fbpx

Lamborghini Urus Performante: ʺhudičevihʺ 666 konjskih moči

Lamborghini Urus Performante; Foto: media.lamborghini.com

Lamborghini Urus predstavlja izreden uspeh avtomobilske znamke iz SantʾAgate pri italijanski Bolonji. Zaradi tekmecev kot sta Aston Martin DBX in prihajajoči Ferrari Purosangue, so uvideli potrebo po še močnejši različici prestižnega SUV-ja, Urus Performante.

Lamborghini Urus Performante je dobil nekaj dodatne moči in izgubil nekaj kilogramov. Najmočnejšega Urusa poganja 4,0-litrski V 8-valjni motor s ʺhudičevimiʺ 666 konjskimi močmi in 850 njutonmetri navora. V primerjavi z ʺnavadnimʺ Urusom ima Performante 16 konjskih moči več. Shujševalna dieta Urusa je poskrbela za izgubo 47 kilogramov, zaradi česar se zdaj v le 3,3 sekundah prebije od 0 do 100 km/h. Najvišja hitrost, ki jo doseže model Performante znaša 306 km/h.

Poleg večje moči in manjše teže ima Urus Performante za 20 mm nižje podvozje, razdalja med kolesnima paroma pa se je povečala za dodatnih 16 mm. Na voljo so opcijska 23-palčna platišča ali kovana 22-palčna platišča z vijaki narejenimi iz titana in zmogljivimi pnevmatikami Pirelli Trofeo R.

Lamborghini Urus Performante; Foto: media.lamborghini.com

Lamborghini Urus Performante je nedolgo nazaj, na tekmovanju Pikes Peak, postal najhitrejši serijski SUV. Performante je za 25 mm daljši od ʺobičajnegaʺ modela, zaradi spremenjenega prednjega in zadnjega odbijača. Spremembe je bil deležen strešni usmernik zraka, po vzoru tistega na modelu Aventador SVJ, ki s pomočjo ogljikovih vlaken doprinese dodatnih 38% sile, ki prilepi zadek avtomobila k tlom. Skupna sila, ki pritisne avtomobil na cesto, se je tako povečala za 8%. Izpušni sistem podjetja Akrapovič je del serijske opreme, kot tudi karoserijski deli, narejeni iz ogljikovih vlaken. Urus z letnico 2023 prinaša dodaten način vožnje Rally, ki bo izboljšala sposobnosti SUV-ja na terenski podlagi.

Lamborghini Urus Performante; Foto: media.lamborghini.com

Notranjost ostaja več ali manj nespremenjena, novo pa so heksagonalni šivi na sedežih, tako imenovani paket temnih vstavkov in nova grafična podoba za voznikov zaslon in za zaslon na dotik, ki je namenjen informacijsko-zabavnem sistemu.

Dodatne Informacije

lamborghini.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!