fbpx

Najboljši čistilec zraka 2022 (air purifier 2022)

Kako izbrati pravi čistilec zraka?

Čistilec zraka - air purifier / Foto: envato

Čistilec zraka je naprava, ki odstrani onesnaževalce iz zraka v prostoru in izboljša kakovost zraka v zaprtih prostorih. Te naprave se koristne za alergike in astmatike ter za zmanjšanje ali odpravo pasivnega tobačnega dima. Prav tako pa bo iz vašega doma odpravil ostal eneprijetne vonjave.

Obljuba čistilnika zraka je mamljiva. Gre za napravo, ki je zasnovana za čiščenje zraka, saj se znebi vseh nečistoč, vključno z vonjavami, dimom, prahom in prhljajem hišnih ljubljenčkov. Glede na dejstvo, da ima zrak v zaprtih prostorih lahko v določenih ravneh do petkrat višjo onesnaženost kot zunanji zrak, to razumemo. Čistilci zraka (air purifier) lahko dejansko nevtralizirajo nečist zrak.

Kako delujejo čistilci zraka (air purifier)

Čistilci zraka so običajno sestavljeni iz enega ali več filtrov, ki sesajo in krožijo zrak. Ko se zrak premika skozi filter, se onesnaženi delci ujamejo, čisti zrak pa se potisne nazaj v bivalni prostor. Običajno so filtri izdelani iz papirja, vlaken ali mrež, ki pa jih je treba menjati za ohranjanje njegove učinkovitosti. Kako pogosto boste morali menjati filtre, se razlikuje glede na vrsto in uporabo čistilnika.

Nekateri filtri se lahko za večkratno uporabo in so tudi pralni. Filtri za večkratno uporabo so na splošno dobri pri odstranjevanju večjih delcev iz zraka, kot so pršice in cvetni prah.

Na trgu boste našli različne filtre, ki uničujejo tudi biološke nečistoče, kot so plesen ali bakterije. Vendar takšni aparati zahtevajo večjo moč, da so učinkoviti. Nekateri čistilniki zraka pa uporabljajo tudi ionizatorje. Tu se je treba prepričati, da ne uporabljajo nevarnih snovi, saj ta lahko draži pljuča in slabša stanje astme.

Foto: envato

Nasveti pri nakupu čistilca zraka (air purifier)

Preden kupite čistilec zraka je potrebno oceniti njegove parametre. Pri izbiri čistilca večina uporabnikov upošteva specifikacije proizvajalca, ceno naprave in površino stanovanja.

Pri nakupu je pomembno, da upoštevate tudi prostornino zraka, ki se izračuna v kubičnih metrih. Parameter, na katerega je vredno biti pozoren pri izbiri čistilca je mednarodni kazalnik CADR. Označuje količino čistega zraka, ki jo naprava lahko odda na uro. Drugo pomembna informacija pa je metoda filtracije. Običajno gre za komplet filtrov, sestavljenih iz HEPA filtra in ogljikovega filtra. Prvi čisti zrak vseh vrst delcev in alergenov. Naloga drugega pa je, da absorbirati dim in slabe vonjave. Pomemben vidik, je tudi življenjska doba filtra. Ti naj bi imeli svojo učinkovitost nekje do 12 mesecev, pralni malce več. Dobro je, da preverite tudi dodatne rešitve, kot so urnik in časovnik. To vam omogoča, da čistilec lahko vklopite tudi, ko niste doma.

Najboljši airpurifier – čistilci zraka

Znižano za 39,16 EUR
Xiaomi Mi Air Purifier 3C Luftreiniger mit optionaler...
800 Ocen
Znižano za 32,04 EUR
Philips Series 800 Luftreiniger – entfernt Pollen,...
6.422 Ocen
Znižano za 35,00 EUR
LEVOIT Luftreiniger H13 HEPA Luftfilter für...
50.118 Ocen
Znižano za 87,50 EUR
Philips Series 2000 Luftreiniger – entfernt Pollen,...
4.722 Ocen
Znižano za 14,00 EUR
LEVOIT H13 HEPA Luftreiniger für Allergiker,...
11.651 Ocen
Znižano za 33,00 EUR
Aonerex Luftreiniger mit H13 HEPA und Aktivkohlefilter,...
46 Ocen
Znižano za 50,00 EUR
Philips Series 2000 3-in-1 Luftreiniger, Ventilator und...
178 Ocen
Znižano za 102,50 EUR
Beurer LR 210 Luftreiniger, mit HEPA-Filter H13,...
561 Ocen

Zadnja posodobitev 2022-05-26 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Nakup izdelkov brez DDV-ja na Amazon

Slovenske pravne osebe – zavezanci za DDV – lahko na Amazon.de kupujejo brez DDV-ja – davka na dodano vrednost, v kolikor se vaše podjetje na Amazon.de registrira kot poslovni uporabnik. Registracija je hitra in enostavna, z njo pa pridobite posebne poslovne popuste!

PRIJAVA PODJETJA IN NAKUP BREZ DDV

Dodatne Informacije

Članek lahko vsebuje partnerske povezave.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!