fbpx

Novoletne zaobljube: kako so nastale in zakaj jih sprejemamo?

Zgodovina novoletnih zaobljub

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Novoletne zaobljube so seznam želja in ciljev, ki bi jih v novem letu želeli doseči. Gre za obljubo, ki jo damo sami sebi, da želene cilje izpolnimo. Takšna tradicija je prisotna že tisočletja, vendar vedno ni bilo videti tako kot danes.

Pred približno 4000 leti so Babilonci prvi sprejeli novoletne zaobljube. Bili so tudi prvi, ki so priredili praznovanja v čast novega leta – čeprav se zanje novo leto ni začelo januarja, temveč sredi marca. Prirejali so dvanajstdnevni verski festival Akitu, kjer so okronali novega kralja ali ponovno potrdili svojo zvestobo vladajočemu kralju.

Prav tako so bogovom obljubili, da bodo plačali svoje dolgove in vrnili vse predmete, ki so si jih izposodili. Če bi Babilonci držali svoje besede, bi jim njihovi poganski bogovi podelili naklonjenost za prihajajoče leto. Če ne, bi se jim bogovi odpovedali. Te obljube bi lahko imeli za predhodnice naših novoletnih zaobljub.

Podobna praksa se je zgodila v starem Rimu. Julij Cezar se je leta 45 pr. n. št. poigral s koledarjem in 1. januar določil za začetek novega leta. Januar je imel za Rimljane poseben pomen. Poimenovan je bil po Janusu, dvoličnem bogu, katerega duh je prebival na vratih. Rimljani so verjeli, da Janus simbolično gleda nazaj v preteklo leto in naprej v prihodnost, zato so božanstvu darovali žrtve in obljubljali dobro vedenje za prihodnje leto.

Za kristjane je prvi dan novega leta postal tradicionalna priložnost za razmišljanje o svojih preteklih napakah in odločitvah. Leta 1740 je angleški duhovnik John Wesley, ustvaril službo za obnovo zavez, ki je najpogosteje potekala na silvestrovo. Takrat so brali Sveto pismo, peli hvalnice ter bučno praznovali. Danes se je to prelevilo v molitve in sprejemanju sklepov za prihajajoče leto.

Večina ljudi danes sprejema odločitve samo zase in se osredotoča zgolj na lastno izboljšanje. Med novoletne zaobljube največkrat sodijo cilji, kot so večja skrb za svoje zdravje, prenehanje s kajenjem, manj uživanje kave in alkohola, izguba nekaj kilogramov in več fizične aktivnosti. A zaobljube si je včasih lažje zadati, kot jih dolgoročno izpeljati, tako, da v večini primerov le te izzvenijo do konca meseca januarja. Kakšne bodo vaše letošnje zaobljube?

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!