fbpx

Kako vzgojiti dolgo cvetočo ciklamo: trik je v zalivanju

Cvetoča ciklama
Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Če se boste držali nasveta, kako pravilno zalivati, bo ciklama cvetoča, listi pa bodo čvrsti in sijoči.

Ciklame so priljubljene notranje rastline, ki so znane po svojih čudovitih in pisanih cvetovih. Čeprav so zelo dekorativne, so tudi enostavne za nego, kar jih naredi primerno izbiro za tiste, ki nimajo veliko časa za skrb za rastline.

So izvrstna izbira za notranjo dekoracijo doma, saj imajo lepe in pisane cvetove. Barvni spekter ciklam se razteza od bele, roza, rdeče do vijolične barve.

Dokler cveti, ciklamo zalivate štirikrat na teden, če je rastlina izjemno bujna in cvetoča, pa lahko vsak dan. Pomembno je le, da upoštevate eno pravilo.

Ciklame ne zalivate od zgoraj, ampak od spodaj. Natančneje, vodo je treba vliti v podstavek, iz katerega rastlina črpa potrebno vlago.

Zalivajte jih v podstavek. Foto: Rebecca Niver / Unsplash

Najbolje je, da v vanj položite tanko plast kamenčkov, da bo lonec neposredno v vodi. V času cvetenja v vodo dodajte malo tekočega gnojila za cvetoče rastline in to raztopino uporabite enkrat na 15 dni.

Še nekaj nasvetov za cvetočo ciklamo:

1. Zalivanje

Ciklame potrebujejo zmerno zalivanje. Zemlja mora biti vlažna, vendar ne preveč mokra. Zalivajte jih s sobno temperaturo vode in pazite, da voda ne ostane v podstavku. Ciklame ne marajo preveč mokre zemlje, saj to lahko povzroči gnilobo korenin.

2. Temperatura

Ciklame potrebujejo hladnejše temperature, okoli 10-18 stopinj Celzija. Previsoka temperatura lahko povzroči, da ciklame prenehajo cveteti ali pa da listi in cvetovi odpadejo.

Upoštevajte nasvete in vas bodo nagradile . Foto: Paola Marchesi / Pexels

3. Svetloba

Ciklame potrebujejo svetlobo, vendar ne preveč direktnega sonca. Najbolje uspevajo na svetlem mestu z nekaj urami jutranjega ali večernega sonca.

5. Odstranjevanje odcvetelih cvetov

Odcveteli cvetovi naj bi se odstranili, da spodbudijo rast novih cvetov.

6. Listi

Če so listi rumeni ali venijo, jih lahko preprosto odrežemo. Če pa so listi uveli zaradi prevelikega zalivanja, je potrebno zmanjšati količino vode.

 

Če sledite tem nasvetom, bodo vaše ciklame zdrave in cvetele več tednov ali celo mesecev.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.