Morda niti ne veš, da si med njimi: to so lastnosti, ki so skupne srečnim ljudem

Morda niti ne veš, da si med njimi: to so lastnosti, ki so skupne srečnim ljudem

Vsi želimo biti srečni. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj se znanstveniki zanimajo za vzroke in podporne dejavnike srečnega življenja. In kar nekaj pomembnih dejstev o sreči je znanost že odkrila. Eden izmed teh je to, kaj imajo srečni ljudje skupnega – to so lastnosti, ki so skupne srečnim ljudem!

Imajo dobre medsebojne odnose. Ljudje nikakor nismo volkovi samotarji. Potrebujemo drug drugega, tako zaradi samega preživetja kot tudi zaradi dobrega počutja. Harvardska študija, ki je kar 70 let spremljala posameznike, je ugotovila, da na našo srečo in zdravje zelo vplivajo odnosi z drugimi ljudmi.
Čas jim je pomembnejši od denarja. Številne raziskave so potrdile, da denar ni vse. Posamezniki, ki imajo več časa in manj denarja, so v povprečju srečnejši od tistih, ki na račun izgubljenega prostega časa dobro služijo.

Majhne stvari so tiste, ki najbolj osrečujejo, če jih le opazimo
Majhne stvari so tiste, ki najbolj osrečujejo, če jih le opazimo

Dobra dela jih osrečujejo. Študije so dokazale, da obstaja povezava med opravljanjem dobrega dela in ravnijo zadovoljstva. Če ste nesrečni, ponudite svojo pomoč sočloveku v stiski. To vas lahko osreči.
Radi se ukvarjajo s športom. Šport je veliko več kot le dejavnost za izgubo kalorij. Raziskave so pokazale, da je fizična aktivnost povezana z ravnijo sreče. Prav tako pa gibanje pripomore k preprečevanju mentalnih bolezni.
Izkušnje so jim pomembnejše od materialnih stvari. Ljudje, ki denar zapravijo za doživetja ali pridobivanja izkušenj, so srečnejši od tistih, ki večino denarja namenijo za materialne stvari.

Čuječnostna meditacija ni postala velik hit kar tako, brez razloga.
Čuječnostna meditacija ni postala velik hit kar tako, brez razloga.

So čuječni. Čuječnostna meditacija ni postala velik hit kar tako, brez razloga. Osredotočanje na sedanjost dokazano pomirja in vodi do večjega blagostanja.
So dobri prijatelji. Da nas prijatelji osrečujejo, ni nobena znanost. Še bolj pa smo lahko srečni, če imamo prijatelje, ki so sami zelo zadovoljni z življenjem. Sreča je namreč edina stvar, ki se z deljenjem še povečuje.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Željni prijateljev in žejni druženja – nastopil je čas, da zopet nazdravimo