fbpx

Položaj spanja: To o vas razkriva položaj, v katerem spite

Foto: 溢 徐 / Pixabay

Vsi vemo, da je dober spanec zelo pomemben, na kar pa velikokrat ne pomislimo, je, v katerem položaju ponavadi zadremamo. Razkrivamo vam, kaj poza, v kateri najpogosteje spite, pove o vaših osebnostnih lastnostih, ter če je tak način spanja zdrav za vaše telo. To o vas pove vaš položaj spanja!

1. Pozicija zarodka

Spanje v poziciji zarodka pomeni, da spite s koleni upognjenimi visoko proti prsnemu košu, vaše roke pa so upognjene v komolcih.
To je najpogostejša poza, v kateri ljudje spijo, razkriva pa, da ste globoko v sebi sramežljivi in ​​občutljivi, čeprav tega na zunaj ne pokažete. Prav tako se nagibate k pretiranim skrbem in anksioznosti zaradi najmanjših in najmanj pomembnih težav.
Ta poza vašemu živčnemu sistemu sporoča, da ni varno zaspati, saj se boste kmalu morali boriti oz. bežati. Zato strokovnjaki priporočajo, da se namesto v pozicijo zarodka namestite v odprt položaj, ki vam bo omogočal, da globoko dihate in s tem sistemu sporočite, da ste na varnem.

Foto: Ketut Subiyanto

Kronotipi spanja: ste lev, medved, delfin ali volk? Razkrivajo tudi, kako se redite!

2. Spanje na boku z rokami, vzravnanimi ob telesu

Če je vaša najljubša pozicija za spanje ležanje na boku, pri čemer svoje ude ohranjate vzravnane, to pomeni, da na prvi pogled delujete resni in togi, vendar pa je to daleč od resnice. Ko se med ljudmi sprostite, kaj kmalu postanete družabni in nasmejani. Z veseljem se pogovarjate z najrazličnejšimi ljudmi in obožujete njihovo pozornost. Hkrati pa se lahko tudi pohvalite, da ste vredni zaupanja.

3. Spanje na boku z vzravnanimi nogami in rokami, iztegnjenimi naprej

Ljudje, nagnjeni k spanju v takem položaju, so običajno zelo privlačni in odprti. Po drugi strani pa so lahko sumničavi in pogosto tudi zelo cinični. Odločitve sprejemajo počasi, ko pa se končno za nekaj odločijo, se tega trmasto držijo in jih je težko prepričati, da spremenijo svoje mnenje.
Po mnenju strokovnjakov je spanje na eni strani telesa najboljši položaj, v katerem lahko zaspite. Priporočajo, da si blazine nastavite pod glavo in ob telo, ter da se obrnete na svojo levo stran, saj je zaradi položaja požiralnika to bolje za vašo prebavo.

Položaj spanja: Strokovnjaki priporočajo spanje na boku Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

4. Pozicija vojak

Položaj z imenom vojak pomeni, da spite na hrbtu, vaše noge so vzravnane, vaše roke pa nameščene ob telesu. Če je to vaša najpogostejša pozicija za spanje, to pomeni, da imate radi miren življenjski slog daleč od gneč in kaosa. Stvari po navadi jemljete zelo resno in imate visoka pričakovanja, tako od sebe kot do drugih ljudi.

5. Spanje na hrbtu z vzravnanimi nogami in rokami, naslonjenimi na blazino

Položaj spanja: Po mnenju strokovnjakov je spanje na hrbtu najboljša izbira Foto: Milan Gaziev / Unsplash

Ljudje, ki jim je ta položaj najljubši, naj bi bili zelo zvesti prijatelji. Imeli naj bi namreč posluh za čustva drugih ljudi in jim z veseljem pomagali.
Po mnenju mnogih strokovnjakov je spanje na hrbtu najboljša izbira za dobro zdravje in kakovosten spanec. Vaša ramena in hrbet se tako namreč spočijejo, ta pozo pa priporočajo tudi, če imate težave z refluksom.

6. Spanje na trebuhu

Če najraje spite na trebuhu, to pomeni, da ste družabna in igriva oseba z izrazitim karakterjem. A čeprav ste večinoma dobrovoljni, dobro veste, kako skrbi skriti, globoko v sebi pa hrepenite po nadzoru. Prav tako ste zelo občutljivi na kritike.
Z zdravstvenega vidika je spanje na trebuhu najslabša izbira. Tak položaj namreč povzroči pritisk na mišice glave, vratu in čeljusti, škoduje pa lahko tudi mišicam v spodnjem delu hrbta in medenici.

Spanje na trebuhu je z zdravstvenega vidika najslabša izbira Foto: Vladislav Muslakov / Unsplash

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!