fbpx

Najboljši dokumentarni filmi o onesnaževanju okolja, ki si jih je vredno gledati

Foto: HBO

Prav nič ne obsojamo, če ob jesenskih večerih pogledate kakšen ljubezenski film ali dobro nadaljevanko. A želeli bi si, da morda pogledate tudi filme z ekološko tematiko, ki vas bodo spomnili, zakaj je potrebno naravo in zemljo jemati resno. Za vas smo pripravili nekaj odličnih dokumentarcev, ki prikazujejo človeško ravnanje, ki škodijo vsem nam.

Ice on Fire

Ice on Fire je dokumentarni film iz leta 2019. Igralec in zaprisežen okoljevarstvenik Leonardo DiCaprio v filmu prikazuje proces taljenja ledenikov in uničujoč učinek tople grede, ki predstavlja eno največjih groženj svetovni okoljski krizi. Dokumentarec preučuje tudi različne načine zmanjšanja ogljičnega odtisa v ozračju, odstranjevanja ogljika iz atmosfere in vplivov na zmanjšanje svetovne povprečne temperature.

2040

2040 je avstralski dokumentarec režiserja Damon Gameau, ki v njem igra tudi glavno vlogo. Film obravnava učinke podnebnih sprememb, ki se bodo zgodile v naslednjih 20 letih in katere tehnologije, ki obstajajo danes, lahko učinkujejo na prihodnost njegove hčerke in vseh ljudi na planetu.

The True Cost

The True Cost je dokumentarni film iz leta 2015 režiserja Andrewa Morgana, ki se osredotoča na hitro modo. Film raziskuje ozadje hitre mode in pojav, ki je modno industrijo pripeljal do statusa enega največjih onesnaževalcev po vsem svetu. Dokumentarec je kolaž več intervjujev z okoljevarstveniki, delavci, lastniki tovarn in ljudmi. S pristopom, ki obravnava okoljske, socialne in psihološke vidike, preučuje tudi potrošništvo in množične medije ter jih na koncu poveže s svetovnim kapitalizmom.

How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change

Gre za okoljski dokumentarni film, ki je bil premierno prikazan na filmskem festivalu Sundance 2016. Josh potuje po vsem svetu, da bi se srečal z “bojevniki” globalnih podnebnih sprememb, ki so zavezani, da bodo obrnili globalnego segrevanje. Smešen, tragičen, navdihujoč in razsvetljujoč film preučuje zapletene sile, ki ogrožajo stabilnost planeta in življenja prebivalcev.

The Hottest August

Nekonvencionalni dokumentarni film je bil posnet avgusta 2017 v New Yorku in okolici ter temelji na intervjujih z ljudmi. Režiser mimoidoče sprašuje o njihovih skrbeh in virih tesnobe – obremenjenost z novim predsednikom, zaskrbljenost glede orkanov, požarov, naraščajočih najemninah. V filmu gre za vprašanje prihodnosti, kako bo le-ta izgledala. Film je nekakšno ogledalo družbe, ki je na robu katastrofe, prikazuje različne tesnobe, motnje in strategije preživetja. .

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!