Photoshop praznuje 25 let

Photoshop praznuje 25 let.

Photoshop je bil 19. februarja star že 25 let. V svojih otroških letih je bil to predvsem profesionalni računalniški program za obdelavo fotografij in drugih grafik, v najstniških letih, vzporedno z bliskovitim vzponom interneta, pa je, kot veliko dobronamernih izumov, pade tudi v roke ''nepridipravov'', ki so ga začeli izkoriščati za namene, ki so za vedno spremenili svet. Foto manipulacije so postale naš vsakdan in se, kot laž, ki se ponavlja dovolj dolgo, prijele kot resničnost.

Photoshop je upihnil že svojo 25. svečko. Na svet je namreč privekal 19. februarja 1990, ko ga je predstavilo podjetje Adobe. V tem času je šel skozi številne faze odraščanja (beri 15 večjih preobrazb), tako kot vsi mladostniki, precej pa je bilo tudi kozmetičnih popravkov. Postal je standard v industriji fotografije in obdelave fotografij, sprva samo med profesionalnimi fotografi, kasneje pa tudi med običajnimi uporabniki. Vsesplošna raba se kaže tudi v tem, da je generično ime za vse podobne grafične programe. Je torej Google med grafičnimi programi.

Vsi obrazi Photoshopa.
Vsi obrazi Photoshopa.

Sicer pa, si sploh še lahko zamislimo svet brez Photoshopa? Zgleda, da ne. Vsaj ne, če sodimo po burnih reakcijah na zadnje neretuširane fotografije Beyoncé iz leta 2013 za L’Oreal, ki so pricurljale na splet pred dnevi. Ljudje se zgražajo, pa brez čarovniških prijemov Photoshopa zgleda kot vsako dekle z nekaj več ličil na sebi. Ja, Photoshop je dodobra vplival na percepcijo lepote in soustvaril popoln videz. To jasno ni bil njegov namen, ko je nastal četrt stoletja nazaj, saj je kljub vsemu svetu dal predvsem veliko dobrega in omogočil, da domišljiji lahko damo povsem prosto pot.

PREBERITE ŠE: Sarah DeRemer: hibridi med živalmi in njihovo najljubšo hrano

Ob častitljivem jubileju je Adobe namesto torte pripravil kratek video, ki kaže, kaj vse lepega je s Photoshop v teh dveh desetletjih in pol nastalo.
http://youtu.be/QmYc1MNJaQc

Photoshop skozi čas.
Photoshop skozi čas.

Dodatne Informacije

Več informacij o Photoshopu:
www.adobe.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Barisieur 2.0: budilka, ki nam skuha kavo ali čaj, zraven pa brezžično napolni napravo.