Miti o hrani: razkrivamo zmote za katere ste mislili, da so resnične

Foto: Envato

Vsak izmed nas pozna osebo, ki meni, da so ogljikovi hidrati slabi, da redijo ali pa, da je zamrznjeno sadje slabše od svežega... Razmislite še enkrat, v nadaljevanju pa vam bomo razkrili dejstva, ki stojijo za temi pogostimi miti.

Mit #1: Ogljikovi hidrati so škodljivi

Ogljikovi hidrati so dragocen vir energije. Pomembno je biti pozoren na vrste ogljikovih hidratov v svoji prehrani in na zaužito količino. Pravi negativci so ogljikovi hidrati v že vnaprej pripravljeni hrani, ki vsebuje sladkor ali belo moko, pa tudi beli riž ali testenine. Ta živila lahko dvignejo naš krvni sladkor in so pogosto opisana kot slaba živila in prazne kalorije, ker jim primanjkuje pomembnih vitaminov in mineralov, potrebnih za dobro zdravje. Po drugi strani pa polnovredne jedi, kot so rjavi riž, kvinoja, stročnice, sadje in zelenjava, zagotavljajo hranila, vlaknine in energijo za počasno sproščanje sladkorja v krvi. To pomeni, da bomo po njih dlje časa siti in ne bomo imeli želje po sladkarijah ali po “dodatni porciji. Te zdrave oblike so seveda boljše, vendar se po kalorijah ne razlikujejo kaj dosti od “belih” ogljikovih hidratov, zato jih je potrebno uživati v ustreznih količinah.

Foto: Bruna Branco / Unsplash

Mit #2: Hrana brez glutena je bolj zdrava

Diete brez glutena so v zadnjem desetletju postale precej modne, kar je privedlo do tega, da se je na policah supermarketov pojavil širok spekter živil, ki ne vsebujejo glutena. Če imate določeno zdravstveno težavo, ki se izboljša z brezglutensko prehrano, bo to verjetno koristno drugače pa ni dokazov, da bi bila hrana brez glutena bolj zdrava.

Mit #3: Ne smete preskočiti zajtrka

Nekateri ljudje so lačni, ko se zbudijo, drugi pa ne. Ni pravilnega ali napačnega pristopa grede zajtrka. Razmislite, kako izgleda vaš dan, ali zjutraj potrebujete energijo in kdaj boste lahko jedli. Preskakovanje zajtrka bi lahko pomagalo ustvariti deficit zaradi manj zaužitih kalorij preko celega dneva, ampak še vedno odvisno od vašega prehranjevalnega cilja. Če želite naprimer pridobiti mišično maso, vam bo pomagalo, če boste zajtrk pojedli.

Foto: Food Photographer Jennifer Pallian / Unsplash

Mit #4: Pitje smutijev je tako hranljivo kot uživanje sadja

Sadni smutiji ponujajo enostaven način za povečanje vnosa sadja. Čeprav sveže pripravljeni napitki običajno vsebujejo podobna hranila kot uživanje celega sadja, pa tisti, ki jih kupimo v trgovinah, med proizvodnjo pogosto izgubijo veliko hranil. Topne vlaknine senamreč med proizvodnjo uniijo uničijo, kar pomeni, da jih lahko spijemo veliko, a bo to negativno vpliva na raven sladkorja v krvi.

Mit #5: Hrana brez maščob je za vas boljša

Maščobe so ljudje začeli na veliko kritizirati na podlagi raziskav iz osemdesetih let, ki so pokazale povezavo med uživanjem nasičenih maščob in srčnimi boleznimi. Novejši dokazi pa so pokazali, da je prehrana z zelo malo maščob lahko bolj nevarna kot prehrana z veliko maščob.

Mit #6: Za hujšanje bi morali delati kardio vaje na prazen želodec

Vadba na tešče ne pomaga pri izgubi teže. Izguba teže se zmanjša z manjšanjem količine hrane (kalorij), ki jo zaužijete čez dan, v kombinaciji s porabljeno količino kalorij. Res je, če vadite na tešče, bo vaše telo moralo poseči po energiji, da vas bo ohranjalo pri močeh, vendar tega ne smemo primerjati s hujšanjem. Poskusite telovaditi na tešče in eno uro do dve po normalnem obroku pa boste videli razliko v vaši moči.

Foto: Filip Mroz / Unsplash

Mit #7: Izogibajte se jajcem, če imate visok holesterol

Tiste z visokim holesterolom pogosto skrbi ali lahko še naprej jedo jajca. Jajca so izjemno hranljiva, vsebuje  beljakovine, zdrave maščobe in številne pomembne vitamine in minerale. Jajčni rumenjak sicer vsebuje holesterol, vendar to bistveno ne prispeva k ravni našega holesterola, ker večino holesterola ustvarimo iz nasičenih maščob v prehrani.

Mit #8: Sadje vsebuje preveč sladkorja

Sadje vsebuje sladkor v naravni obliki, skupaj z drugimi hranili kot so vitamini, minerali in vlaknine. Strokovnjaki se strinjajo, da sadje pomembno prispeva k zdravi prehrani, če ga uživamo zmerno. Težava nastane, ko sadje posušimo, saj posušeno vsebujejo več sladkorja kot je zaželeno.

Mit #9: Zamrznjena in konzervirana živila so manj hranljiva kot sveža

Večina konzerviranega in zamrznjenega sadja in zelenjave se po obiranju hitro predela. Postopki ogrevanja, ki se uporabljajo pri proizvodnji zamrznjenega sadja in zelenjave res povzročajo izgubo hranil, kot je vitamin C, ki je lahko v svežih proizvodih večji. A je seveda odvisno tudi od tega, koliko je živilo staro in kako dolgo je že shranjeno. Sadje v pločevinkah pa ima lahko veliko dodanih sestavin kot sta sol in sladkor.

Foto: Devin Rajaram / Unsplash

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!