fbpx

Najboljši družinski avtomobili 2017

Najboljši družinski avto, odločitev, ki v zadnjih letih ni preprosta, saj je na trgu ogromno izbire. Še posebno leta 2017, ko lahko kupci izbirajo med karavani, enoprostorci in mestnimi terenci. Tudi zato smo za najboljše družinske avtomobile morali pobrskati po več primerjalnih testih v različnih kategorijah in na seznam umestiti tiste, ki so se na tovrstnih testih največkrat pojavili izjemno visoko. Predstavljamo vam izbor najboljših družinskih avtomobilov 2017.

In kaj naredi avtomobil najboljši družinski avto? So to velikosti prtljažnega prostora, ki morajo biti družini prijazne? Ali pa varnost, ki bi morala biti pri izbiri družinskega avtomobila na prvem mestu? Je to ohranjanje cene avtomobila in vrednost ob prodaji rabljenega, ki močno vpliva na družinski proračun? Ali skupek vsega, k čemur prištejemo še dejavnik všečnost? Če ste torej družinski tip človeka in želite avtomobil, ki bo vaši družini ustrezal v vseh zgoraj navedenih kategorijah, potem preverite katerega od skrbno izbranih avtomobilov na seznamu.

Pri nakupu upoštevajte tudi dane garancije proizvajalcev ter drobni tisk le-teh preberite izjemno natančno. Pri nakupu novega avtomobila na družinski proračun vplivajo seveda tudi cene vzdrževanja, in če v prvih letih za popravila ne odštejete niti evra, je to več kot odlično.

Seznam vozil po izboru uredništva City Magazine, ki jih lahko umestimo med najboljše družinske avtomobile na slovenskem trgu.

1. Škoda Kodiaq (prtljažni prostor 720 litrov)


Škoda Kodiaq je po vsej verjetnosti najboljši družinski avtomobil, saj je v največ kategorijah absolutni zmagovalec. Ima gromozanski prtljažni prostor, ki je v SUV-segmentu skoraj nepojmljiv. Odlično volkswagnovo motorno paleto in glede na trenutno zaželenost tega modela vsekakor dobro prodajno vrednost rabljenega vozila. Veliko raven varnostnih elementov ter 5 zvezdic pri testnih trčenjih. In prav to so merila, s katerimi ta Škoda prileze na sam vrh lestvice najbolj priporočljivih avtomobilov za družine.

2. Škoda Superb Combi (prtljažni prostor 660 litrov)


Škoda Superb Combi je odlična poslovna limuzina, ki s svojo prostornino prtljažnega prostora navdušuje družinske očete, ki jim zaradi vseh litrov v zadku ni treba nameščati strešnih kovčkov. Škoda Superb Combi seveda navdušuje tudi v drugih kategorijah, z odličnim ohranjanjem vrednosti rabljenega vozila, varnosti in ostalih parametrih. Težavo lahko predstavlja le nekoliko visoka vstopna cena Škode Superb, ki je zelo konkurenčna koncernskemu bratu Volkswagen Passatu. Pri slednjem v zadek spravite nekoliko manj, a tu razlika res ni pretirana – le slabih 10 litrov. Zato je odločitev pravzaprav stvar okusa. Priporočamo oba.

3. Citroen C4 Grand Picasso (prtljažni prostor 645 litrov)


Ko primerjamo številke v vseh kategorijah, ne moremo mimo dejstva, da se Citroen C4 Grand Picasso zdi izbira, kjer dobite za svoj denar največ. Če bi torej lahko podeljevali nagrado v segmentu price/preformance, potem je prav ta avtomobil vsekakor zmagovalec. Predstavlja namreč idealnega sopotnika družinam, ki potrebujejo dobro ‘kočijo’ in jih velikokrat zamika aktivno preživljanje vikendov. Nekoliko zmotijo na prvi vtis poceni materiali v vozilu. A so na drugi strani trpežnejših od ‘finih’ in tako bolj družinsko naravnani. Res dober družinski nakup!

4. Volkswagen Touran (prtljažni prostor 734 litrov)


Volkswagen Touran je v teoriji majhen družinski enoprostorec, ki navzven ne obljublja prav veliko. A tako je pri večini Volkswagnov, ki svoje adute kar preveč sramežljivo skrivajo. Prtljažni prostor 734 litrov je namreč rekorden. Ta rekord pa lahko še podrete, če si umislite mrežo za zadrževanje prtljage in svojega Tourana v zadku napolnite do strehe. V tem primeru lahko tu izkoristite kar 1000 litrov prtljažnega prostora. Toliko, kot ga drugi ne premorejo s strešnimi kovčki vred. Volkswagen Touran seveda navduši tudi v vseh drugih kategorijah. Pregovorno odlično bo ohranjal vrednost, je absolutno varen in z njim vas ne bo sram iti niti na poslovne sestanke. Torej vse, kar od pravega Volkswagna lahko le pričakujemo. Njegovo odličnost nekoliko zmoti družinam neprijazna cena, ki je za osnovne različice nekoliko visoka. A šampinjon to višjo osnovno ceno povrne drugod.

5. Peugeot 3008 (prtljažni prostor 520 litrov)


Ne moremo mimo evropskega avta leta, ki je Peugeot 3008, ki smo ga v kategorijo najboljših družinskih avtomobilov umestili, ker je kategorija športnih terencev v izjemnem porastu. Pa čeprav ti v zadku nikakor ne izpolnjujejo družinskih zahtev. Strešni kovčki pa le delno rešijo to zagato, saj so zaradi oblike terencev nameščeni izjemno visoko in tako težje dostopni. Športna terenska vozila so po sili okoliščin postala ‘popularna’, a za družine nikakor ne najpametnejša izbira. Če so vam tovrstni avtomobili izjemno všeč, potem ni razloga, da se Peugeot 3008 ne bi uvrstil kar se da visoko na vašem seznamu favoritov.

6. Peugeot 308 karavan (SW); (prtljažni prostor 660 litrov)


Čudež v segmentu družinskih karavanov nosi oznako 308 SW, ki se med drugim ponaša z nazivom evropski avto leta 2015. Čudež zato, ker v zadku skriva kar 660 litrov. Slednji pa predstavljajo absoluten rekord v svojem razredu. Pred kratkim nekoliko prenovljen Peugeot 308 (polikali so mu obrazne gube) je vsekakor eden od racionalnejših nakupov, saj novega z veliko opreme dobite v cenovnem razponu med 17.000 in 20.000 evri. Če izberete bencinsko različico s 130 konji, pa to pomeni že najvišji nivo opreme in kopico varnostnih sistemov višjega razreda. 308 SW je naš tihi favorit.

7. Opel Astra karavan (prtljažni prostor 540 litrov)


Opel Astra se prav tako kot Peugeot 308 ponaša z nazivom evropski avto leta (2016) in je odlična izbira za dinamične očete. Čeprav je v prtljažniku manj prostora, pa preseže prostornino praktično vseh v SUV segmentu in s tem predstavlja odlično alternativo enoprostorcem. Dinamična oblika in napredne tehnologije. Astra res ni slaba!

8. Seat Ateca (prtljažni prostor 510 litrov)


Španci pod pokroviteljstvom Volkswagna delajo vedno bolj zanimive avtomobile in prav Ateca se zdi, da je za družine tista, ki na mizo prinese največ. Prtljažni prostor je za razred terencev sprejemljiv. Prav tako pa hvalimo svežino in nivoje opreme. Tudi bogato ‘zalogo’ asistenčnih sistemov, ki ta avtomobil delajo varnejšega.

9. Seat Leon ST (prtljažni prostor 587 litrov)


Seat Leon ST sicer nima tako velikega prtljažnega prostora kot Peugeot 308, a se nam na drugi strani oddolži z odličnostjo v vseh kategorijah. Tudi zato so ga nedavno slovenski novinarji razglasili za najboljši družinski karavan v svojem segmentu. In lahko jim le čestitamo. Za ceno okoli 19.000 evrov boste dobili praktično vse, tudi asistenčne sisteme v ravnokar prenovljenem modelu ( marec 2017).

10. Renault Grand Scenic (prtljažni prostor 596 litrov)


Scenic je bil leta zmagovalec src slovenskih družin. Tudi zato je stalnica na slovenskih cestah. Ob nedavni predstavitvi nove generacije pa je takoj postalo jasno, da si Renault to tudi želi ostati. Izbrali smo Grand Scenic, tudi zaradi tega, ker se v zadku skriva dobrih 600 litrov. Kar je veliko, a nikakor rekordno. Zdi se, da prav v teh številkah Renault včasih nekoliko zgreši. Dobri družinski avtomobili namreč stavijo prav na prostornino, s katero družinski očetje rešujejo zagate s prtljago. A zmaguje v drugih segmentih, kot je na primer pregovorna varnost. In prav zares njegova oblika, ki je odskočila in je zares sveža in drugačna. Je pa res, da imajo vsake oči imajo svojega malarja in tako je tudi z všečnostjo vozil z znamko Renault.

11. Ford S-Max (prtljažni prostor 700 litrov)


Ford ima v svoji modelni paleti veliko vozil po meri družin. A prav noben ni tako družinsko primeren kot prav Ford S-Max. Pregovorna kakovost Fordov in vozna dinamika ter precej športno naravnan dizajn vozila zagotavljajo, da bo ta avtomobil poskrbel za prevoz s stilom. S-Max od nekdaj izstopa s svojo nizko enoprostorsko silhueto in na cesti deluje ogromno. Novi generaciji zamerimo le nekoliko visoko ceno vstopnega modela.

12. Mazda CX-5 (prtljažni prostor 503 litrov)


Ha … Mazda postaja vse bolj vrhunski avto in občutki v novi Mazdi CX-5 so tako zelo odlični, da smo jo na seznam umestili kljub ne prav velikem prtljažnem prostoru. A bo svoje poplačala  s pregovorno japonsko zanesljivostjo ter seveda drznim dizajnom.

13. BMW 2 – Gran Tourer (prtljažni prostor 645 litrov)


Po vsej verjetnosti najbolj nevšečen BMW. Sliši se sicer grobo, a je vsekakor resnično. Gre namreč za avtomobil, ki so mu avtomobilski novinarji nadeli nadimek papamobil. predvsem zaradi nekoliko nerodno oblikovanega zadnjega dela. A se v njem skriva družinskih 645 litrov. Dovolj, da boste vanj spravili veliko več prtljage kot v običajno različico. Zaradi oblike avtomobila priporočamo M-paket opreme, s katerim tudi ta zadek izpade odlično.

14. Hyundai Tucson (prtljažni prostor 513 litrov)


Hyundai velikokrat spregledamo. A povsem neupravičeno! S svojo 5-letno garancijo namreč brez omejitve kilometrov že takoj na začetku poudari svoje prave adute. Hyundaiji so zanesljivi avtomobili, ki v zadnjem času s svojim dizajnom znajo vzbuditi tudi prava čustva. Hyundai Tucson je vsekakor prvi kandidat v paleti družinskih avtomobilov. S svojo markantno postavo, modernimi asistenčnimi sistemi in veliko drugimi aduti je prava uspešnica na slovenskih cestah.

Izbira družinskega avtomobila nikakor ni lahka, zato upamo, da smo vam postregli z izborom, kjer boste zase našli tisti avtomobil, ki ga potrebuje vaša družina.