fbpx

Nike Cortez – legendarni športni čevelj iz arhivov na modne piste in v omare fashionistov

Po modelih, kot so Stan Smith (Adidas), Superstar (Adidas) in All-Star (Converse), vrača udarec Nike z legendarnim čevljem iz davnega leta 1972. Fashionisti po vsem svetu Nike Cortez za letošnjo pomlad postavljajo visoko na sezname #musthave izdelkov, s katerimi boste nadgradili svoj modni slog. Retro je vsekakor spet in!

Nike Cortez je pravzaprav dedek športnih copat, ki ga je razvil legendarni inovator Bill Bowerman z namenom ustvariti tekaški čevelj, ki bi pometel s konkurenco. Pisalo se je leto 1972 in prav s tem čevljem je Nike utrdil svojo vizijo in poslanstvo izdelovanja najboljših športnih copat. Pot do uspehov pa je bila tlakovana z veliko eksperimenti in prototipi, ki jih je Bowerman izdeloval kar sam.

Nike Cortez - Liberty Summer
Nike Cortez – Liberty Summer

Glavna novost, ki jo je prinesel model Cortez, je bil poseben sistem oblazinjenja podplata, nekakšna “sodobna” sendvična konstrukcija športnih copat, ki je kombinacija trde gume in mehke gobe v dveh sendviču podobnih plasteh. S kombinacijo različnih materialov je bila prvič dosežena absorpcija tresljajev na peti in s tem boljši dosežki tekačev. Sendvična konstrukcija je še danes vidna z značilnim modnim trakom na peti, ki estetsko prikazuje različne uporabljene materiale. Tovrstna tehnološka zasnova pa je postala tudi standard številnih drugih proizvajalcev.

V letu 2016 se model Cortez vrača, sicer ne na tekaške piste, temveč na ulice prestolnic in modne brvi ter v omaro slehernega fashionista. Odličnost dizajna, ki ga prežema nostalgija, in vrhunskost izdelave ter nove tehnološke metode izdelave in kombinacije materialov mu dajejo nov zalet. Tako eden najvplivnejših Nikovih modelov znova doživlja nesluten preporod. Ker je retro in!

Dodatne Informacije

Infomat: 
nike.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!