fbpx

Prepiri med partnerjema: 5 najpogostejših razlogov za prepire v zvezi in kako jih rešiti

Foto: HBO

V vsaki zvezi se kdaj zgodi, da pride do prepira. To je povsem normalno in samo po sebi ne pomeni, da bi vas moralo skrbeti, vendar pa morate biti pozorni, da nesporazum rešite na pravilen, torej prijazen in spoštrljiv način. Za vas smo pripravili načine, kako rešiti prepire med vama, pozanimali pa smo se tudi, kateri so najpogostejši razlogi za prepire v razmerjih.

1. Gospodinjska opravila

Na prvi pogled gospodinjska opravila morda izgledajo kot ena manj pomembnih delov razmerja. Pa vendar: velikokrat postanejo razlog za negativne občutke na obeh straneh, ki še prehitro vodijo do prepira. To se po navadi zgodi, ko eden od partnerjev vanje vloži veliko več dela, drugi pa tega ne ceni.
Če čutite, da je tako tudi v vaši zvezi, je najbolje, da se s partnerjem pogovorite. Predlagamo, da skupaj izdelata načrt, katerih opravil se boste lotili vi, katera pa bo opravil on. Nikakor namreč ni pravično, da bi skrb za celotno gospodinjstvo prevzeli sami.

Pomembno je, da si pri gospodinjskih opravilih pomagata Foto: Amina Filkins / Pexels

2. Finance

Tudi prepiri glede denarja so v zvezah zelo pogosti. Velikokrat vzrok zanje leži v različnih navadah in načelih– morda eden od vaju obožuje nakupovanje in življenje zajema s polno žlico, drugi pa je zelo strog glede varčevanja in večino denarja nameni za prihodnost.
V tem primeru je najbolje, da se s partnerjem pogovorita, pri čemer je pomembno, da drug drugemu zaupata, kako si predstavljata skupno prihodnost in kakšne so vajine finančne zmožnosti. Mnogim parom pomaga, da določijo kompromis, pri katerem vsak od partnerjev del plače nameni za skupne prihranke.

3. Pretekla razmerja in ljubosumje

Kaj pa, če je vzrok za večino vajinih prepirov ljubosumje? Takrat je pomembno, da razčistite, ali imate vi oz. vaš partner zanj dober razlog ali pa izvira iz težav z zaupanjem. Če se izkaže, da gre za drugo, je pomembno, da se tisti od vaju, ki občuti prekomerno ljubosumje, potrudi, da na svoja čustva ne odreagira na nezdrav način ter da izboljša lastno samozavest.
Enako velja za bivše partnerje: povsem normalno je, da je imel vaš partner pred vami rad nekoga drugega in to morate sprejeti. Vseeno pa svetujemo, da se pogovorite in jasno določite svoje meje. To pomeni, da date partnerju vedeti, kakšen odnos z bivšimi partnerkami bi vas motil oz. prizadel.

Včasih je vzrok za ljubosumje nizka samozavest Foto: Athena / Pexels

4. Prihodnost

Če sta s partnerjem v resnem razmerju, je pomembno, da se vajine vizije za prihodnost ujemajo. In prav tu se velikokrat zatakne: mnogi se srečajo s situacijo, ko se eden od partnerjev še ni pripravljen ustaliti, ko si nekdo želi sprejeti priložnost v drugi državi, ko se ambicije preveč razlikujejo…
Najprej je pomembno, da s partnerjem drug drugemu jasno povesta, kako si skupno prihodnost predstavljata: pomembne točke so skupno življenje, služba, poroka, otroci,.. partnerju ne pozabite tudi omeniti, kdaj približno bi si želeli, da naslednji korak izvedeta.
Po navadi takemu pogovoru sledijo določeni kompromisi ter skupno načrtovanje. Vendar pa dobro premislite: če se vam zdi, da se vajini cilji nikakor ne ujemajo, je najbolje, da zvezo zaključite.

5. Prepiri brez razloga

Sliši se smešno, pa vendar veliko parov priznava, da za večino prepirov jasnega razloga sploh ne morejo najti. Reševanja takih konfliktov se je zato lotiti težje.
Prepiri brez pravega razloga velikokrat kažejo na nerazrešene razmere, ki izvirajo iz preteklih mesecev, njihov vzrok pa lahko leži tudi v nezdravem načinu komunikacije. V obeh primerih je najbolje, da s partnerjem dobro razmislita in sta do sebe in drug drugega iskrena. Nato se na miren način pogovorita, pri čemer se poskusita izogniti obtoževanju.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!