fbpx

Potovanje z majhnim otrokom: 5 otrokom najbolj prijaznih evropskih prestolnic

Počitnice z otrokom

Foto: twenty20

Odkrivanje evropskih mest v družbi najmlajših je še kako zabavno, saj nam ponudijo perspektivo, ki je doslej nismo bili vajeni. Seveda je potrebno marsikaj prilagoditi najmlajšemu popotniku, vse od prehrane, aktivnosti in spanja, pa vendar zagotavljamo, da vam ne bo žal za nepozabne spomine, ki jih boste na poti ustvarili.

Številna evropska mesta so malčkom in otrokom še kako prijazna, od raznolike ponudbe aktivnosti do čudovitih domačinov, ki vašega otroka pozdravljajo na vsakem koraku. Med kopico mest pa smo izbrali pet takšnih, kjer je za najmlajše še posebej dobro poskrbljeno. To so evropska mesta, idealna za potovanje z majhnim otrokom.

Stockholm

Švedska, predvsem prestolnica Stockholm, velja za eno otrokom najbolj prijaznih destinacij. Obstaja dober razlog, zakaj so potovanja na sever tako priljubljena med družinami. Otroci namreč lahko uživajo v vrsti aktivnosti, od zabaviščnih parkov do naravnih znamenitosti. Če se odločite za obisk Stockholma se z otrokom odpravite na vožnjo z ladjo, da si mesto ogledate še z druge perspektive. Podajte se tudi v Stockholmski živalski vrt ali pa obiščite Vasa muzej, kjer je na ogled ladja iz 17. stoletja v pravi velikosti.

Stockholm / Foto: envato

Amsterdam

Nizozemska prestolnica še zdaleč ni priljubljena le med odraslimi, nad njo so namreč navdušeni tudi najmlajši. Mesto je kolesarjem in pešcem prijazno, zato ga brez težav raziskujete peš z vozičkom. Tudi tu se z ladjo lahko zapeljete po kanalih in občudujete ladje ter bivališča na vodi ali pa obiščete katerega izmed zanimivih muzejev. Nikakor ne spreglejte NEMO Science Museuma, kjer je na voljo tudi kemijski laboratorij, pisan na kožo mladim znanstvenikom. Če potujete s starejšimi otroki, zavijte v muzej Anne Frank ali pa obiščite muzej slovitega Van Gogha. Prava paša za oči je tudi izlet v Keukenhof, kjer lahko v spomladanskih mesecih občudujete živobarvne tulipane.

Amsterdam / Foto: envato

London

Otoška prestolnica, z junaki kot sta Harry Potter in medvedek Paddington, ostaja pri vrhu seznama destinacij za otroke. Ti bodo navdušeni nad obiskom številnih muzejev in zelenih parkov, pa tudi ob vrtenju na slovitem London Eye, od koder lahko občudujete celotno mesto. Starejši otroci bodo veseli obiska v Madame Tussaud muzeju ali pa zakladov v Tower of London. V Londonu ne gre spregledati tudi številnih zelenih parkov, koder si lahko razprostrete deko in uživate v popoldnevu, medtem ko otroci opazujejo živahno dogajanje.

London / Foto: envato

Rim

Italija sodi v sam vrh otrokom prijaznih držav. Od okusne kulinarike, ki jo otroci enostavno obožujejo (pica! špageti!) do prijaznih domačinov, ki malčke z nasmeškom pozdravijo ali jim pomahajo. Tudi Rim, mesto z izjemno bogato zgodovino, ki se je razbohotilo že v antiki, je eno izmed mest, koder bodo otroci sprejeti z odprtimi rokami. Obisk Rima priporočamo predvsem za šolske otroke, pa tudi vrtčevski bodo našli kaj, kar jih bo zanimalo. Ena izmed znamenitosti, ki utegne zanimati vse generacije je Kolosej ali pa posedanje na Španskih stopnicah ob sladkanju z najboljšim italijanskim sladoledom.

Rim / Foto: envato

Dunaj

Dober razlog za obisk Dunaja je že kratka, nekaj urna vožnja, ki malčkov ne bo pretirano razdražila in utrudila. Mesto je odlična destinacija za izlet z otroki vseh starosti. V vrh vašega seznama tako vpišite Schonbrunn palačo z okoliškimi parki, kjer lahko z nekaj potrpežljivosti hranite tudi veverice. Tudi sama palača bo otrokom še kako zanimiva. Če potujete s starejšimi otroki razmislite tudi o obisku tamkajšnje filharmonije, v kolikor seveda pri otrocih opazite interes za tovrstno glasbo. Nepozabna izkušnja, zagotovljeno. Ko se umetnosti in arhitekture naveličate, pa skočite še v ZOOM Children’s Museum, kjer ne manjka aktivnosti za male raziskovalce vse od 8 mesecev starosti naprej.

Dunaj / Foto: envato

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!