Nissan Ariya: ko koncept postane resničnost

Nissan Ariya

Zanimivo, vendar Nissan že dlje časa vodi v prodaji električnih vozil, kljub temu da ima na trgu le eno funkcionalno električno vozilo - Nissan Leaf. To se je danes spremenilo s predstavitvijo izjemno zanimivega modela srednje velikega SUV-ja, ki obljublja doseg do 482 km dosega in nosi ime Nissan Ariya.

Nissanova strategija je, da v naslednjih dvajsetih mesecih predstavi kar 10 novih modelov. In tudi zato je lahko prav Ariya napoved izjemnega svežega vetra te avtomobilske znamke. Ariya je namreč prav takšna kot njen koncept, ki so ga predstavili leta 2019 na avtomobilskem salonu v Tokiu. In to nas navdušuje, saj je avtomobil pogumen in izjemno futurističen.

Avantgardni videz Nissan Ariye predstavlja pomemben odmik od sicer nekoliko zastarelega oblikovalskega jezika podjetja. S koncepti pa je ta odmik viden že od leta 2017, ko so predstavili koncept IMxom. DNK dizajna je tako zelo zanimiv in z lahkoto si lahko predstavljamo modelno paleto čez nekaj let.

Nissan Ariya
Nissan Ariya

Nissan načrtuje prodajo SUV-ja z ničelnimi emisijami z dvokolesnim pogonom ali štirikolesnim pogonom. Različica s pogonom 2WD bo ponudila 215 konjskih moči (160 kilovatov) in 300 Nm navora, medtem ko bo različica AWD na cesto izpljunila velikodušnih 389 konjskih moči oziroma 600 Nm.

Nissan Ariya
Nissan Ariya

Ariya opremljena z 2WD bo potrebovala približno sedem sekund in pol, da bodo opravila s pospeševanjem od 0-100 km/h, a to se bo končalo pri zgoraj omejeni hitrosti 159 km/h. Hitrejša Ariya pa bo pot do 100 km/h opravila v le 5,1 sekunde, z zgornjo omejitvijo doseganja maksimalne hitrosti 200 km/h.

Nissan Ariya - izčiščena notranjost - brez odvečnosti!
Nissan Ariya – izčiščena notranjost – brez odvečnosti!

Na podlagi ocene, ki jo je izdelal Nissan, je doseg ocenjen na okoli 482 kilometrov. Sicer pa bo lahko Ariya opremljena z zalogovnikom energije kapacitete 90 kWh oziroma 65 kWh.

Ariya naj bi na japonske ceste zapeljala v sredini leta 2021 s ključnim trgom severne Amerike s vstopno ceno okoli 40.000 evrov. Električnega terenca po vsej verjetnosti v Sloveniji pred letom 2022 ne bomo dočakali.

Galerija: Nissan Ariya

Dodatne Informacije

Več informacij:
nissan.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!