fbpx

Mars – futuristično plovilo, ki bo kot prvo prečkalo Atlantski ocean brez posadke

Avtonomni trimaran Mars

Mars ni misija na planet Mars. Mars je futuristično plovilo in kratica za Mayflower Autonomous Research Ship, ki kani postati prvo plovilo, ki bo prečkalo Atlantski ocena brez posadke. To naj bi se zgodilo leta 2020, ko bo minevalo 400 let odkar je pot čez Atlantik premagala ladja Mayflower, ki je polna angleških separatistov (puritancev) plula v Novi svet (Plymouth Massachusetts) iz angleškega Plymoutha. Tudi Mars bo razvijal vozle s pomočjo jader, trimaranu, ki je v zameno za drone odvrgel vesla in posadko, pa bo v pomoč tudi sončna energija.

Futuristično plovilo Mars si nadeja postati prvo plovilo v naravni velikosti, ki bo prečkalo Atlantski ocean brez pomoči posadke. ”Dron” med vodnimi plovili bo opremljen s številnimi droni, ki bodo služili v raziskovalne namene, na svojo misijo po zgodovinski poti čez Atlantski oceanu pa naj bi se podal leta 2020.

Avtonomni trimaran Mars spominja na plovila iz futurističnega filma.
Avtonomni trimaran Mars spominja na plovila iz futurističnega filma.

32,5-metrski in 16,8 metra široki triamaran (najbolj učinkovita oblika za raziskovanje pri nizkih hitrostih) bo poleg vetra izkoriščal obnovljivo energijo (sončno energijo) in to na način, ki naj bi mu zagotavljalo neomejeno plovbo. Brez pomoči električnega motorja bo lahko rezal gladino s hitrostjo 37 kilometrov na uro, s pomočjo motorja pa 22 km/h. Hiter preračun in smo pri številk 7 do 10 dni, da bo dosegel okoli 5000 tisoč kilometrov oddaljen cilj. A to je na papirju. Če bo morje in vreme pokazalo zobe, pa se lahko zadeva precej zavleče.

PREBERITE ŠE: Mega jahte – vodna plovila prihodnosti

Na krovu Marsa bodo le brezpilotna letala.
Na krovu Marsa bodo le brezpilotna letala.

Raziskovalno plovilo Mars, ki je sila pri tleh (štrlijo le jadra) saj ne potrebuje prostora za člane posadke, nastaja v sodelovanju univerze Plymouth, strokovnjaka za avtonomno plovbo MSubs in priznanih oblikovalcem ladij Shuttleworth Design, prvič pa naj bi vodo okusilo čez poltretje leto.

Mars bo na poti zbiral podatke in opravljal raziskave.
Mars bo na poti zbiral podatke in opravljal raziskave.

Dodatne Informacije

Več informacij:
shuttleworthdesign.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!