Kako se v samo 24 urah znebiti napihnjenosti in si zravnati trebuh

Foto: Ryan Moreno/Unsplah

To je tisti neprijeten občutek, ko se vam zdi, da ste se zredili. Začnete telovaditi in hujšati, a trebušček je še vedno tam. Ste pomislili, da ste morda le napihnjeni? Preverite, ali je temu res tako!

Veliko ljudi trpi zaradi napihnjenosti, ki jim povzroča vsakodnevne težave. Razlogi so lahko različni, od dehidracije, alergij, menstrualni ciklus. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako zmanjšati napihnjenost, da se boste počutiti bolje.

Mnogi ljudje mislijo, da imajo težave s prekomerno telesno težo, v resnici pa je zgolj zaradi napihnjenosti trebuh videti večji. Tudi ko pravilno jeste in telovadite, napihnjenost ni izključena in razlogov za to je res veliko.

Nekateri med njimi so tudi hormonske spremembe, prehrana, ki vključuje kruh, meso in mlečne izdelke, nezmožnost telesa, da prebavi beljakovine, dehidracija, zaprtje in zadrževanje tekočine.

Napihnjenost je lahko glede na vzrok tudi zdravstvena težava, zato jo lahko odpraviti sami le, če gre “navadno” napihnjenost zaradi prehrane ali slabe prebave.

Kako?

Pijte veliko vode, če je le mogoče z limono. Foto: Charlotte May / Pexels

1. Pijte vodo z limono

Najbolje boste s to pijačo zbudili telo zjutraj na tešče. Če ne morete piti vode z limono, je alternativa zeleni čaj, ki mu boste dodali limono, in to lahko pijete med zajtrkom.

2. Preprečite dehidracijo

To je ključno, čeprav včasih mislite, da je vzrok za napihnjenost velika količina vode. Potrebujete veliko tekočine, še posebej, če so temperature visoke ali če telovadite.

3. Izogibajte se mlečnim izdelkom.

Če ste eden tistih, ki po mlečnih izdelkih začuti nelagodje v trebuhu, se tem izdelkom izogibajte, zlasti, če se počutite napihnjeni. Izogibajte se mleku, jogurtu in siru, spremembe boste opazili zelo hitro. Da se vaše telo popolnoma očisti, jih ne jejte tri tedne, potem boste videli, na čem ste.

4. Izogibajte se preveč vlakninam

Vlaknine so hranilo, ki nam pomaga pri prebavi in ​​celo hujšanju, če pa jih niste vajeni ali ste jih pojedli preveč, lahko povzročijo napihnjenost. Razlog za to je, da vaš prebavni sistem nima ustreznih bakterij, ki bi mu pomagale pri presnovi večjega števila vlaknin.

5. Jejte tropsko sadje

Papaja in ananas sta najboljše sadje, ki preprečujejo oziroma zmanjšajo napihnjenost. Vsebujejo encim papalin, torej bromelain, ki pomaga pri prebavi in ​​pomaga telesu, da prebavi hrano.

Naj bo na vašem jedilniku predvsem tropsko sadje. Foto: Humphrey Muleba / Unsplash

6. Preberite sestavo vitaminskih dodatkov preden jih pijete ali pojeste

Nekateri prehranski dodatki vsebujejo dodatke, ki vključujejo laktozo in pšenico, in lahko povzročajo velike težave, če ne prenašate laktoze ali glutena. Poleg napihnjenosti lahko povzročijo tudi težave s plini v črevesju. Pazljivo preberite sestavo vitaminov, pa tudi drugih živil, ki jih vnašate v telo, da ne vsebujejo nečesa, kar vam ne ustreza.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!