NOKIA 5, NOKIA 3 IN NOKIA 2 – Je to vrnitev Nokie z odličnimi telefoni pod 200 evri?!

Ko je pred 18 meseci lastnik blagovne znamke NOKIA, HMD Global, napovedal veličastno vrnitev, smo mnogi dvomili, da lahko nekdaj najmočnejša blagovna znamka telefonov doživi preporod. Po 18 mesecih in številnih predstavitvah novosti, smo bili v Moskvi priča pomladitvi za Nokio najbolj pomembnih modelov: Nokie 5, Nokie 3 in Nokie 2.

Nokio je pred dobrim desetletjem odnesel iPhone oziroma nezmožnost hitre prilagoditve trendom. Tako kot Motorola, Blackberry in ostali igralci je ostala zadaj in za trenutek celo izginila z obličja znamčnega sveta. A se je pred dobrimi 18 meseci začela uspešno vračati na trg s telefoni, ki so bili sprva namenjeni osnovi. Telefoniranju. Z modelom Nokia 3310 nove generacije je napovedala ambicije in smernice ter vizijo nove NOKIE. Ta sicer sledi tradiciji blagovne znamke in na “mizo” prinaša tradicionalne adute: pregovorno in tradicionalno kakovostne telefone, ki so na svojem področju vselej inovativni, imajo možnost velike avtonomije – po domače povedano, ni jim treba biti neprestano priključeni na električno napajanje – ter so izjemno preprosti za uporabo, kar pomeni, da imajo odlično “programsko” osnovo. Po dobrem letu in pol lahko zapišemo le, da so te ambicije zrasle. In da lahko pričakujemo, da bo NOKIA kmalu dihala za vrat največjim ta hip. To se lahko zgodi že prej kot v naslednjih 18 mesecih.

V Moskvi so izbrani peščici svetovnih novinarjev in našemu mediju City Magazine predstavili za NOKIO najbolj pomembne telefone ta hip. Gre za nizkocenovne telefone, ki pa zaradi zgoraj omenjenih adutov na trg prinašajo izjemno svežino. Nokia je namreč z modeli Nokia 5, Nokia 3 in Nokia 2 v segmentu telefonov pod 200 evri. Torej tam, kjer zdaj kraljujejo izrecno le kitajske blagovne znamke. In kjer je posledično tudi v svetovnem merilu trg največji, saj naj bi se tovrstnih telefonov prodalo kar 45 odstotkov celotne svetovne prodaje telefonov. Nokia se ne želi vrniti le v stilu, temveč s pravimi številkami. Tudi zato se sicer za geeke morebiti neprivlačni telefoni zdijo prava strategija vrnitve na svetovni oder.

Nokia 5, Nokia 3 in Nokia 2  odlični telefoni pod 200 evri

Nova generacija prinaša še čistejšo izkušnjo Android. To pomeni, da naj bi Nokia okolje Android prilagajala le v nekaterih segmentih, a ga drugače puščala brez sledov programske navlake, ki je tako značilna za druge proizvajalce. To pomeni, da tudi navidezno in po specifikaciji nekoliko šibkejši telefoni delujejo bolje in hitreje. Trio pametnih telefonov ima tako dostop do najnovejših Googlovih storitev, kot je Googlov Asistent.

Nadgradnja Nokie 5, Nokie 3 in Nokie 2 prinaša predvsem večje zaslone, nadgradnjo procesorjev, ki zdaj v povprečju ponujajo 50-odstotno boljšo zmogljivost, izboljšan dizajn in še večji poudarek na kakovosti materialov.

Nokia 5.1: je to brezčasna klasika?


Z nadaljevanjem klasične zasnove prejšnje generacije je nova Nokia 5.1 preprosta, kompaktna in povsem elegantna. Svojo strukturno celovitost dobi iz enega kosa aluminija serije 6000, ki je prečiščen s temeljitim 33-stopenjskim postopkom obdelave, eloksiranjem in poliranjem, vse z namenom, da ima odličen satenast zaključek in občutek v rokah. Nova Nokia 5.1 ima za 0,3 palca večji zaslon in za 2 milimetra ožje telo. Posebna pozornost je namenjena najbolj prestižnim podrobnostim, kot je uskladitev zaobljenih robov na platnu zaslona z vogali telefona, kar ponuja kompaktno žepno izkušnjo. Nokia 5.1 ima 5,5-palčni zaslon Full HD+ z višjo ločljivostjo v razmerju 18 : 9. Brskanje po spletu, gledanje  najljubših vsebin, deljenje najbolj smešnih spominov ali igranje tako predstavljajo čudovito doživetje.

Nokio 5.1 poganja 8-jedrni procesor MediaTek Helio P18 z zmogljivostjo 2 GHz. Zagotavlja gladko vsestransko zmogljivost, ki je za 40 odstotkov hitrejša in močnejša od prejšnje generacije. Ima nadgrajeno zadnjo kamero z ločljivostjo 16 MP in samodejnim ostrenjem z zaznavanjem faze ter širokokotno sprednjo kamero. Senzor za prstne odtise je bil premaknjen na zadnjo stran telefona, tako da ga lahko odklenete s kazalcem ali pustite denarnico doma, ko varno in brezplačno plačate z NFC prek Google Pay.

Nova Nokia 5.1 bo na voljo v treh klasičnih barvah: bakrena, modra in črna (na voljo nekaj tednov pozneje); dveh možnostih za shranjevanje / RAM: 2 GB / 16 GB, 3 GB / 32 GB. Po globalni povprečni maloprodajni ceni 189 evrov bo v prodaji od julija 2018 dalje.

Nokia 3.1: harmonija materialov in učinkovitosti


Nokia 3 je predstavljala najbolj uspešen model v zasedbi pametnih telefonov Nokia in HMD-jevo največjo franšizo do zdaj. Nova Nokia 3.1, trenutno najbolj privlačen telefon, povezuje materiale z osupljivim dizajnom in ponuja prav tako odlično delovanje. Estetsko ukrivljen zaslon se zliva v vitko aluminijasto telo aparata prek CNC-spojine z dvojnim diamantnim rezom in prinaša popolno harmonijo materialov. Z ravno pravšnjo velikostjo za uporabo v eni roki cenovno najbolj ugoden pametni telefon v razmerju 18 : 9 in s 5,2-palčnim HD+ zaslonom ponuja več vsebine naenkrat. Steklo Corning® Gorilla® varuje 2.5D ukrivljen zaslon pred poškodbami in ga dlje časa ohranja lepega.

Nokia 3.1 deluje s pomočjo 8-jedrnega procesorja MediaTek 6750. S tem zagotavlja dvojno število procesorskih jeder ter 50-odstotni pospešek učinkovitosti v primerjavi s prejšnjo generacijo, s čimer telefon drži korak z uporabniki. Z nadgrajeno glavno kamero s 13 MP in samodejnim ostrenjem Nokia 3.1 zajame spomine, ki jih boste želeli podoživeti znova in znova. Zahvaljujoč svojemu celotnemu setu senzorjev, ki jih običajno najdemo le na vrhunskih telefonih, Nokia 3.1 omogoča najboljši izkoristek priljubljenih AR-aplikacij, kot je Pokémon Go, varno in preprosto plačevanje z NFC na Google Pay ter fotografiranje celotne scene s panoramskim načinom.

Nova Nokia 3.1 bo na voljo v treh barvah: modra/bakrena, črna/krom in bela/kovinska; dveh možnostih za shranjevanje / RAM: 2 GB / 16 GB, 3 GB / 32 GB. Po globalni povprečni maloprodajni ceni 139 evrov bo v prodaji od junija 2018.

Nokia 2.1: dvodnevno delovanje baterije pametnega telefona


Nokia 2.1, ki je namenjena vedno aktivnim potrošnikom ter potrebam po dolgotrajni uporabi, ponuja dvodnevno delovanje baterije in ima velik, 5,5-palčni HD-zaslon ter dvojne stereomikrofone na sprednji strani telefona. Baterija se ponaša z zmogljivostjo 4000 mAh, ki se zdaj napolni še hitreje, kar uporabnikom omogoča, da se hitro odpravijo na pot in so še hitrejši kot prej. HD-zaslon, ki je za skoraj 20 % večji od originalnega, omogoča uživanje v visokoresolucijskih videih na poti, dvojna mikrofona z oblikovanimi 3D-detajli iz nerjavečega jekla pa ponujata osupljiv stereozvok.

S kakovostjo in stilom, ki ga pričakujemo od telefonov Nokia, nordijski dizajn Nokie 2.1 s kovinskimi poudarki zagotavlja, da boste z njo izstopali iz množice. Telefon varuje vitko, zaobljeno, ergonomsko oblikovano, naravno obarvano ozadje iz polikarbonata, zaradi katerega je odporen proti praskam. Nadgrajen 64-bitni procesor Qualcomm™ Snapdragon® 425 ljubiteljem Nokie omogoča 50 % hitrejše in nemoteno delovanje, ki so si ga želeli pri hitrem preklapljanju med aplikacijami. Nokia 2.1 ima tudi sprednjo 5 MP in zadnjo 8 MP kamero s funkcijo samodejnega ostrenja.

Nova Nokia 2.1 bo na voljo v treh kovinskih barvah: modra/baker, modra/srebrna in siva/srebrna, po globalni povprečni maloprodajni ceni 115 dolarjev, in sicer od julija 2018 dalje.

Zdi se, da je NOKIA vrnila na svetovni oder proizvajalcev z vsemi aduti stare blagovne znamke in jim dodala še nekaj več. Dodala je to, kar ji je manjkalo v preteklosti. Zmožnost, da se izjemno hitro prilagaja. Tako lahko nanjo računamo tudi v prihodnosti. Nokia že ponuja tudi boljše pametne telefone – serijo 7 in serijo 8. Ti so že zelo blizu ‘najboljših’ na trgu. A verjamemo, da nas bodo kaj kmalu presenetili tudi s kakšnih presežkom. V sodelovanju z Googlom in filozofijo čistega Androida jim lahko uspe povratek na sam vrh. Tja, kjer so nekoč že bili!

Galerija slik : Nokia 5, Nokia 3 in Nokia 1

Dodatne Informacije

Več informacij:
nokia.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!