fbpx

Kdaj je velika noč 2021: kdaj je velikonočni ponedeljek in kako jo čim lepše praznovati?

Velika noč 2021 in velikonočni ponedeljek 2021

Velika noč 2021 letos prihaja nekoliko prej, s tem pa tudi velikonočni ponedeljek! Preverite, kdaj je velika noč 2021 in kako jo čim lepše praznovati (ideje za pirhe in praznično mizo, nasveti za peko).

Kdaj je velika noč 2021? Velika noč bo letos v nedeljo, 4. aprila. Dela prost dan bo tudi velikonočni ponedeljek 2021, ki letos pade na 5. april. Pravoslavna velika noč 2021 bo 2. maja.

Kdaj je velika noč 2021? Velika noč bo letos v nedeljo, 4. aprila.

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih; na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti. Praznik sam ima sicer korenine v judovstvu, pa tudi v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. V Sloveniji prazniku rečejo tudi vuzem. (vir: Wikipedija)

Velika noč 2021: nasveti za peko tradiconalne slovenske potice

Na veliko noč se praznična miza tradicionalno šibi pod dobrotami, kot so šunka, pirhi, hren in seveda slovenska potica, brez katere si velike noči sploh ne predstavljamo. V Sloveniji poznamo več kot dvajset vrst potic, med katerimi je najbolj avtohtona orehova.

Zdaj, ko veste, kdaj je velika noč 2021, se lahko počasi pripravite na peko prave slovenske potice! Z nekaj poguma, vaje in poznavanja trikov je možno speči prav tako, kot jo spečejo naše babice. Vse sestavine in pripomočki za peko naj bodo ogreti na sobno temperaturo. Testu za boljši okus dodamo vaniljev sladkor in naribano lupino bio limone. Za rahlejše testo uporabimo le rumenjake, za gostejše testo cela jajca. Testo previdno zamesimo in ne stepamo. Razvaljano testo namažemo z nadevom, katerega količina naj bo v razmerju z debelino testa. Nadevu lahko za boljši okus dodamo v limonin sok namočene sočne rozine. Potico vedno zvijamo s pomočjo pomokanega prta. Potico trenutek pred peko premažemo z ražvrkljanim jajcem, ki mu dodamo žlico ali dve mleka. Potico pečemo od 40 do 50 minut. Ko nanjo potrkamo in votlo zadoni, je zagotovo pečena.

Recepte za za kar tri odlične domače potice najdete tukaj.

Velika noč 2021: nasveti za barvanje velikonočnih pirhov

Naj bo velika noč 2021 polna zabavnih pirhov!

Naj bo barvanje velikončnih pirhov letos zabavno in drugačno! Velikonočni prazniki za marsikoga letos ne bodo takšni, kot so si želeli, da bi bili, a si jih kljub temu poskušajmo čimbolj polepšati. In ena izmed stvari, ki nam lahko pri tem pomaga, je gotovo barvanje velikonočnih pirhov! Pred vami je nekaj nasvetov za barvanje velikonočnih pirhov!

NEKAJ NASVETOV ZA BARVANJE VELIKONOČNIH PIRHOV
  • Preden se lotite barvanja, je priporočljivo, da so jajca na sobni temperaturi. Zaželeno je tudi, da izberete takšna, ki so bele barve. Če jih ne najdete v bližnji prodajalni, jih lahko pobelite. Jajca se bodo lepše obarvala, če bodo snežno bela.
  • Če boste pirhe barvali z umetnimi barvili, je pomembno, da upoštevate navodila proizvajalca, torej kakšno mora biti razmerje med barvo in vodo. Domnevno lahko ojačate barvilo tudi tako, da ga raztopite v skodelici jabolčnega kisa, ki bo poskrbel za to, da se barva močneje prime na jajčno lupino.
  • V vodo, v kateri boste kuhali jajca, dodajte žlico soli in kisa. Kuhana jajca pustite dalj časa v barvi, če želite bogato obarvane pirhe. Jajca obračajte, medtem ko se namakajo v barvilu.

Ideje, kako pobarvati velikonočna jajca, najdete tukaj. Če želite sami doma pripraviti barve za pirhe, najdete recepte za naravna barvila tukaj.

Velika noč 2021: ideje za dekoracijo mize

Kako okrasiti mizo za veliko noč?

Uporabite domišljijo, barve in naravne materiale za oblikovanje velikonočnih pogrinjkov. Reciklirajte ali pa ideje in material poiščite v naravi. Lepo pripravljena miza bo poskrbela za sproščeno vzdušje in prijetno atmosfero. Okrasite mizo s šopkom pomladnih cvetlic, doma narejenih zajčkov iz blaga ali papirja. Pirhe obesite na cvetoče veje dreves ali pa se lotite izdelovanja velikonočnega venca, ki ga postavite na mizo ali obesite na zunanjo stran vrat. Več izvirnih idej, ki vam bodo polepšale praznično veselje, najdete tukaj.

Kdaj je velika noč 2022?

Velika noč 2022 bo 17. aprila 2022, velikonočni ponedeljek pa 18. aprila 2022. Pravoslavna velika noč 2022 bo 24. aprila 2022.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!