Ljubezen NI pogajalsko sredstvo: ne dovoli, da te od prave ljubezni loči užitek!

Kako razumeti, da nekoga ljubimo? Si želimo biti vedno s to osebo? To je privlačnost. Smo z njim radovedni? To je prijateljstvo. Ali občudujemo to, kar počne in kako kul to počne? To je spoštovanje. Nam je všeč način, kako z nami ravna in kako se z njim počutimo? To ljubezen do samega sebe.

Običajno je v ljubezen vključeno vse našteto, obstaja pa ena stvar, ki ljubezen kategorično razlikuje od vsega drugega, in to je želja po deljenju. Se pravi, da vse – v smislu svojega življenja in časa v njem – delimo z drugo osebo. In to ne samo zato, da bi na ta račun zadovoljili svoje potrebe (da seksamo, da imamo finančne koristi, d nas nekdo občuduje in zadovoljuje naše želje), ampak zato, ker imamo ODNOS! To je naš skupni projekt, ki ni vedno preprost in ni vedno sestavljen samo iz užitkov, vendar pa ima veliko potenciala in zahteva veliko truda, zaupanja, predanosti, časa, radodarnosti, naklonjenosti, sprejemanja, potrpežljivosti, iskrenosti, prijaznosti in občudovanja. To je vrednost razmerja – ko s skupnimi močmi ustvarimo nekaj skupnega, si zaupamo, se podpiramo, ljubimo sebe, drug drugega in stvari, ki so NAŠE.

To je vrednost razmerja - ko s skupnimi močmi ustvarita nekaj skupnega, si zaupata, se podpirata, ljubita sebe, drug drugega in stvari, ki so VAJINE.
To je vrednost razmerja – ko s skupnimi močmi ustvarita nekaj skupnega, si zaupata, se podpirata, ljubita sebe, drug drugega in stvari, ki so VAJINE.

A kaj ko se zdi, da smo v to nehali verjeti, da danes verjamemo le še v plen in užitek. Postali smo površni in strahopetni, bojimo se zaupati in se navezati. Ne verjamemo v ljubezen in prijateljstvo, na svoji poti pa spodbujamo stvari, ki bi se jih pravzaprav morali sramovati: malenkostnost, zlobnost, klevetanje in hinavščino. Te smo očitno spremenili v atribute uspešnega in odločnega človeka, odrasle neodvisne osebe, ne neumne, celo izobražene, svetovljana, ki ima raje t.i. “odprte odnose” (noben nobenemu nič ni dolžan).

Prišlo je do spremembe konceptov. Zgodilo se je nekaj groznega, kar se zgodi vedno, ko neko dobro idejo dobijo v roke neodgovorni ljudje. In tako je recimo neodvisnost prerasla v infantilno nepripravljenost, da bi delali na odnosih, v njih vlagali, bili iskreni in izbirali tiste poti, ki odnosom koristijo in ne škodijo, pa tudi če bi se tu in tam morali odpovedati nečemu zelo vabljivemu. Ne, vse to je očitno izgubilo svojo vrednost.

Prišlo je do spremembe konceptov.
Prišlo je do spremembe konceptov.
Postalo je normalno, da govorimo za hrbtom prijateljev in skačemo čez plot. Ko nekdo na zabavi grdo govori o svojem znancu, ga ta ne udari, ne ignorira, se ne obrne stran ali zapusti družbe, temveč ga posluša, z njim nazdravlja. Ko nekdo v razmerju, ki celo izgovori čarobne besede “Ljubim te” brez sramu skače čez plot in se s tem hvali, ga družba ne označi za hinavca, ki vara, ga ne ignorira, temveč ostane dober prijatelj ali prijateljica, ki se lahko prosto odloča, kaj bo počel/-a s svojim razmerjem, ker češ, “ima preveč temperamenta, preveč seksualnih apetitov”? Ni baraba, ni lažnivec/-ka.

In vse to spodbujamo – biti nedejaven, ravnodušen in politično-prekleto-korekten!
Kot vemo: kar človek spodbuja v odnosu do drugih ljudi velikokrat sam občuti na lastni koži.

Morda pa je najbolje kar vse skupaj uničiti takoj, z medsebojnim soglasjem in za denar. In čeprav si želimo te osebe, z njo odkrivamo nove stvari, nas navdušuje to, kar počne in kako se z njo počutimo, bo vse skupaj tako ali tako izpuhtelo, zato je bolje, da že danes poskrbimo, da imaš na voljo več primernih snubcev.

A to preprosto ne gre tako! Ljubezen namreč NI pogajalsko sredstvo!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!