fbpx

Najcenejši način, kako nabrusiti škarje: potrebujete le alu folijo

Trik za ostre škarje

Foto: envato

Ste vedeli, da lahko običajno aluminijasto folijo uporabite za nabrusitev vaših kuhinjskih škarij? Postopek je preprost in učinkovit, poleg tega pa vam ne bo treba iskati posebnih orodij ali strokovnjakov za brušenje. Poglejmo, kako nabrusiti škarje?

Poznate trik, kako nabrusiti škarje? Vsakdo, ki rad kuha ali se ukvarja z ročnimi deli, ve, kako pomembno je, da so škarje vedno ostre. Tope škarje lahko namreč otežijo delo in vodijo do nezadovoljivih rezultatov. Na srečo obstaja preprosta metoda, s katero lahko svoje škarje naredite ostre kot nove, in vse, kar potrebujete, je kos aluminijaste folije.

Foto: envato

Kako nabrusiti škarje?

Postopek brušenja škarij z alu folijo je tako preprost, kot se sliši. Vzeti morate približno 30 cm dolg kos aluminijaste folije in ga večkrat prepogniti, dokler ne dobite debelejšega sloja. Nato s škarjami večkrat prerežite prepognjeno folijo. Večkrat ko boste folijo prerezali, bolj bodo škarje brušene. Ta metoda deluje, ker mikroskopski delci aluminija med rezanjem delujejo kot abrazivno sredstvo, ki odstranjuje drobne zareze in nepravilnosti na rezilu škarij, zaradi česar postanejo ostrejše.

Vendar pa je pomembno dodati, da ta metoda morda ne bo delovala za vse vrste škarij, še posebej, če so te močno obrabljene. Če so vaše škarje zelo tope, bo morda potrebno uporabiti bolj specifično orodje za brušenje ali pa celo razmisliti o nakupu novega para škarij.

Če se odločite preizkusiti metodo z aluminijasto folijo, je ključnega pomena, da folijo večkrat prepognete, da postane dovolj debela, in nato s škarjami režete prepognjeno folijo na trakove, pri čemer poskušajte uporabiti celotno dolžino rezil škarij. To ne samo odstrani morebitno oksidacijo z rezil, ampak tudi izboljša njihovo rezalno zmogljivost. Vendar, kot je že omenjeno, če so škarje izjemno obrabljene, bo morda potrebna bolj temeljita rešitev.

Foto: envato

Naslednjič, ko ugotovite, da vaše škarje ne režejo več tako dobro, kot bi morale, ni treba hiteti v trgovino po nove ali iskati strokovnjaka za brušenje. Preprosto vzemite kos aluminijaste folije iz kuhinje in si sami nabrusite škarje. Ta preprost trik ne samo da prihrani denar in čas, ampak je tudi odličen način, kako podaljšati življenjsko dobo vaših kuhinjskih pripomočkov. Ne pozabite pa, da je za varno uporabo škarij pomembno, da so le-te vedno dobro očiščene in suhe, preden jih pospravite.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.