fbpx

Najlepše božične risanke, h katerim se vedno vračamo: 6 klasik, ki jih ne smete spregledati!

Neizogiben del decembra in božičnih praznikov je vsekakor uživanje v božičnih risankah, in to ne samo za otroke. Tudi odrasli radi uživamo v klasičnih risankah, ki nas spominjajo na otroštvo in na manj stresne dni.

In ravno zato vam predstavljamo nekaj najlepših božičnih risank vseh časov, ki so polni božične čarovnije, a hkrati učijo o resnični vrednosti božiča, o pomenu prijateljstva, človečnosti, družine in upanja. Uživali bodo tako otroci, kot tudi odrasli.

Božič Charlieja Browna (A Charlie Brown Christmas, 1965)

Božič Charlieja Browna je animirani film po stripu Charlesa M. Schulza Peanuts. Ustvarjen je bil leta 1965, vendar dlično opisuje današnjo komercializacijo božiča.

Čeprav je december že v polnem razmahu in božič na vrata trka vse glasneje, glavni junak Charlie Brown navdušenja ne čuti. Ne more razumeti, kaj ljudje okoli njega vidijo v okrasitvi, zakaj tekmujejo za najbolje okrašeno hišo, zakaj si podarjajo materialne stvari, ki le redko zadovoljijo … Čeprav je le otrok, se zaveda, da se je komercializacija božiča razmahnila, zato začne iskati pravi pomen božiča. Prijateljica Lucy mu predlaga, da se udeleži božične predstave, a tudi to mu ne prinese užitka. Ko že misli, da je vse zaman, mu Linus razkrije pravi pomen božiča.

Vse to je danes del božične tradicije številnih družin, o kakovosti božične risanke pa priča osvojitev nagrade emmy za najboljši kratki animirani film in redna uvrstitev na sezname najboljših animiranih filmov vseh časov.

Kako je Grinch ukradel božič (How the Grinch Stole Christmas, 1966)

Ko gre za božične filme, je nemogoče, da ne pomislimo na Grincha. Lik, ustvarjen izpod peresa dr. Seussa, je postal sinonim za tiste, ki prezirajo božič.

V zadnjem in tem stoletju je bilo posnetih več animiranih in celovečernih različic tega filma, toda tista iz leta 1966, ki jo je režiral Chuck Jones, še vedno velja za najboljšo. Še več, leta 2002 je bila ta različica uvrščena na seznam petdesetih najboljših animiranih filmov vseh časov.

Preoblečen v Božička se godrnjavi Grinch spusti v mesto z namenom, da domačinom ukrade vse božične okraske. Ogorčen je nad njimi, ker so ga pregnali na goro, še bolj pa je ogorčen nad božičem. Ne prenaša okrašenih ulic, materializma in lažne sentimentalnosti, ki se po njegovem mnenju v tem času prikradejo med ljudi. V njem je še vedno senca upanja, ko ga deklica Cindy Lou povabi na lokalno božično zabavo, vendar se vsi občani začnejo javno norčevati iz njega, kar je za Grincha kapljica čez rob. Zato izdela načrt, kako jim bo odvzel tisto, kar imajo najraje – božič …

Polarni vlak (The Polar Express, 2004)

Animirani film Polarni vlak, posnet po knjigi Chrisa Van Allsburga, je postal klasika, ki jo filmski kritiki ne prenehajo hvaliti in je idealen za vso družino. Bil je nominiran za tri oskarje, zlati globus in druge nagrade ter prejel grammyja za najboljšo glasbo in številne vokalne interpretacije igralcev.

Zgodba sledi trinajstletnemu dečku, po katerega na božični večer, tik preden zaspi, pride čarobni vlak z imenom Polar Express, poln otrok v pižamah, ki potujejo do Božičkovega doma. Potovanje je polno prizorov izjemne animacije, in ko se vlak približuje domu Božička, vznemirjenje med otroki narašča. Božiček izbere glavnega junaka kot tistega, ki bo prejel prvo darilo, in čeprav lahko izbere karkoli na svetu, izbere zvonček. Dobi želeno darilo in ga pospravi v žep, a ga po vrnitvi domov izgubi. Kljub temu pa ga na božično jutro najde pod božičnim drevesom. Le on in njegova sestra lahko slišita njegov zvok, medtem ko odrasli menijo, da je zvonec zlomljen …

Predbožična mora (The Nightmare Before Christmas, 1993)

Tudi genij Tim Burton se ni uprl ustvarjanju božičnih animiranih filmov, zato nam je na svoj način prinesel risanko, ki enako dobro deluje za noč čarovnic, kot tudi božič. Gre za Predbožično moro iz leta 1993, ki je enako navdušujoča tudi danes, poleg tega pa gre za prvi animirani film, ki je bil kdajkoli posnet s tako imenovano stop animacijo. Burton je idejo za film dobil med gledanjem zaposlenih v trgovini, ki so izdelke za noč čarovnic nadomeščali z izdelki za božič. Iz tega so nastale risbe in pesem, nato pa še ta antologijski praznični film.

Sicer temen Burtonov slog, preoblečen v božično opravo, spremlja Jacka Skellingtona, ki išče nekaj, kar mu bo dalo novo motivacijo za življenje. Razočaran nad monotonostjo noči čarovnic povsem po naključju ugotovi, da obstaja nekaj, kar se imenuje božič, in stori vse, da svojo novo idejo predstavi svojim someščanom. Ti pa niso preveč navdušeni. Kaj lahko naredi Jack, da jim pokaže čarobnost božiča?

5. Christmas Comes But Once a Year (1936)

Decembra 1936 je luč sveta ugledal kratki animirani film Christmas Comes But Once a Year. Film sledi sirotam, ki se na božično jutro zbudijo navdušene in vesele, vendar se veselje nenadoma konča, ko ugotovijo, da za razliko od drugih otrok niso prejele novih igračk. Njihove so stare, dotrajane in z nekaj ohlapnimi deli.

Ko profesor Grampy zasliši otroški jok, si globoko pretresen nadene tako imenovano “misleče pokrivalo”, s pomočjo katerega želi ugotoviti, kako otrokom polepšati božič. Kmalu se mu porodi ideja – iz gospodinjskih predmetov bo naredil nove igrače, iz starih dežnikov božično drevo in se sam oblekel v Božička.

6. Božična pesem (A Christmas Carol, 2009)

Na podlagi dela Charlesa Dickensa, ki ga je napisal po naročilu, je Božična pesem postala neizogiben del mnogih božičnih filmskih večerov. Dickens je Božično pesem napisal decembra 1843, da bi poplačal dolgove, vendar si ni mogel predstavljati, da bo njegovo delo postalo ena najboljših božičnih klasik vseh časov in navdih za številne celovečerne in animirane filme (zadnji je bil posnet leta 2009).

Zgodba sledi staremu, bogatemu in pohlepnemu Scroogu, ki živi samo zato, da si nabere še večje bogastvo. Ko ga nečak, ki dela pri njem, vpraša, ali lahko na božič dobi prost dan, mu Scrooge izpolni željo pod pogojem, da ne bo plačan. Na božični večer pa Scrooga obiščejo duhovi preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Pretresen zaradi podobe svojega pogreba, ki se ga vsi veselijo, se Scrooge začne spreminjati in praznuje božič s svojimi najdražjimi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!