fbpx

Prav vsa Teslina vozila bodo imela poizkusno omogočeno polno samodejno vožnjo (FSD)

Ai za volanom

Foto: Unsplash / Cyberbackpack

Tesla spreminja pravila igre s ponudbo, ki je preveč mamljiva, da bi jo izpustili iz rok. Lastniki Tesel, ki so se doslej izogibali dodatku za polno samodejno vožnjo (FSD) v vrednosti 12.000 dolarjev, imajo zdaj ekskluzivno priložnost, da to tehnološko čudo preizkusijo brezplačno. Ste pripravljeni na avanturo meseca z vašo Teslo?

Če ste lastnik Tesle in ste se do zdaj spraševali, ali je dodatek za polno samodejno vožnjo (FSD) vreden svoje cene, imate sedaj edinstveno priložnost, da to ugotovite na lastni koži – in to brezplačno. Elon Musk, vizionar in ustanovitelj Tesle, je na platformi X delil novico, ki je vzbudila precej zanimanja in ugibanj.Za vozila, ki so ustrezno opremljena, Tesla uvaja brezplačen enomesečni preizkus FSD. Ta poteza ni zgolj velikodušna ponudba podjetja svojim strankam, ampak je tudi odgovor na kontroverze, ki obkrožajo sistem za avtonomno vožnjo. Interni memorandum Tesle, ki ga je pridobila Bloomberg News, razkriva navodila zaposlenim, da namestijo FSD na vsa vozila in lastnikom pokažejo sistem v akciji.

Toda zakaj ta nenadna velikodušnost? Ali gre za marketinško potezo, odziv na pravne pritiske ali morda kombinacijo obojega? Decembra 2023 je Tesla izvedla obsežen vpoklic več kot dveh milijonov vozil zaradi posodobitve programske opreme sistema Autopilot. Posodobitev je bila odziv na dolgotrajno preiskavo Nacionalne uprave za varnost v prometu na avtocestah, ki je izpostavila težave z funkcijo avtokrmiljenja v polni samodejni vožnji.


Musk v memorandumu izraža prepričanje, da skoraj nihče ne dojema, kako dobro sistem dejansko deluje, in navaja, da je seznanjanje lastnikov z njim “stroga zahteva”. Ta poteza kaže na Teslin trud, da bi svojim strankam omogočila boljše razumevanje in zaupanje v napredno tehnologijo, ki jo ponujajo.

Morda pa je za to nenavadno potezo še en razlog, ki seže globlje v svet financ in medijskega pokritja. Tesla, ki je v preteklem letu doživela precejšnje padce vrednosti delnic, išče močan medijski odziv, ki bi ponovno pritegnil pozornost vlagateljev in javnosti. Elon Musk, ki slovi po svojem instinktu za dramatične in pogosto nenavadne marketinške poteze, si z brezplačnim preizkusom FSD morda prizadeva za preobrat v percepciji blagovne znamke Tesla. Ta strategija ni zgolj odziv na pretekle kontroverze, temveč je tudi poskus, da bi spremenili način, kako dojemamo avtomobile in umetno inteligenco.

Tesla s svojo ponudbo brezplačnega preizkusa FSD ne le odgovarja na kontroverze, temveč lastnikom ponuja neposredno izkušnjo napredka avtonomne vožnje. To je priložnost, da se lastniki sami prepričajo o zmožnostih svojih vozil in morda celo premislijo o vrednosti, ki jo FSD prinaša njihovi vožnji. Ne glede na motivacijo za to potezo je jasno, da Tesla stremi k temu, da bi bila njena najnaprednejša tehnologija dostopna širšemu krogu ljudi, hkrati pa izboljšuje svoj odnos z obstoječimi strankami. Kot vedno pa bo čas pokazal, kako bo ta strategija vplivala na prihodnost avtonomne vožnje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.