fbpx

Lexus LBX: je novo poglavje luksuza v svetu majhnih križancev

Eleganca, zmogljivost in udobje - Lexus LBX

Lexus LBX
Foto: Lexus

Številne govorice o razkošnejšem modelu Yaris Cross, so sedaj končno prišle do uresničitve. Lexus LBX, ki ga mnogi že imenujejo "Toyota Yaris Cross v smokingu", je uradno prispel in cilja predvsem na evropski trg, a bo na voljo tudi na drugih trgih.

Lexus LBX je pozicioniran pod modelom UX in služi kot nova vstopni model v svetu Lexusa. Ta ljubek križanec je posredno zamenjava za prejšnji model Lexus CT hatchback. LBX stoji na isti GA-B platformi kot njegov Toyota bratranec, vendar z drugačnim oblikovanjem, ki bolje ustreza Lexusovemu oblikovalskemu jeziku, tako znotraj kot zunaj.

LBX v dolžino meri 4190 milimetrov (165 palcev), v širino 1825 mm (71,8 palca), v višino 1545 mm (60,8 palca), medtem ko ima medosno razdaljo 2580 mm (101,5 palca). Standardno je opremljen z 18-palčnimi kolesi, Lexus LBX pa je pravzaprav nekoliko večji kot Yaris Cross ter tehta 1,280 kilogramov (2,821 funtov). Na voljo bo s pogonom na sprednja kolesa ali s pogonom na vsa kolesa, vse konfiguracije pa bodo ekskluzivno opremljene s stalno variabilnim menjalnikom.

Foto: Lexus

V srcu Lexus LBX je hibridni pogonski sklop, ki temelji na bencinskem motorju s tremi cilindri in 1,5-litrsko prostornino. Skupaj proizvede 134 konjskih moči (100 kilovatov) in največji navor 185 Newton-metrov (136 funtov na palec). Elektrificirana moč je dovolj za pospešek od 0 do 100 km/h v 9,2 sekunde in največjo vlečno zmogljivost 750 kilogramov (1,653 funtov).

Lexus LBX
Foto: Lexus

Lexus LBX je kot dragulj, ki združuje eleganco, zmogljivost in udobje. Vsak model ima MacPhersonovo vzmetenje na prednji strani, na zadnji strani pa se za modele s pogonom na sprednja kolesa uporablja torzijska palica, za modele z AWD pa dvojna trikotna roka. Še več, ta majhen križanec ima nekaj aluminija, kot tudi oblikovane smolnate obloge kolesnih lokov, pragov in spodnjega dela vrat, kar pomaga zmanjšati težo.

V notranjosti se LBX ponaša s 12,3-palčnim zaslonom z opcijskim projekcijskim zaslonom (head-up display), ki ga dopolnjuje 9,8-palčni zaslon na dotik. Infotainment podpira tako Apple CarPlay kot Android Auto, vendar brezžična povezljivost deluje samo za Apple CarPlay. Lexus se je ponovno povezal z Mark Levinson, ki je poskrbel za 13-zvočniški zvočni sistem z dodatnim subwooferjem.

Če se odločite za model s pogonom na sprednja kolesa, dobite prostornino prtljažnika 332 litrov (11,7 kubičnih čevljev) ob ohranjenih zadnjih sedežih. LBX z opremo AWD bo verjetno manj praktičen zaradi dodatne opreme hibrida. Lexus poudarja, da kljub temu, da je Lexus LBX nov vstopni model, ni naredil nobenih kompromisov glede kakovosti in pozornosti do detajlov. LBX je prvi model podjetja, za katerega je razvoj večinoma potekal v Evropi.


LBX naj bi začel s proizvodnjo konec letošnjega leta in začel prodajo v Evropi skupaj z dodatnimi trgi v začetku leta 2024. Ta drobcen, a močan dodatek k Lexusovi ponudbi je lahko ravno prava izbira za tiste, ki iščejo luksuz v kompaktnem paketu.

Lexus LBX se kot svetleč dragulj v Lexusovi kroni dokazuje, da velikost resnično ni vse. Konec koncev, kot pravi star pregovor: “Najboljše stvari so vedno zapakirane v majhne škatle.”

Dodatne Informacije

lexus.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.