Øl er ikke bare til å drikke. Heller du det også på grillet kjøtt? Visste du at du også kan bruke den til å lage en sjokoladekake? Hvis du ikke liker øl fordi det er bittert, vil du elske det i denne formen.
Skrivna sestavina recepta za čokoladno torto, ki vam jo predstavimo danes, je øl. Temno pivo, če smo natančni.
LES MER: Oppskrift: Oreo cannelloni - Oreo cookie cannelloni
Nenavadna kombinacija, ki gre v resnici skupaj kot jagode in čokolada.
Oppskrift på sjokoladekake:
Ingredienser til sjokoladekake med øl:
- 3 dl mørkt øl
- 250 gram mel
- 100 gramov kakava v prahu
- 330 gramov rjavega sladkorja
- 2 egg
- 1 bakepulver
- 250 gramov masla
- 1 ts vaniljeekstrakt
- salt
Preliv za čokoladno torto s pivom:
- 30 g smør
- 80 ml irsk whisky
- 200 g sukker
- 120 ml søt krem
Prosessen med å lage en sjokoladekake med øl:
Najprej namastimo in pomokamo pekač za torto, še prej pa damo pečico greti na 180 stopinj Celzija. V eni posodi zmešamo moko, pecilni prašek, ščepec soli in kakav v prahu, v drugi pa z mešalnikom stepemo maslo in sladkor. Ko postane puhasto, umešamo jajci in vaniljev izvleček, nato pa še mešanico iz druge posode. Mešamo toliko časa, da dobimo homogeno zmes, ki pa ne sme biti premešana preveč. Testo prelijemo v pekač in pečemo od 45 do 55 minut. Če je pečeno, najbolj preverimo tako, da v torto zapičimo zobotrebec. Torta je pečena, če izvlečemo čistega. Pustimo, da se torta eno uro hladi v pekaču, nato jo vzamemo ven. Sledi priprava preliva. Na zmernem ognju toliko časa segrevamo sladkor, ki smo mu dodali dve žlici vode, da postane temno rjavkaste barve. Nato prelijemo z viskijem in zažgemo z vžigalico. Ko neha goreti, dodamo sladko smetano in zavremo. Ko nekoliko povre, odstavimo in primešamo maslo ter še toplo prelijemo po torti. Pa dober tek in na zdravje!