Gløgg er en populær alkoholholdig gløgg, som egner seg særdeles godt på kaldere dager. Med vår oppskrift kan du tilberede den beste gløggen hjemme. La den berusende aromaen av kuhančka, som du drikker i hjemmet ditt, varme deg om høsten og vinteren.
Kuhano vino ima nešteto izpeljank. Pripravimo ga lahko iz belega ali rdečega vina. A kako veste, katero vino s police izbrati, da bo kuhano vino najboljše? Malo denarja, malo muzike. Iz najslabšega vina ne boste mogli narediti dobrega kuhanega vina, ki je nastalo, ko se je navadno vino začelo kvariti in so ga z dodajanjem medu in začimb spet naredili pitnega. Zato je pomembno, kaj zlijete v lonec skupaj klinčki in preostalimi sestavinami. Kljub temu za pripravo najboljšega kuhančka ni treba kupiti najdražje steklenice vina, saj pogrevanje, sladkanje in drugi dodatki spremenijo njegov okus in aromo. Smiselno je torej ubrati srednjo pot. Izbira med belim in rdečim vinom je stvar okusa in tradicije.
LES MER: Hvordan tilbereder jeg de beste kastanjene?
Rød gløgg
Kuhano vino pripravljeno doma je najboljše.
Poleg izbire vina na kakovost kuhanega vina pomembno vpliva postopek priprave domačega kuhančka. V nadaljevanju vam predstavljamo enkel oppskrift za kuhano vino in navajamo, kako iz kuhanega vina doma narediti najboljše kuhano vino.
Ingredienser
- 1 l belega ali rdečega vina
- 3 dcl vode
- 10 žlic sladkorja
- rezina limone (po okusu)
- cimet (po okusu)
- klinčki (15+)
Fremgangsmåte
- Naštete sestavine za kuhano vino damo v lonec in kuhamo skoraj do vretja.
- Preden vino zavre, ga odstavimo in natočimo v kozarčke. In to je vsa umetnost! Pa na zdravje!
- Če želite okus kuhanega vina dodatno oplemenititi, je postopek priprave enak, a osnovnim sestavinam za različne učinke dodate dodatne sestavine. Katere, izveste spodaj!
1. Dodatki za pripravo najboljšega kuhanega vina:
- laurbærblad
- ingefær
- brinove jagode
Za še boljše kuhano vino h klasičnim začimbam prištejte lovorov list, ingver in brinove jagode. Koliko česa? Po okusu.
2. Dodatki za pripravo najboljšega kuhanega vina:
- (beli) rum
Kuhano vino postane bolj aromatično tudi, če mu dodate (beli) rum.
3. Dodatki za pripravo najboljšega kuhanega vina:
- en appelsin
- mandarin
- vaniljesukker
Kuhano vino lahko oplemenitite tudi tako, da osnovnim sestavinam dodate polovico pomaranče oziroma mandarine in vrečko vaniljevega sladkorja.
4. Dodatki za pripravo najboljšega kuhanega vina:
- olupljena limona
Če želite, da kuhano vino manj greni, limono rešite olupkov in uporabite zgolj njeno meso.
5. Dodatki za pripravo najboljšega kuhanega vina:
- nekaj dodatnih žlic sladkorja
Najbolj prefinjen način žlahtnjenja okusa kuhanega vina je, če v posodi karamelizirate nekaj žlic sladkorja, ga zalijete z mrzlo vodo, dolijete vino, primešate klinčke, limonine rezine in cimet ter kuhano vino pripravite po enakem postopku kot osnovno različico.
Brezalkoholno kuhano vino (za otroke)
Ingredienser
- 4 vrečke sadnega čaja
- 1 liter vann
- kanel
- 1 klinček
- 8 žlic medu
- kpomaranča
- et eple
- sitron
Fremgangsmåte
- V lonec zlijemo vodo, ki ji dodamo cimet in klinčke.
- Segrevamo, dokler ne zavre. Ugasnemo ogenj/indukcijsko ploščo in v vodo vržemo čajne vrečke, narezana jabolka in pomaranče.
- Po desetih minutah vrečke odstranimo in še enkrat segrejemo, a tokrat ne povsem do vretja.
- V napitek zlijemo limonin sok in precedimo, na koncu pa dodamo med.