fbpx

Razvajajte se brezplačno: 15 načinov, kako poskrbeti za boljše počutje

Pozitivna energija

Foto: envato

Za boljše počutje ne potrebujete (vedno) masaž, wellness sprostitev in salonov. Včasih je dovolj že kozarec dobrega vina, odlična knjiga ali pa preprost sprehod v naravi. Zato je pomembno, da skrbimo zase, za svoje dobro mentalno in fizično počutje, sploh v času, ko smo podvrženi kopici negativne energije. Razvajajte se!

Pobrskali smo po spletu in našli nekaj čudovitih, še nikoli bolj enostavnih idej, s katerimi se bo vaše počutje lahko kaj hitro izboljšalo. In kar je še boljše, vse so praktično zastonj!

Podajte se v naravo

Privoščite si sproščujoč sprehod po polju ali v gozdu. Vdahnite svež zrak s polnimi pljuči in se načudite lepoti, ki vas obdaja, ter bo pripomogla k temu, da se boste sprostili in umiril misli.

“Prešvicajte” se

A ne zato, da boste topili kilograme in kalorije, temveč iz enostavnega razloga, da naredite nekaj za boljše počutje. Že deset minutna vadba bo tako pospešila vaše endorfine, ki pripomorejo k premagovanju stresa. Na spletu najdete vrsto vab, ki jih lahko prakticirate kar iz domače dnevne sobe.

Foto: Unsplash/Taisiia Stupak

Zazibajte se v ritmu

Morda zveni malce noro, pa vendar to, da navijete svojo najljubšo glasbo in plešete, kot da vas nič na svetu ne more zmotiti, deluje izjemno terapevtsko. Poskusite, ne bo vam žal!

Umirite se in zadihajte

Četudi vam primanjkuje časa, obstaja nekaj načinov, s katerimi umirite um in se »resetirate«. Osredotočite se na svoje dihanje, globoko vdihnite, zadržite zrak, nato počasi izdihnite.

Privoščite si hladno prho

Hladna voda bo pospešila kri v vaših žilah in vas osvežila, zato ne gre podcenjevati moči hladne prhe. Posebej priporočljiva je ob jutrih, za energičen začetek dneva.

Peneča kopel

Če vam hladna voda ne diši, izberite drugačno taktiko. Privoščite si kopel, ki ji dodate nekaj dišeče soli ali olja. Prižgite sveče, pripravite umirjeno glasbo (ali pa tudi ne) in dihajte.

Foto: Unsplash/Ellieelien

Izberite knjigo

Udobno se namestite in vzemite v roke knjigo. Branje je namreč eden izmed načinov, s katerim lahko enostavno skrbimo zase in za svoje dobro mentalno počutje. Verjamemo, da imate doma vsaj nekaj knjig, s katerimi že dlje časa odlašate.

Vadite pozitivni govor

Pridejo dnevi, ko se jezimo sami nase. Na živce nam gredo naši odzivi, ljudje okrog nas, naš videz v ogledalu. Skratka vse. Pa vendar, vsi imamo kdaj slabe dneve in kopico dobrih. Zato glavo gor. Namesto slabe volje si izrecite pohvalo, se nasmejte in pozabite na vse ostalo.

Meditacija

Tole ni nič kaj novega, saj že ptički na veji čivkajo, da je meditacija tisto, kar pripomore k boljšemu življenju in dobremu počutju. Z meditacijo poskrbimo za nekaj umske jasnosti, se znebimo nepotrebnih misli, ali pa se vsaj zavedamo, da smo točno to kar mislimo. Za začetek lahko začnete z dvominutno meditacijo, postopoma pa čas podaljšujete. Morda vam pri tem pride prav aplikacija Calm.

Razvajajte svoje brbončice

Za to ne potrebujete Michellinove zvezdice, dovolj bo lastna kuhinja, nekaj dobre hrane iz hladilnika in recept, ki si ga že dlje časa želite preizkusiti. Uživajte v procesu, vzemite si čas!

Foto: Unsplash/Brooke Lark

Poskrbite za svoj zunanji izgled

Če dobro izgledamo, se dobro tudi počutimo. To ne pomeni, da potrebujete kompleten make up in visoke pete. Tudi, če se v tem dobro počutite. Predvsem pa želimo povedati, da si nanesite svojo najljubšo šminko in oblecite majico, ki vam je posebej pri srcu. Poglejte se v ogledalo in si poklonite kompliment.

Izrazite hvaležnost

Vsak dan obstaja vrsta razlogov za hvaležnost. Zvečer, pred spanjem, si v knjižico zapišite nekaj alinej, za kar ste bili ta dan hvaležni. Lahko že dejstvo, a vas je na poti v službo obsijalo jutranje sonce ali pa, da se je na radiu odvrtela vaša najljubša pesem. Osredotočite se na pozitivno, kaj kmalu pa bodo tudi vaš um napolnile le pozitivne misli.

Ugasnite telefon

Družbena omrežja in nenehno zvenenje našega telefona so velik dejavnik, ki prispeva k slabemu počutju. Vzemite si vsak dan nekaj časa zase, ko ugasnete telefon ali pa ga pustite doma, sami pa se odpravite v naravo. Verjemite, dobro vam bo delo.

Poskusite nov hobi

Lotite se nečesa novega. Bodisi lončarjenja, kulinarično ustvarjanje, pletenja, barvanja, risanja,… Možnosti je neskončno. Po mnenju strokovnjakov sta prav peka in kuha terapevtski dejavnosti, ki pa pogosto predstavljala zgolj nujo in ju zato stlačimo v kratko časovno obdobje.

Pišite dnevnik

Svoje misli in vse, kar se vam čez dan podi po glavi, zapišite v dnevnik. S tem boste lahko dodobra ocenili, kaj se dogaja z vami, obenem pa boste nekaj bremena zapisali na bele strani. Ko jih boste čez nekaj dni ponovno prebrali, se to breme morda niti ne bo zdelo več tako nerešljivo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.