Pametna obveza, ki zdravnika na daljavo obvešča o napredku poškodbe

Pametna obveza

Obveze so med bolj temeljnimi medicinskimi pripomočki. Te so po zaslugi univerze v Swanseaju zdaj dobili še možgane. Pametne obveze s povezavo 5G in zmožnostjo spremljanja celjenja rane naj bi revolucionirale zdravstveno oskrbo. Na voljo naj bi bile že do konca leta 2017.

Raziskovalci britanske univerze Swansea so s pomočjo 3D-tiskalnika izdelali pametno obvezo s podporo za hitro mobilno omrežje 5G (ta povezava bo zelo pomembna za zagotavljanje neprekinjenega prenosa podatkov do bolnišničnih strežnikov) in drobnimi tipali, katerih namen je izboljšati in poenostaviti proces zdravljenja. Obveza naj bi stanje oskrbovane rane in napredek sporočala medicinskemu oz. zdravniškemu osebju, poškodovancu pa pri tem ne bo treba odstraniti povoja.

Pametna obveza bo močno poeonostavila in pocenila zdravljenje.
Pametna obveza bo močno poeonostavila in pocenila zdravljenje.

V praksi to tudi pomeni, da bolniku ne bo treba tako pogosto hoditi na pregled k zdravniku, saj bodo lahko ti kar na daljavo spremljali celjenje poškodbe kot tudi bolnikove aktivnosti ter s pridobljenimi podatki prilagajali način zdravljenja.

PREBERITE ŠE: The Isolator – čelada za boljšo koncentracijo

Pametne obveze so še vedno v fazi razvoja, za komercialno rabo pa bi bile lahko na voljo že do leta 2018. Še prej jih bodo preizkusili na kopici testiranj.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!