fbpx

Pomen uravnotežene prehrane za zdrav življenjski slog

Foto: envato
Oglasno sporočiloHerbalife

Za zdrav življenjski slog ni nič bolj pomembno kot uravnotežena prehrana in upoštevanje vseh bistvenih hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje. Ustrezen načrt prehrane pomaga doseči idealno telesno težo in zmanjšati tveganje za kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen in srčno-žilne bolezni.

Kaj je uravnotežena prehrana?

Preprosto povedano, je to prehrana, ki nudi hranila, ki telesu pomagajo pri pravilnem delovanju. Pomen prehrane je tudi v vnosu prave količine kalorij. Vaše telo dobi pravo prehrano, ko uživate široko paleto živil, bogatih s kalorijami, kot so sveže sadje in zelenjava, polnozrnate žitarice in beljakovine. Pri zdravi prehrani gre za odlično počutje, več energije, izboljšanje zdravja in razpoloženja. Dobra prehrana, telesna dejavnost in zdrava telesna teža so bistveni deli človekovega splošnega zdravja in dobrega počutja. Če ne vzdržujete pravilne prehrane za zdravo telo, ste lahko bolj nagnjeni k boleznim, okužbam ali celo izčrpanosti.

Foto: envato

Poleg uravnotežene prehrane je pomembna tudi redna telesna aktivnost, s katero lahko obvladujemo številne zdravstvene težave in izboljšamo duševno zdravje z zmanjšanjem stresa, depresij in bolečin. Redna vadba lahko pomaga preprečevati metabolični sindrom, možgansko kap, visok krvni tlak, artritis in anksioznost.

Kaj spada pod uravnoteženo prehrano?

Foto: envato

Uravnotežena prehrana vključuje nekaj posebnih skupin zdravih živil:

 • Zelenjava kot je listnata zelenjava, škrobna zelenjava, stročnice, kot sta fižol in grah, rdeča in oranžna zelenjava ter druge, kot so jajčevci.
 • Sadje, ki vključuje cele sadeže, sveže ali zamrznjeno sadje, ne pa sadja v pločevinkah, potopljenega v sirup.
 • Žita, kot so cela zrna in rafinirana zrna. Na primer kvinoja, oves, rjavi riž, ječmen in ajda.
 • Beljakovine, kot so pusta govedina in svinjina, piščanec, ribe, fižol, grah in stročnice.
 • Mlečni izdelki, kot so mleko z nizko vsebnostjo maščob, jogurt, skuta in sojino mleko.

Uravnotežena prehrana običajno vsebuje 50 do 60 odstotkov ogljikovih hidratov, 12 do 20 odstotkov beljakovin in 30 odstotkov maščob. Vsi organi in tkiva potrebujejo pravilno prehrano za učinkovito delovanje z uživanjem prave količine hranil in kalorij za vzdrževanje idealne teže. Splošno zdravje in dobro počutje človeka sta tako odvisna od dobre prehrane, telesne vadbe in zdrave telesne teže.

Nadomestni obroki

V hitrem tempu življenja in številnih obveznostih, ki jih imamo v vsakodnevnem življenju, je pogosto težko poskrbeti, da v svoje telo vnesemo pravo količino zgoraj naštetih hranil. V tem primeru nam je v pomoč napitek Herbalife Formula 1, ki so ga razvili strokovnjaki in velja za lahko prebavljiv in popolnoma uravnotežen obrok. Vsebuje 25 vitaminov in mineralov (1/3 priporočenega dnevnega vnosa), visokokakovostne beljakovine rastlinskega izvora (sojine beljakovine) ter kombinacijo ogljikovih hidratov, maščob in vlaknin. Poudariti velja, da napitek Formula 1 ne vsebuje gensko spremenjenih sestavin, umetnih barvil niti umetnih arom, poleg tega je slajen s stevio ter ne vsebuje glutena in laktoze. V Sloveniji je na voljo v 11 okusih. Več informacij je na voljo na tej povezavi.

Foto: Herbalife

Zaradi idealne kombinacije prehranskih hranil, Formula 1 velja za popoln nadomestni obrok, če želimo nadzor nad vzdrževanjem ali zmanjšanjem telesne teže. Klinične raziskave namreč kažejo, da zamenjava enega glavnega obroka z nadomestnim obrokom za nadzor telesne teže v okviru prehrane z omejenim vnosom kalorij pripomore k vzdrževanju telesne teže po izgubi telesne teže, zamenjava dveh glavnih obrokov z nadomestnim obrokom za nadzor telesne teže pa pripomore k zmanjšanju telesne teže.

Načrtujte dnevne obroke

Popolna kombinacija prehranskih sestavin in aktiven življenjski slog sta predpogoj za zdravo življenje. A poleg tega kaj jemo je pomembno tudi kdaj jemo, da bomo imeli dovolj energije za vsakodnevne aktivnosti. Skrb za prehrano seb začne že s prvim dnevnim obrokom – zajtrkom. Ker vsi poznamo jutranjo logistiko predno se odpravimo od doma, je napitek Formula 1 več kot odličen nadomestek obroka. Poleg raznih napitkov pa lahko z njim pripravimo tudi glavne jedi, malice in sladice. V nadaljevanju imamo za vas 2 zanimiva recepta za pripravo s Herbalife Formula 1.

Recept: Bananin smuti z meto

 • Obroki: 1
 • Težavnost: enostavno
 • Ocena: ★★★★★
 • Natisni

Sestavine

 • 1 porcija (26 g) F1 z okusom mint & chocolate
 • 1 porcija (6 g) F3 Posamezniku prilagojenih beljakovin v prahu
 • Pest ledenih kock
 • 1 srednje velika banana
 • Ščepec metinih listkov
 • 200 ml delno posnetega mleka (ali rastlinskega napitka)

Navodila

 1. Vse sestavine v električnem mešalniku mešajte tako dolgo, dokler ne dosežete želene gostote.
 2. Prelijte v kozarec in okrasite z metinimi listki, po želji lahko posujete še malce temne čokolade.

Recept: Energijske kroglice

 • Obroki: 1
 • Težavnost: enostavno
 • Ocena: ★★★★★
 • Natisni

Sestavine

 • 50 g mletih ovsenih kosmičev
 • 30 g kakava v prahu
 • 0 g sušenega kokosa
 • 2 porciji (52 g) F1 z okusom smooth chocolate
 • 70 ml nesladkanega sojinega napitka
 • 1 jedilna žlica medu (za vegansko različico uporabite agavin ali javorjev sirup)
 • Zdrobljeni oreščki, kokos, pražena semena – za posip za kroglice (po želji)

Navodila

 1. Ovsene kosmiče v električnem mešalniku zmeljite v gladek prah.
 2. To pretresite v skledo za mešanje in dodajte sušeni kokos, kakav v prahu in F1. Dobro premešajte.
 3. Vlijte sojin napitek in dodajte med (če je med nekoliko trd, ga malce pogrejte, preden ga dodate k preostalim sestavinam) in dobro premešajte.
 4. Oblikujte kroglice in jih povaljajte v oreščkih, kokosu ali semenih (odvisno od tega, kar ste izbrali za posip).
 5. Postavite jih v hladilniku, kjer naj počivajo in se ohladijo vsaj 1 uro.

Knjižica receptov Herbalife Nutrition


Knjižica receptov Herbalife Nutrition vsebuje 80 receptov za zdrave jedi za vse obroke čez dan (zajtrk, kosilo in večerjo, malice in sladice), z novimi in slastnimi okusi. Recepte v knjižici so zasnovali člani Herbalife Nutrition in slavna kuharica Rachel Allen. Knjižica nudi ideje, kako izdelke Herbalife Nutrition uporabiti pri pripravi različnih jedi. Z nakupom knjižice v dar prejmete tudi brandirano leseno desko za rezanje.

Kako do knjižice receptov Herbalife nutrition?

Knjižico receptov Herbalife Nutrition in izdelke Herbalife Nutrition je mogoče naročiti izključno pri neodvisnih članih Herbalife Nutrition. Člana poiščete tako, da izpolnite obrazec na povezavi https://kontakt.herbalife.si/.

Ne izpuščajte obrokov

Načrtovanje prehrane je ključ do uspeha pri ohranjanju in zmanjševanju telesne teže. Z v vnaprej načrtovanimi obroki se lahko izognete temu, da bi padli v past ter zaužili hitre in priročne obroke, ki pa niso nujno tudi zdravi. Kadar se znajdete v časovni stiski nikar ne izpustite obroka. Takrat naj bo vaš “rešitelj” Formula 1 Express ploščica za hranljiv obrok z okusom temne čokolade. Ta prehransko popoln obrok vsebuje veliko beljakovin in vlaknin ter 25 vitaminov in mineralov. Primerna je tudi za vegetarijance in ima le 207 kalorij.

Foto: Herbalife

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!