fbpx

Obertauern: smučarski raj Visokih Tur

Foto: Obertauern

Približno 200 kilometrov iz Ljubljane in 90 kilometrov južno od Salzburga v središču Visokih Tur leži na nadmorski višini med 1000 in 2.526 m - smučarsko središče Obertauern, ki ponuja preko 100 km urejenih smučarskih prog. Pravi smučarski raj, ki tudi letos obljublja veliko zabave in mnogo smučarskih dni. Primerna destinacija tudi za dnevne smučarje iz Slovenije.

Obertauern je kraj, ki živi s turizmom in to se odraža v kar 150 različnih nastanitvah vseh kategorij in vrst ter cenovnih razredov. Prav vsi prebivalci kraja, teh je 300, delajo v turizmu. In to se tudi občuti pri utripu kraja, ki z turizmom enostavno živi. Seveda je v ospredju smučanje – saj 26 žičnic in vlečnic obkroža kraj in tvori edinstveni smučarski cirkus. Rdeča krožna tura poteka v smeri urinega kazalca, zelena pa v nasprotni smeri. Izpopolnjen sistem ponuja možnost, da štartaš pri eni od žičniških naprav, presmučate celotno krožno turo in se vrniti na izhodišče. Avtomobila v tem času ne potrebujete. Do žičnic pridete tudi s smučmi neposredno iz hotelov. Za prečkanje ceste so zgradili smučarske mostove.

Na razpolago je 100 km urejenih smučarskih prog in veliko terenov za prosto smučanje zagotavlja zadosti prostora za vse vrste smučarjev. Od tega je 61 km lahkih (modre proge), 35 km srednjih (rdeče proge) in 4 km težavnih smučarskih prog (črne proge), deklariranih po mednarodnih standardih. Dobro vidne table in oznake smučarskih prog olajšajo smučarjem orientacijo na smučišču. Ter seveda visok nivo varnosti.

Foto: Obertauern

Cene smučarskih vozovnic se v letu 2022 gibljejo nekaj nad 50 evri za odraslo osebo, otroci do 5 let v spremstvu staršev pa smučajo brezplačno. Prav za otroke je uren prav poseben poligon ‘Bobbyjev krog’, ki je dobil ime po lokalni maskoti, snežnem zajčku Bobbyju, nudi zabavno in raznoliko smučanje za mlajše otroke; proga ‘My Track’ pa ponuja malce več izzivov in zabave za otroke in mlade z več smučarskega predznanja. Na obeh progah pa za doživetja mladih nadobudnežev poskrbijo v snežnem parku, na progi z merjenjem časa, progi strahov in valoviti progi.

Foto: Obertauern

Seveda je na planoti Obertauern poskrbljeno tudi za smučarske tekače, ki imajo na razpolago več različnih prog od 6 do 15 kilometrov.

Poleg najbolj uveljavljene zabave na smučišču ima avstrijsko zimsko središče z največ snega v rokavu še enega asa – najlepši šopek dejavnosti. Kdor pa si po dnevu, polnem doživetij v globoko zasneženi pravljični zimski deželi, želi le še skodelico toplega kakava ali čaja ob kaminu, se lahko veseli bivanja v enem od hotelov, ki jih že več generacij vodijo družine in kjer gre razkošje z roko v roki z udobnostjo in prefinjenostjo. Prav to vas pričakuje tudi v številnih gostinskih obratih, ki ponovno obratujejo neokrnjeno in po stari navadi vsak dan na snegu odlično zaključijo z dišečim cesarskim pražencem in puhtečo govejo juho s cmočki. Gre torej za res enega biserov turistične ponudbe naših severnih sosedov. Seveda prežetega s tradicijo in družinskim podjetništvom.

Množica dogodkov, ki spremljajo sezono se začne z velik otvoritvenim vikendom med 1. in 4. decembrom, kjer letos gostijo koncert Sarah Connor. Sezono pa bodo zaključili z največjim lovom na zaklade v snegu, kjer najditelj za nagrado dobi avtomobil.

Garancija snega

Foto: Obertauern
Pozno jeseni se v gorah okoli Obertauerna prične ples snežink: mehki snežni kristali počasi padajo z oblakov in z belo tančico prekrivajo pokrajino pod seboj. Sneg utiša zvoke, vse robato in ostro se zavije v mehko vato. Kdor pozorno prisluhne, bo lahko slišal celo tiho naletavanje snežink, medtem ko debela odeja iz lahkega naravnega snega raste centimeter za centimetrom. Posebnim klimatskim razmeram, ki so značilne za avstrijsko gorovje Ture, gre zahvala, da oblaki s severa in juga bele snežinke razporedijo prav po celotnemu kraju Obertauern. S 264 cm maksimalne povprečne višine snežne plasti je Obertauern vodilni na lestvici sedmih s snegom najbolj obdarjenih zimskih središč v Avstriji.

Dodatne Informacije

obertauern.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.