Norveška dosegla rekord novo registriranih elektrificiranih vozil – teh je že za 80 odstotkov

Norveška bo očitno ena prvih držav, kjer bodo običajna vozila izginila iz salonov avtomobilov, saj je v mesecu septembru 2020 delež novih registriranih elektrificiranih vozil presegel 80 odstotkov in tako znova dosegel rekordne vrednosti.

Kako zelo Slovenci zaostajamo v trajnostni mobilnosti in e-mobilnosti za skandinavskimi narodi, kaže podatek o številu vseh registriranih električnih vozil v Sloveniji, ki za leto 2019 zgovorno pove, da nismo imeli registriranih skupno niti 2.000 električnih vozil. Pri tem je potrebno upoštevati podatek, da je v Sloveniji vseh registriranih avtomobilov 1.165.000. (vir: stats.si) V zadnjih letih je sicer trend rasti prodaje električnih vozil ugoden, a vseeno svetlobna leta za e-mobilnosti naklonjenimi narodi. Tistimi narodi torej, ki so v svojo vizijo vključili trajnostni razvoj in odnos do sveta.

September 2020 je bil na Norveškem izjemno močan in precej zanimiv mesec za prodajo električnih avtomobilov in priključnih hibridov, saj je več modelov zabeležilo zelo visoke rekordne rezultate. Tako so zabeležili nov rekord tržnega deleža električnih vozil na mesečni ravni, ki je znašal kar 81,6 odstotkov! Neverjetno! Očitno bodo običajni avtomobili že kmalu skoraj popolnoma izbrisani v očeh Norvežanov.

Rast prodaje električnih in priključnih hibridov gre pripisati tudi nekaterim novim modelom. Popolnoma novi Volkswagen ID.3 je brez presenečenja v septembru postal najbolje prodajani model na Norveškem (sredi meseca so prodali na 1.000 enot), ljudje so ga namreč množično prednaročali. ID.3 je tako zabeležil 1.989 novih registracij, kar znaša kart 12,8 odstotkov vseh avtomobilov registriranih v tem mesecu!

Naslednja modela, ki sledita, sta Tesla Model 3 (1.116), ki je dokazal, da je še vedno lahko zelo močan, in še en povsem nov avtomobil, Polestar 2 (937). Slabo pa se ni izkazal niti Audi e-tron z več kot 500 enotami ter Hyundai Kona, ki se jo je prodalo skoraj 500-krat.

Z električnim avtomobilom na dolgi rok prihranite!

Tokrat je bil Audi e-tron na lestvici res nižje, a je ta električni športni terenec še vedno najbolj prodajani model tega leta s kar 7.690 registracijami.

Slovenci kakopak za severnjaškimi narodi zaostajamo po življenjskem standardu. A ta ni (glavni) razlog, zaradi katerega zaostajamo pri e-mobilnosti za več kot 100-krat. Razlogi tičijo globlje v sami družbi, ki ji sistemsko nismo uspeli privzgojiti odnosa do narave in zavedanja slehernega dejstva, da je vsak posameznik odgovoren za naš planet. Kajti to zavedanje je del sistema in trajnostnih filozofij severnih narodov. Zato ne preseneča dejstvo, da so slednji pripravljeni seči globlje v denarnico, ko gre za vprašanje prihodnosti našega planeta!

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Renault Megane eVision