fbpx

Najboljši električni avtomobili 2017

Električna mobilnost postaja pomembnejša iz dneva v dan. Temu primerno raste tudi infrastruktura, saj praktično ne mine dan, da se nekje ne bi odprla nova polnilna postaja in tako še olajšala prevažanje na električni pogon. Ker je izbira električnih avtomobilov na trgu iz dneva v dan bolj pestra, vam bomo predstavili nekaj v tem hipu najbolj vročih primerkov.

Tokrat ne bo hrupa, saj so kandidati tihi in najbolj ekološki od vseh.

Renault Zoe


Renault Zoe velja za množicam najbolj prilagojen električni avtomobil in je med drugim najbolje prodajani električni avtomobil v Evropi. Renault Zoe ima zmogljivo baterijo z zmogljivostjo 41 kWh in ima višjo energijsko gostoto, svoje pa doda tudi učinkovit elektromotor, ki ima 85 kW (88 KM) moči. Po evropskem certifikatu NEDC naj bi Zoe brez vmesnega polnjenja zmogla prevoziti 400 kilometrov v realnem prometu, kar pa je treba jemati z nekoliko rezerve. A tudi 300 kilometrov, kot naj bi bil njen realen doseg, je dovolj, da električni domet ne bo več psihološka ovira. Napreden je tudi sistem polnjenja, ki omogoča maksimalno hitrost polnjenja z močjo 43 kWh. Polurni priklop na javni polnilnici tako zadošča za nadaljnjih 80 kilometrov vožnje. Zavoljo termičnega nadzora baterije ima ta daljšo življenjsko dobo in učinkoviteje porablja energijo. Za model Renault Zoe je treba odšteti okoli 32.000 evrov.

Galerija slik: Renault Zoe

Hyundai Ioniq


Hyundai Ioniq sicer ponuja tri različne sklope motorjev, a se bomo tokrat posvetili zgolj električni oziroma EV-različici. Moč elektromotorja je 88 kW (120 KM) in uporablja enostopenjski avtomatski menjalnik. Njegova litij-ionska baterija ima zmogljivost 28 kWh in zagotavlja za do 280 kilometrov avtonomije na eno polnjenje. Najvišja hitrost je 165 km/h, od 0 do 100 km/h pa pospeši v 4,5 sekunde. Ker so baterije nameščene nizko v avtomobilu, s tem znatno pripomorejo k nizkemu težišču, kar posledično pomeni, da je tudi vožnja udobna in zelo stabilna. Stilsko je Ioniq podoben Toyoti Prius, a v nasprotju z njo Ioniq EV ni hibridni, ampak popolnoma električni avtomobil. Hyundai Inoiq EV je na voljo od 35.000 evrov dalje.

Galerija slik: Hyundai Ioniq

Tesla Model S


Zahvaljujoč novi bateriji ima Tesla Model S 100D zdaj največji električni doseg med vsemi avtomobili na tržišču. Baterija z  zmogljivostjo 100 kWh je zmožna na polnjenje avto prepeljati kar 539 kilometrov daleč, kar je 11 do 14 odstotkov več, kot zmore model 90D. Z novo baterijo ima večji doseg tudi Model X, ki nas bo na polnjenje zdaj lahko zapeljal 474 kilometrov daleč. Ta močnejša različica Tesle ima na voljo tako imenovani Ludicrous Mode, s katerim avtomobil od 0 do 100 km/h pospeši v vsega 2,6 sekunde. Pri teh številkah seveda govorimo že o pospeških superšportnih avtomobilov. Med vsemi dostopnimi električnimi avtomobili Tesla zagotovo predstavlja najprestižnejšo in v tem trenutku najnaprednejšo obliko električnega avtomobila. Osnovna cena modela je postavljena pri 90.000 evrih.

Galerija slik: Tesla Model S

BMW i3


BMW-jev odgovor na električno mobilnost sta seveda i8 in i3, kjer je slednji precej bolj dostopen ljudskim množicam kot pa njegov večji in superšportni brat. BMW i3 predstavlja pravo vozila za nagnetena mestna središča. Po standardu NEDC lahko naredi do 300 kilometrov, v praksi pa je ta razdalje bližje 200 kilometrom. Obstaja različica z bencinskim podaljševalnikom dosega, s katerim tako nikoli ne ostanete brez pogonske energije. Avtomobil je narejen iz velikega odstotka recikliranih materialov, kar še poveča njegov ekološki vtis. Od 0 do 100 km/h pospeši v 7,3 sekunde. i3 je na voljo od 38.550 evrov dalje.

Galerija slik: BMW i3

Kia Soul EV


Električni Soul poganja 81 kW elektromotor, ki energijo črpa iz 27 kWh litij-ionskega baterijskega sklopa. Kot vsi električni avtomobili tudi Soul med vožnjo ne oddaja čisto nič škodljivih izpustov. Menjalnik je brezstopenjski CVT, kar je tudi logično, saj je delovanje elektromotorja precej drugačno od tistega na notranje zgorevanje. Najvišja hitrost, ki jo doseže Soul EV, je 145 km/h. Največji doseg, ki ga zagotavlja Soul, je 212 kilometrov, s hitrim polnjenjem pa baterija potrebuje okoli pol ure za 80 % napolnjenost. Cena Kie Soul je od 29.900 evrov dalje.

Galerija slik: Kia Soul

Volkswagen e-Golf


Glavni adut e-Golfa je povečan doseg za 50 odstotkov glede na predhodnika. Litij-ionska baterija ima zmogljivost 35,8 kilovatne ure, kar v prevodu pomeni doseg, ki je okoli 200 kilometrov. Moč motorja je 98 kW (134 KM), kar mu omogoča pospešek do 100 km/h v 9,6 sekunde. Najvišja hitrost je 150 km/h. S hitrimi polnilnicami bo baterija napolnjena do 80 % v dobri uri. e-Golf se drugače ne razlikuje od različic z agregati na notranje zgorevanje in razen teh nekaj električnih posebnosti še vedno predstavlja pravi ljudski avtomobil. e-Golf je na voljo od 39.899 evrov dalje.

Galerija slik: Volkswagen e-Golf

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!