fbpx

Novi BMW X3 2025: prodajni adut stavi na klasične rešitve, ki jih poganja elektrika

Družinski terenec ...

BMW X3 2025
Foto: BMW

BMW X3, ki je že vrsto let priljubljen med srednje velikimi SUV-ji, je za leto 2025 doživel pomembne spremembe. Z novimi tehnološkimi izboljšavami, naprednimi funkcijami in prenovljenim dizajnom, bo ta model zagotovo ohranil svoj vodilni položaj na trgu. Po dolgem času je to zopet BMW, ki je zadel v polno kar se tiče dizajna. Avto izgleda odlično že na fotografijah, ne le v živo, kar je pri večini zadnjih modelov BMW redkost.

BMW X3 ima za sabo že bogato zgodovino, polno uspehov in inovacij. Prvič je bil predstavljen leta 2003, kot BMW-jev odgovor na rastoči trg kompaktnih luksuznih SUV-jev. Takrat je X3 začel svojo pot kot mlajši brat večjega X5, a je hitro našel svojo identiteto in postal nepogrešljiv član BMW-jeve družine. Čeprav je bil sprva deležen nekaj kritik zaradi tršega vzmetenja, se je X3 sčasoma prelevil v pravega kralja cest in terena, ki je navdušil voznike po vsem svetu.

Prodajne številke so dokaz, da BMW X3 ve, kako očarati množice. Doslej je bilo prodanih več kot 1,5 milijona enot, kar pomeni, da bi lahko z vsemi X3-ji, ki so bili kdajkoli prodani, naredili čudovit avtocestni mozaik od Münchna do New Yorka in nazaj. S svojo kombinacijo elegance, zmogljivosti in praktičnosti, je X3 postal simbol prestiža in inovativnosti, pa čeprav vam vaš sosed še vedno trdi, da je njegov avto boljši, ker ima večji prtljažnik.

Romantika okoli X3 je očitna – je avto, ki vas popelje na družinske izlete, v službo in na avanture v naravi, vse v enem dnevu. In ne pozabimo, to je BMW, kar pomeni, da vsak ovinek vzamete z nasmeškom, medtem ko poslušate zvok motorja, ki je kot simfonija za vaše ušesa. Je kot tisti prijatelj, ki je vedno pripravljen na potovanje, ne glede na to, ali gre za vožnjo po mestnih ulicah ali raziskovanje podeželja. BMW X3, ni samo avto, je sopotnik, ki ga ne bi zamenjali za nič na svetu – no, morda le za novega X3.

Novi BMW X3 2025 je na voljo v več različicah, ki ustrezajo različnim potrebam voznikov. Motorji ponujajo moč od 135 kW (184 KM) do 265 kW (360 KM), kar omogoča izjemno dinamično vožnjo. Najmočnejša različica pospeši od 0 do 100 km/h (62 mph) v samo 4,8 sekundah, najvišja hitrost pa doseže do 250 km/h (155 mph). Kljub visoki zmogljivosti je poraba goriva relativno nizka, znaša med 6,5 in 9,2 litra na 100 kilometrov (36,2 – 25,6 mpg).

BMW X3 2025
Foto: BMW

BMW X3 2025 prinaša napredne tehnološke rešitve, vključno z novim informacijsko-zabavnim sistemom BMW iDrive 8, ki vključuje večji in bolj odziven zaslon na dotik ter napredno glasovno upravljanje. Med asistenčnimi sistemi so prilagodljiv tempomat, pomoč pri vožnji v prometu in sistem za preprečevanje trčenja, ki zagotavljajo varno in udobno vožnjo.

Foto: BMW
Foto: BMW
Foto: BMW

Notranjost novega BMW X3 je zasnovana za maksimalno udobje in luksuz. Usnjeni sedeži in kakovostni materiali prispevajo k občutku prestiža, prtljažni prostor pa je dovolj prostoren za vse vaše potrebe. Ta kombinacija udobja in funkcionalnosti naredi X3 idealen za dolge vožnje in vsakodnevno uporabo.

Foto: BMW
Foto: BMW

BMW X3 za leto 2025 vključuje tudi elektrificirane različice, med katerimi izstopa popolnoma električni model BMW iX3. iX3 je opremljen z baterijo kapacitete 80 kWh, ki omogoča doseg do 460 kilometrov (286 milj) po ciklu WLTP. Električni motor proizvede 210 kW (286 KM) in 400 Nm navora, kar omogoča pospešek od 0 do 100 km/h (62 mph) v 6,8 sekundah. Najvišja hitrost je elektronsko omejena na 180 km/h (112 mph). iX3 podpira hitro polnjenje z močjo do 150 kW, kar pomeni, da se lahko baterija napolni od 10% do 80% v približno 34 minutah. Medtem ko to zveni impresivno, ne pozabimo na konkurenco.


Poglejmo recimo Porsche Macan EV, ki s svojo 100 kWh baterijo doseže doseg približno 500 kilometrov (310 milj) in proizvede kar 320 kW (429 KM). Macan EV pospeši od 0 do 100 km/h (62 mph) v samo 4,9 sekundah, kar je skoraj dve sekundi hitreje od iX3. In ko gre za polnjenje, Macan EV podpira ultra hitro polnjenje z močjo do 270 kW, kar pomeni, da lahko napolni baterijo od 10% do 80% v pičlih 22 minutah. Čeprav je iX3 morda dober za tiste, ki imajo radi počasnejše polnjenje in manj konjev, bodo pravi ljubitelji hitrosti in učinkovitosti verjetno raje izbrali Macana.

Vendar pa je ena izmed kritik, ki se pogosto pojavlja, da BMW ne ponuja ločene platforme za električna vozila in motorje na notranje izgorevanje. To jih na dolgi rok lahko postavi v slabši položaj, predvsem na tujih trgih – na primer Kitajskem trgu, kjer se konkurenčne znamke osredotočajo na namensko zasnovane električne platforme, ki nudijo boljše zmogljivosti in učinkovitost.


Zaključek: BMW X3 za leto 2025 združuje luksuz, zmogljivost in napredno tehnologijo v eni vozili. Ta SUV postavlja nove standarde v svojem razredu in je odlična izbira za vse, ki iščejo vrhunsko vozilo za vsakodnevno uporabo in daljša potovanja. Kljub temu pa bi lahko BMW na dolgi rok izkoristil prednosti ločenih platform za električna in tradicionalna vozila, kar bi jim omogočilo še boljšo konkurenčnost na globalnem trgu.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.