fbpx

Kitajski CyberVan – Li Mega 2024 – je električna vesoljska ladija med poslovnimi kombiji

Električni MPV

Li Mega
Foto: Li Auto

Li Auto je pred časom predstavil svoj prvi popolnoma električni večnamenski avtomobil (MPV) – Mega. Ta luksuzni električni minivan navdušuje z izjemno tehnologijo in zmogljivostjo ter postavlja nove standarde v segmentu družinskih vozil.

Li Auto je kljub svoji relativno kratki prisotnosti na trgu postal priljubljen proizvajalec avtomobilov na Kitajskem, saj letno proda 800.000 vozil. Njihova najnovejša kreacija, Li Mega, je prvi popolnoma električni model in najdražji avtomobil, ki so ga doslej proizvedli. Cena tega luksuznega MPV-ja se začne pri 559.800 RMB (72.073 EUR), kar ga uvršča na vrh segmenta. A ima nekatere adute, ki jih še nismo videli v celotni avtomobilski industriji.

Foto: Li Auto
Foto: Li Auto

Najboljša aerodinamika & najhitrejše polnjenje

Li Mega je oblikovana z mislijo na aerodinamiko, kar dokazuje njen izjemno nizek koeficient zračnega upora 0,215. Ta vrednost je med najboljšimi v avtomobilski industriji in je bistveno nižja kot pri večini drugih vozil, vključno z nekaterimi najbolj naprednimi evroppskimi električnimi limuzinami, kot sta Volkswagen ID.7 in Mercedes-Benz EQS. S svojo masivno 102,7 kWh baterijo, sestavljeno iz Qilin celic proizvajalca CATL, Mega omogoča CLTC doseg 710 km (441 milj).


Mega je resnično prvak v svetu polnjenja električnih vozil. Nobeno vozilo na svetu se ne polni hitreje ali bolj impresivno kot to. Z neverjetno hitrostjo polnjenja 555 kW lahko napolni svojo baterijo od 10% do 80% v samo 10 minutah. To pomeni, da lahko v 11 minutah napolnite dovolj energije za približno 334 kilometrov vožnje po avtocesti. Ko govorimo o realni “porabi” pri avtocestnih hitrostih.

Foto: Li Auto

Notrajnost 20 let pred evropejci

Notranjost vozila je prava oaza razkošja. Sedeži so opremljeni z induktivnimi polnilnimi postajami, nekatere pšremorejo tudi zračno hlajenje telefona, kjer lahko vsak potnik polni svoj telefon. Sistem za hlajenje pijač, nastavljiv kinomonitor in kamere za nadzor otrok na zadnjih sedežih so le nekatere od številnih naprednih funkcij, ki jih ponuja Mega. Vsak sedež ima induktivno polnilno površino, kar dodaja še dodatno vrednost temu luksuznemu vozilu. Seveda se avtomobilu ukazuje z glasovnimi ukazi, kar je na kitajskem počasi že standard.

Foto: Li Auto

Uporabniški vmesnik v Megi je intuitiven in enostaven za uporabo. Vozilo je opremljeno z vrhunskim infotainment sistemom, ki vključuje velik zaslon na dotik, omogoča enostaven dostop do navigacije, medijev in drugih funkcij. Sistem za glasovno upravljanje omogoča vozniku, da enostavno nadzira različne funkcije vozila brez odvrnitve pogleda s ceste.

Foto: Li Auto

Mega se ponaša tudi z visoko kakovostjo izdelave. Notranjost je obložena z usnjem, plastika pa je omejena na minimum. Vse površine so mehke na dotik, kar daje občutek pravega razkošja. Vozilo ima 21 zvočnikov, kar zagotavlja izjemno zvočno izkušnjo in je resnično hišni kino na kolesih.


Ko primerjamo Mego z drugimi vozili v segmentu, izstopa po svojih naprednih tehnologijah in luksuzni opremi. Evropski električni minivani, kot je Mercedes EQV, se preprosto ne morejo primerjati s tehnologijo in zmogljivostjo, ki jo ponuja Mega. Kakovost izdelave in uporaba vrhunskih materialov v Megi postavljata nove standarde v industriji.

Foto: Li Auto

Li Mega sicer poganjata dva motorja s skupno močjo 400 kW (536 KM) in 542 Nm navora, kar omogoča pospešek od 0 do 100 km/h (0-62 mph) v 5,5 sekundah. To so izjemne zmogljivosti za vozilo, ki je namenjeno družinski uporabi, oziroma je poslovni kombi.

Zaključek: je kitajski CyberVan in resnično Mega

Mega je pravi dragulj v svetu električnih vozil. Njegova kombinacija luksuza, tehnologije in zmogljivosti je neprekosljiva. Zdi se, da Kitajci brez pogledov v preteklost in s čistim papirjem resnično snujejo avtomobile, ki so danes pred evropsko konkurenco v marsičem. Predvsem pa se vidi njihova želja, da stvari naredijo bolje. Hkrati v njihovih avtomobilih lahko vidimo tudi inovativnost in ideje, ki jih drugje ni, kar kaže na to, da so sposobni več. Li Auto Mega je dokaz, da je prihodnost avtomobilizma že tukaj in prihaja iz Kitajske. In cena v kolikor bi avtomobil prišel v Evropo?! Strokovnjaki predvidevajo, da bi dobro opremljen stal okoli 115.000 evrov, kar je še vedno dosti ceneje od evropske konkurence.

Li Mega
Foto: Li Auto
Foto: Li Auto

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.