske naprave: kako očistim klimatsko napravo brez mojstra in prihranim denar

Nekaj trikov za samostojno čiščenje klimatske naprave

Foto: envato elements

Če imate klimatsko napravo, ki že nekaj let kraljuje na steni vašega doma, a še nikoli niste opravili njene "generalke", raje razmislite, preden jo znova vklopite. Star pregovor pravi, da je prah najboljši toplotni izolator, zato ni čudno, da vaša klima deluje bolj kot zastarela peč na drva kot sodoben hladilni sistem. Čiščenje klimatske naprave je pravzaprav preprosto!

Trik čiščenje klimatske naprave?! Prašni sloji in vonj starega tobačnega dima lahko hitro spremenijo vaš dom v parno savno z vonjem po zapuščenem bifeju. Na srečo, v večini bolje založenih trgovin lahko najdete čudežne spreje, ki obljubljajo, da bodo vašo klimo očistili vseh bakterij in glivic, hkrati pa jo tudi prijetno odišavili. Seveda, če sledite navodilom tako natančno, kot da sestavljate pohištvo iz Ikee – le brez dodatnih vijakov na koncu.

Za tiste bolj avanturistične duše, ki se ne bojijo malo ročnega dela: notranjost klimatske naprave krijejo filtri, ki jih je treba redno menjati ali čistiti. Zunanje plastike in druge dele, ki so enostavno dostopni, lahko nežno operete z mlačno vodo in čistilnim sredstvom – tudi s tistim za pomivanje posode, ki ga imate itak vedno pri roki.

Foto: envato elements

Kako pravilno opraviti čiščenje?

  • Izklop in varnost: Pred čiščenjem klimatske naprave jo vedno izklopite in odklopite iz električnega omrežja, saj nočemo, da se vaša čistilna akcija spremeni v iskrenje in pokanje.
  • Demontaža: Odstranite pokrov in na plano bodo prikukali filtri, ki so verjetno videti kot da so preživeli vojno. Čiščenje opravite vsake tri mesece, če ste pogosti uporabniki, ali še pogosteje, če delite dom z ljubljenčki.
  • Umivanje: Najprej odstranite vse večje delce, nato filtre operite. Lahko uporabite samo vodo, če pa ste resnično navdušeni nad čistočo, dodajte še malo dezinfekcijskega sredstva.
  • Sušenje: Ko je filter čist, ga temeljito posušite. Pomembno je, da je popolnoma suh, preden ga vrnete nazaj, razen če želite gojiti lastno kulturo plesni.
  • Sestavljanje: Ko je vse čisto in suho, sestavite klimatsko napravo nazaj. Pazite na tiste plastične zaponke – so bolj krhke kot vaša zadnja dietna zaobljuba.

Domače razkužilo za filter klimatske naprave, ki bo dišalo kot sveža pomlad

Za vse vas, ki se v vlogi čistilnega mojstra radi igrate z naravnimi sestavinami, imam recept za domače razkužilo, ki bo vaš filter naredil ne samo čist, ampak tudi dišeč. Uporabili bomo sestavine, ki jih običajno najdete v kuhinji, in sicer kis in sodo bikarbono, ki sta znana po svojih čistilnih učinkih in sposobnosti odstranjevanja neprijetnih vonjav.

Sestavine:

  • 1/2 skodelice destiliranega belega kisa
  • 1/2 skodelice vode
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 10 kapljic eteričnega olja po izbiri (npr. sivka, limona, evkaliptus)

Navodila:

Mešanje sestavin: V pršilki zmešajte kis in vodo. Kis je naravni dezinfektor in odlično odstranjuje bakterije in plesni, medtem ko bo voda razredčila mešanico, da ne bo premočna.

Dodajanje sode bikarbone: Sodo bikarbono dodajte počasi, saj bo v stiku s kisom prišlo do šumenja. Soda bikarbona ne samo da pomaga pri čiščenju, ampak tudi nevtralizira neprijetne vonjave.

Aromatiziranje: Da bo vaša klima po čiščenju prijetno dišala, dodajte eterično olje. Sivka je odlična za sproščujoče okolje, limona za svežino, evkaliptus pa bo dal občutek čistosti in odprtosti prostora.

Uporaba: Raztopino dobro pretresite in nanesite na filter. Poskrbite, da filter enakomerno navlažite z razkužilom, vendar ne prekomerno.

Sušenje: Filter pustite, da se temeljito posuši na zraku, najbolje zunaj ali v dobro prezračevanem prostoru.

Ta naravna raztopina ne samo da učinkovito čisti in dezinficira, ampak tudi pusti za seboj prijeten vonj, ki bo osvežil vaš dom vsakič, ko boste zagnali klimatsko napravo. Poleg tega je prijazna do okolja in vaše denarnice!

In voilà, vaša klimatska naprava je pripravljena na novo sezono brez strahu, da bi vas sredi poletja pustila na cedilu. Čiščenje klimatske naprave morda res ni najbolj glamurozno opravilo, ampak hej, vsaj nekaj kalorij boste pri tem pokurili!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.